Espoo special: Espoon Oma Panimo & Fat Lizard

0 kommenttia
 
Tapanintansseissa tänään esiintyy kaksi espoolaista pienpanimoa, joiden oluet kulkeutuivat Raumalle pukinkontissa. Espoon Oma Panimo on itselleni aivan uusi entuudestaan maistamaton panimo, mutta Fat Lizardin oluita olen toki juonut festarioloissa aiemminkin. 

Espoon Oma Panimo on perustettu vuonna 2016, mutta alkoholin valmistuslupa ja sen myötä ensimmäiset oluet tulivat markkinoille kesän loppupuolella tänä vuonna. Fat Lizard on ollut kehissä jo pidempään, vuodesta 2013 alkaen. Panimon oluen pukinkonttiinkin toimittanut Agentti J kävi Fat Lizardin ensimmäisellä panimolla paikan päällä alkuvuodesta 2015. Vuonna 2017 läskiliskot ovat muuttaneet Espoon Otaniemeen ja nostaneet kapasiteettiaan huomattavasti. Panimo on myös osallistunut Reittausblogin #AvoinOlut kampanjaan ja julkaissut California 101 APAnsa reseptinPukinkontista löytynyt ja nyt siis maistoon tuleva Fat Lizardin olut oli Rib Tickler Rugby Lager. Olut on valmistettu paikalliselle rugbyjoukkueelle after game olueksi ja siinä on käytetty uusi-seelantilaista Motueka humalaa. A-vitamiineja on maagiset 4,7% ja katkeruudesta kertovia IBU-yksiköitä maltillisesti 20. Tölkki on mallia topless, eli koko kansi aukeaa nätisti irti, mutta kaadan oluen silti lasiin, koska kaadossa vapautuva hiilihappo saa tuoksun paremmin esiin ja vapauttaa myös "ylimääräiset" hiilihapot suutuntumasta veks. Röyhyttää vähemmän ja on kivempi nautiskella. Tuoreuslupauksia olutravintoloihin tehnyt panimo ei kuitenkaan merkkaa tölkityspäivää purkkiin, mikä olisi kiva, mutta parasta ennen tietysti löytyy. Tässä tölkissä se on 12.08.18.


Kirkas, kultainen ja vaahdoltaan pitsikäs olut. Tuoksu on erittäin humalainen ja raikas. Humalointi antaa herukkapuskaisia sekä eksoottisen hedelmäisiä sävyjä. Vaaleaa lagermaisen viljavaa maltaisuutta leijuu taustalla. Maku on myös erittäin humalainen ja suutuntumaltaan soljuvan öljyinen. Kuivahumalaa lienee annosteltu melko reilulla kädellä. Hyvin miellyttävä suutuntuma, eikä katkerokaan jää vajaaksi. Humaloinnista johtuen oluessa on American Pale Alelle ominaisia sävyjä, mutta ilman hiivan tuottamaa esterisyyttä, jolloin humalasta tuleva aromikkuus ja puraisu jäävät ikään kuin hieman kapeammalle alalle, mutta nousevat ehkä terävämmin esiin. Laadultaan erinomainen ja maultaan myös erittäin hyvä. Kerrassaan mainio olut siis Fat Lizardilta. Odotin ihan ok suoritusta, mutta sain enemmän kuin mihin olisin tyytynyt. Todella siis positiivinen yllätys! Espoon Oma Panimo saa nyt lyödä kovan oluen pöytään, jotta pystyy haastamaan tämän. 


Pukinkontista löytynyt Espoon Oman Panimon olut on Cheers From Otaniemi Amber Ale. Eli osuvasti juurikin Fat Lizardin nykyisille hoodseille tässä kippistellään. Puolilitraisen pullon postikortin muotoon taiteiltuun etikettiin on merkattu valmistuspäivä, joten tässä heti nokitus paikalliseen kilpakumppaniin nähden. Pulloni panopäivä on 16.11.2017 ja siitä pullotukseen mennee 2-3 viikkoa, joten tuoretta tavaraa pitäisi olla käsillä. Parasta ennen päiväys tässä on 30.06.2018.Lasiin kaatuu viehättävästi meripihkaisen punertavaa olutta, jonka vaahto runsaan pitsikäs ja kestävä. Tuoksussa on karamellimaisia, toffeisia ja hieman marjaisia sävyjä. Brittisuuntaan mielestäni mennään. Miellyttävä tuoksu ja kertoo heti samalla myös sen tärkeimmän, eli laatutaso on Espoon Omalla Panimolla kunnossa. Olut on suussa varsin pehmeä ja miellyttävän runsasrunkoinen, olematta kuitenkaan turhan makea - loppuvedon tasapainottava katkerointi pitää siitä huolen. Maussa on myös aidon brittityylinen viba, jossa karamellimaltaiset ja toffeiset sävyt saavat rinnalleen hieman tummaa marjaisuutta ja puumaisia sävyjä. Lopussa tuleva katkeruus kuivattaa maun kivasti ja olut saa sellaisia Lindenin Red Alen kaltaisia irkkusävyjä. On hyvänmakuinen, laadukas ja suutuntumaltaan oikein miellyttävä olut. Pehmeät hiilihapot. Espoon Oma Panimo antaa tällä oluella hyvän ensivaikutelman itsestään, mikä on minun, eli kuluttajan kannalta ensiarvoisen tärkeää. 


Espoo tarjosi siis kaksi maukasta olutta tapaninpäivän illanviettoon ja reittaamieni hyvien ja laadukkaiden suomalaisoluiden putki kasvaa jo seitsemään. Hyvä Suomi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.