Kellarin kätköistä: Schneider Weisse Aventinus Weizen-Eisbock 2009

2 kommenttia
 

Aventinus Weizen-Eisbock 2009

Panimo: Schneider Weisse, Saksa
Oluttyyli: Eisbock
Alkoholipitoisuus: 12,0%
Saatavuus: Tällä hetkellä ei kuulu Alkon valikoimaan


Schneider Weissen TAP6 Aventinus, jota saa tällä hetkellä Alkostakin, on loistava weizenbock, eli vahvemman puoleinen vehnäolut. Kun tätä Aventinusta jäähdytetään sopivasti, niin vesi tuppaa jäätymään ja alkoholipitoisempi osuus jää jäljelle - tästä syntyy sitten eisbock, eli jääbock, versio, jolla on vahvuutta peräti 12%. Tämä Aventinus Weizen-Eisbock, tuttavallisemmin AWE, kuului pari vuotta sitten Alkon jouluolutvalikoimaan, mutta ikäväksemme sitä ei ole sen koommin monopolin hyllyiltä yhytetty. Nyt lasiini on päätymässä kellarissa muutaman vuoden kypsynyt vuoden 2009 AWE. En ole aivan varma onko tämä aikanaan Alkosta ostettu vai ulkomailta hankittu, mutta väliäkös sillä. Tuoreenakin aivan erinomainen übervahva jäävehnis ikääntyy aiempiin kokemuksiin peilaten upeasti, mutta aivan näin vanhaa, noin neljä ja puolivuotiasta, en ole aiemmin tainnut maistaakaan.



Upean punertava, melko kirkas olut. Oluen ja etiketin värit asettuvat tulen loimutessa hienosti samaan skaalaan. Vaahto on melko niukka, kuten näissä vahvemmissa tapauksissa usein on. Tuoksu on huisin hyvä. Se on kallistunut kenties enemmän vahvan belgialen suuntaan Aventinusmaisen vahvan banaanikonsentraatin sijaan. Runsaasti luumua, kuivattuja hedelmiä ja rusinaisuutta. Taustalta nousee oluen kunnolla lämmetessä tutut vahvat, hieman sahtimaiset banaanit - kyllä Aventinuksen henki sittenkin vielä tässä oluessa pihisee! Ei mitään huonoja ikääntymisen merkkejä - pelkkää hekumaa. No, kyllä alkoholi pilkahtaa edelleen totutun tujusti, mutta sellaista se oli tuoreessakin. Maku on aluksi kuivan, peräti sokeroidun banaaninen, kunnes keskivaiheilla tulee voimakas kuivatun hedelmäinen "sherryvaihde", joka jatkuu loppuun asti. Kuiva, lämmittävä kokonaisuus. Aivan todella hyvää, vahvan belgin tai barley winen suuntaan ikääntynyttä, mutta weizenbock-juuriaan kunnioittaen. Tämä olut on kuin tehty kellaroitavaksi!

Yhteenveto

Hunajaisen maltainen, tasapainoinen ja helposti nautittava olut
ARVOSANA: 9½

2 kommenttia:

  1. 6.6.2015 juotu varaston kätköistä säilötty AWE Limited versio 2008/46294 BBE: 14.10.13. Ja mitä jumalten nektaria. Esim. perus Nognet (IS/P) alkaa vanhetessaan menettämään makuaan, mutta tämä on muuttunut ikääntyessään lähes täydelliseksi nektariksi. Jos oluita säilöö niin suosittelen vahvasti tätä, ainakin seitsemän vuotiaana melko juhlava tuote!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan huikealta kuulostaa. Oman kellarin vanhimmat luultavasti 2009 tai 2010 vuodelta.

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.