Olutarvio: Nilkko Rascal APA

0 kommenttia
 

Rascal APA

Panimo: Nilkko Brewing, Mäntyharju
Oluttyyli: American Pale Ale
Alkoholipitoisuus: 4,6%
Saatavuus: Maitokaupat (Ostopaikka: Ruokapuoti Lumo, 4,50€/0,33l)

Nyt taas kutkuttavasti minulle entuudestaan maistamattoman pienpanimon oluen pariin. Vuoden 2017 keväällä perustettu Nilkko Brewing sijaitsee Mäntyharjulla, Lahden, Mikkelin ja Kouvolan muodostaman "bermudan kolmion" sisällä. Panimolla on kolme osakasta, joista yksi, Iiro Heikkilä, työskentelee panimolla kokopäiväisesti ja muut auttelevat omien päivätöidensä ohella. Nuoresta iästään huolimatta Nilkko on niittänyt jo mainetta ainakin paikallisella tasolla, sillä panimo valittiin juuri Mäntyharjun vuoden yritykseksi.
"Nilkko-nimi tulee kalliosta. Kallion nimi on kuulemma tullut siitä, että jättiläinen olisi istunut kallion päällä ja uittanut nilkkojaan järvessä. Nilkon kallio on lähellä meidän osakkaiden perheiden koteja ja mökkejä." -Iiro Heikkilä (Yle.fi)
Nilkko on monien muiden uusien panimoiden tapaan lähtenyt markkinoille American Pale Alella ja näyttipä siellä Lumon hyllyillä tämän oluen rinnalla olevan Session IPA myös. Tyyli on suosittu, mutta myös erittäin kilpailtu. Pullon etiketti on mielestäni erittäin tyylikäs ja Raumalla voitanee kettuaiheisella taiteella päästä jonkinlaisiin myyntilukuihinkin - paikallisesta kiekkojoukkueesta johtuen toki. Nyt sitten testaamaan, miltä maistuu "urani" ensimmäinen mäntyharjulainen.Utuinen, kultaoranssinen olut, jonka ylle rakentuu kaunis kestävä vaahto. Tuoksu on heti kaatamisen jälkeen raikas ja huumaavan humalainen - hedelmää löytyy intensiivisesti ja laajalla skaalalla. Eksoottista pehmeää osastoa ja suoraviivaisempaa greippiä sopivassa suhteessa. Citra on vahva veikkaukseni yhdeksi päälajikkeeksi. Tuoksu on suorastaan erinomainen ja raikkaus pysyy hyvällä tasolla oluen jo hieman lämmettyäkin. Maku on sekin hyvä ja raikas - täysin laadukaskin. Maltaista makeutta ei juuri ole, vaan rapsakasti raapaiseva katkero kuivattaa jälkimaun pitkään sitrusmaisen humalaiseen loppuliukuun. Jälkimaku kääntyy hieman yrttimäiseksi ja katkero kestää pitkään. Suutuntuma on kevyt ja keskiverrosti hiilihappoinen. Olipas kerrassaan todella hyvä olut ja lupaava ensikosketus tähän uuteen panimoon. Lasillinen loppui aivan täysin kesken ja sehän on hyvän oluen merkki se.

Aika harvassa nykyään on ne hetket kuin kauppavahvuisen oluen hyvyydestä oikeasti jopa hieman innostuu. Varsinkin jos kyseessä on vasta aloitteleva pienpanimo, joiden tuotteet toisinaan ovat aivan liian varovaisesti humaloituja ja toisinaan myös laadullisesti vähän sinne päin. Nilkko ohittaa tällä oluellaan molemmat sudenkuopat ja vieläpä kirkkaasti. Hyvä resepti ja moitteeton toteutus!

Yhteenveto

Raikas, aromikas ja laadukas APA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.