Saisonkesä 2019: Urthel / Maistila / Sonnisaari

1 kommenttia
 
Aurinko paistaa ja kevään lämpimimpiä päiviä elellään. Ei auta muu kuin tykittää lisää saisonia ylähuulen alle. Viimeksi saatiin 18 täyteen ja tämän jälkeen ollaan jo ventissä.

Urthel Saisonniere
6% | Sisältää ohra- ja vehnämallastaKirkas oranssihtava olut, joka vaahtoa vaivatta. Tuoksussa on pirskahtelevaa hedelmänkuorimaisuutta, omenaa ja raparperipiirakan tuntua. Erikoista. Suussa olut on oikeastaan tässä saisonkesässä nyt ensimmäistä kertaa jopa hieman suuta supistavan hapokas. Ei nyt läheskään kunnon sour alejen tyyliin, mutta sinne päin kallellaan kuitenkin. Maussa on omenaisuutta ja tiettyä kirpeää sitruksisuutta sekä greippimäistä karvautta. Raikas, mutta melko yksiulotteinen ja katkeroltaan kevyt. Varsin juotava kyllä, ei siinä mitään, mutta ei asiaa keskikastia ylemmäs. Selvästi toistaiseksi maistettujen valtavirrasta poikkeava ja sehän on aina piristävää.

Maistila Aprikoi
6,6% | Vesi, ohramallas, vehnämallas, ruismallas, humala, hiiva | Mausteena aprikoosi.Läpinäkymättömän oranssi, vaahdoltaan kumpuileva ja kestävä olut. Lasista nousee voimakas ja raikas aprikoosimainen tuoksu. Todella aidon hedelmäinen tuntu, jota terävä saisonmainen mausteisuus vielä sävyttää mukavasti. Hyvältä vaikuttaa ja hyvää onkin. Pelkäsin turhaan oluen jäävän jotenkin hedelmäsokerisen makeaksi, mutta turhaan. Vetää nautinnollisesti kuivaksi ja katkero lopussa kruunaa raikkauden tunteen. Aprikoosi tulee maussakin selkeänä elementtinä mukaan, mutta saisonhiiva on tuonut kuivuuden lisäksi myös omia mausteisia ja ”belgihedelmäisiä” estereitään palettiin, eikä humalaakaan ole unohdettu. Loppuveto on jopa greippimäisen karvas ja hieman suuta supistava. Toimii, mutta toki poikkeaa perussaisoneista voimakkaalla aprikoosimaisella hedelmäisyydellään. Maistuu joka tapauksessa nyt erittäin hyvin. Todella kesäinen maku! Ei voi muuta kuin laittaa ylimpään.

Sonnisaari Kellopeli Mandariini
6,9% | Vesi, ohramallas, humala, hiivaEtiketin ainesosaluettelon mukaan peräti reinheitsgebotin mukaista saisonia Oulusta. Kaunis runsaasti vaahtoava olut. Tuoksu on oikein mainio. Intensiivisesti amerikan farmhouse alejen tuntuista aromihumalaista menoa. Hunajamelonia, hedelmänkuorimaisuutta ja toki mandariinimaisuutta myös - Mandarina Bavaria humalaa luullakseni. Hyvä, jo vahvuudestakin johtuen intensiivinen tuoksu. Olut on suussa raikkaan saisonmainen. Päärynän- ja omenankuorimaisen ”belgihedelmäistä” pirskahtelevaa tuntua, saisonhiivan mausteisuutta ja todellakin farmhouse alejen tyylistä aromi-, ellei peräti kuivahumalaisuutta. Ei lainkaan liian makea täysmaltaisuudesta huolimatta, eli riittävä vahvuus ja tarpeeksi korkea käymisaste tuottaa niin ikään halutun lopputuloksen. Vain hyviä makuja ja miellyttäviä ominaisuuksia. Körkipäätä tämäkin ilman muuta on, vaikka hiivan tuottama ”belgimäisyys” tuntuu välillä jäävän hieman modernimman tyylisen humaloinnin alle.

Oululaiset tekevät siis näemmä oikein maukkaita saisoneita. Lievätkö jopa maailman pohjoisimpia (huippu)saisoneita?

Fiilispohjainen ranking

Maistila Aprikoi
Sonnisaari Kellopeli Mandariini

Varsin jees:
Suomenlinnan Ulrika Saison
Urthel Saisonniere

Vähän kehnommat:

Spesiaalit:  

1 kommentti:

  1. Ei taida Oulu olla ihan pohjoisin saison paikkakunta. Kaupallista saisonia tehdään ainakin Tromssassa joka on pohjoisempana. Kotituotteista tietty puhumattakaan.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.