Olutarvio: Founders Dirty Bastard

2 kommenttia
 

Dirty Bastard

Panimo: Founders Brewing Co., Yhdysvallat
Oluttyyli: Scotch Ale
Alkoholipitoisuus: 8,5%
Saatavuus: Alko (kertaerä, 3,98€ / 0,355l)

Eräänä iltana tässä taannoin olin jälleen tapojeni mukaan grillikodan uumenissa. Kypsyttelin hiljakseen lohifilettä ja fiilistelin hyvän musiikin tahdissa - tällä kertaa sterkoissa pauhasi muistaakseni niinkin legendaarinen pumppu kuin Stormwitch ja tietysti debyyttilevy Walpurgis Night (1984). Jokin kutkutteli kuitenkin normaalia enemmän, seuraava olut olisi nimittäin pitkästä aikaa oleva ns. iso olut, olut jolle oli ladattu odotuksia normaalia enemmän - Founders Dirty Bastard. Tyylinä on Scotch Ale ja luvassa oli ennakkotietojen mukaan jylhän maltaista meininkiä, mutta jenkkityylille uskollisesti humalointia unohtamatta. Humalina toimivat Nugget ja Willamette. Keväällä Alkosta lyhyen aikaa saatavilla ollut Foundersin Imperial Stout oli aivan totaalisen hekumallinen, mutta harmittavasti kertaerä, kuten tämäkin. Diamond Beveragesille on nostettava hattua siitä, että hinta on hyvällä tasolla, se oli sitä jo tuon Imperial Stoutin kohdalla ja se on sitä nytkin - kaikki seikat Alkon hinnanmuodostumisessa huomioon ottaen.

Ennen olutarviota vedetään kehiin vielä tässä blogissa melko harvinainen grillausvinkki. Lohifileen grillauksesta siis kyse. Ensin tehdään foliosta vuoka - levitetään reilusti foliota pöydälle, täräytetään file siihen päälle ja sitten taitellaan folion reunoja ylöspäin hieman rullalle. Valmiina pitäisi näyttää siltä, että lohi olisi tavallaan vuoassa. Idea on se, ettei nesteet pääse karkaamaan, vaan kaikki "goodness" jää fileen sekaan muhimaan. Lohen päälle voita ja mausteet oman maun mukaan. Itse olen suosinut savustettua merisuolaa ja savujuustoraastetta. Kypsytellään kevyellä liekillä muutaman peruskeppanan tai parin spesiaalimman oluen verran - eli noin kaksi tuntia. Sitten voikin jo Jutin sanoin "v'ttu naattia naattia naattia".



Upea punertava väri ja tiivis kermainen vaahto. Tuoksussa on jylhää Barley Wine -tyylistä maltaisuutta - karamellia, marmeladia, toffeeta ja hivenen myös appelsiinimaista hedelmää. Mieleen tulee loistelias Fuller's Golden Pride, mutta tuhdimpana ja jenkkivivahtein. Marmeladimainen, hillomainen ja appelsiininen maku on todella hyvä. Vahva, tuhti maltaisuus, hieman alkoholin lämpöä ja riittävästi humalaa, joka taittaa suurimman makeuden ja tahmauden pois. Hyvä tasapaino. Jälkimaussa on aavistus paahteisuutta ja toffeemaista sekä suklaista vivahdetta. Oikein tuhdin jälkiruokaoluen oloinen - vaikka nyt siis menikin jo ennen ateriointia.

Yhteenveto

Ohraviinimäisen maltainen jytky
ARVOSANA: 9+

2 kommenttia:

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.