Kellarin kätköistä: Fuller's Brewer's Reserve No 3

0 kommenttia
 
Fuller's Past Masters -sarjan neljännen osan perään otettiin maistoon pari vuotta sitten erittäin herkulliseksi todettu Brewer's Reserve -sarjalainen. Maistelin tätä viimeksi ennen juhannusta 2012 ja arvostin silloin 9+/10 pisteen arvoisesti. Tämä olut on Fuller's Golden Pridea, jota on kypsytelty Auchentoshanin viskitynnyreissä yli 800 päivää. Pitkä tynnyrikypsytys on tietysti tuonut olueen viskimäisyyttä, mutta tynnyristä on sen lisäksi tarttunut olueen erinäisten bakteerien muodostamia lambicmaisen villihiivaisia ja tanniinisen viinimäisiä sävyjä. 

Kirjoitin viimeksi näin: "Sour ale, lambic ja vahva brittiale samassa paketissa, ja koko kattaus sulavasti tasapainossa - uskomatonta kyllä!". Nämä Brewer's Reservet ovat kertaeriä, eli nyt maistelussa on täysin samaa tavaraa, mutta noin kaksi ja puoli vuotta myöhemmin. Tähän kun lisätään vielä tuo 800 päivän tynnyrikypsytys, niin kyllä siinä alkaa oluella olemaan jo kohtalaisesti ikää. On tähän ilmeisesti pullotusvaiheessa onkin jonkin verran blendattu tuoretta Golden Pridea, mutta kuitenkin.



Pullo suhahtaa auki varsin voimakkaasti ja vaahto meinaa hyökätä pullon suusta ulos - nopeasti lasi alle ja kaato - tällä kertaa en joutunut pöytää pyyhkimään. Olut vaahtoaa voimakkaasti, mutta vaahto myös katoaa nopeahkosti kohisten. Upea kuparinen väri. Huomattavan kirkasta, ainakin tämä ensimmäinen lasillinen. Tuoksu on todella huikea. Sour Ale -maiset piirteet, tammimaisuus, viskimäisyys... kaikki löytyy edelleen. Nyt brittialemaiset karamelliset ja maltaiset piirteet tuntuvat väistyneen ja tynnyrikypsytyksen tuomat aromit ja villihiivainen happamuus korostuneen. Sama toistuu maussakin. Alusta lähtien tammimaisen sherrymäistä tuntumaa, sitten keski- ja loppuvaiheilla korostunutta viskimäisyyttä ja alkoholin lämpöä. Maku on koko ajan tuntuvan hapan, sour alen tapainen - ei niinkään suuta supistavan lambicmainen. Todellinen makusteluolut ja erittäin hienosti kypsynyt. Ei harmita, vaikka tuli juotua nyt kellarin viimeinen yksilö pois - sai ainakin maistella vielä tässä vaiheessa kun olut on huipussaan. Jos oli erittäin hyvää tuoreeltaankin, niin on kyllä erittäin hyvää nytkin. Loisteliasta peräti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.