Kotiolutta: Käsityöläispanimo Kapo Rukiteera Rye Wine

0 kommenttia
 
Siitä taitaa olla jo muutamia viikkoja aikaa kun pikkuveljeni ohimennen toi minulle pullon ystäviensä Samulin ja Mikaelin panemaa Käsityöläispanimo Kapo Rukiteeera Rye Winea. Iso olut vaatii sen oikean hetken korkkaukselle ja nyt se on siis viimein käsillä. Kiirettä en turhaan pitänyt, sillä olut on valmiiksi jo kohtalaisen iäkäs, se on pullotettu tammikuussa 2016. Minulla ei ole tarjota oluesta sen enempää speksejä kuin mitä tyylikäs etiketti kertoo. Vahvuus 9,7%, katkeruus 79 IBU ja väri 63 EBC. Raaka-aineet: Vesi, ohramallas, ruismallas, humala ja hiiva.

Kapon löydät facebookista


Rukiteera Rye Wine
 9,7%, pullotettu 12.1.2016
"Rukiteera Rye Wine on olut, jonka voimakas hedelmäisyys saa sen muistuttamaan hyvin paljon viljaista viiniä. Oluena se on vahva, pettämätön ja kestävä. Se on olut, kuin suomalainen luonne."

Tumman ruskea, viskositeetiltaan runsas ja vaahdoltaan vähäinen olut kaatuu lasiin. Tuoksu on runsas ja herkullinen, kuten olettaa sopikin. Siinä on tuhdisti rusinaisuutta ja kuivattua hedelmää sekä karamellistoffeista maltaisuutta, jopa lakritsaisuutta ja sitruskonsentraatin kaltaista humalaisuutta. Ikäännytys monesti tiivistää tuoksua ja niinpä tässäkin on nyt käsillä voimakas, tuoksultaan erittäin intensiivinen olut. Negatiivisia ikääntymisen merkkejä ei ole - oluesta on pidetty hyvää huolta sen kaikissa vaiheissa. Maussa myös ruis tulee runsaana esiin - heti alkumaussa on rukiinen vivahde ja sitten loppuvedosta aina pitkälle jälkimakuun jatkuen. Sitä leipää vaan pukkaa. Ai hemmetti miten hyvää! Se on fiilis suoraan ensimaiston jälkeen. Suutuntuma on uskomattoman täyteläinen, melkein lusikoitava. Hiilihappoja ei paljoa ole, mutta kuka niitä tällaiseen kaipaa - ei sahtimies ainakaan. Maku on runsaan toffeiskaramellisen maltainen, erittäin hedelmäsosemainen ja marmeladimainen. Tuhtia ja alkumaussa myös makeaa, mutta sitten keskivaiheilta loppuun se "ison oluen taika" tapahtuu - runsas katkerointi ja alkoholipitoisuuden mukanaan tuoma lämpö vievät makeuden mennessään ja nielaisun jälkeen suuhun jäävä maku on todella herkullinen. Nappisuoritus Kapolta, erinomainen olut. Yksi vuoden parhaita toistaiseksi ilman muuta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.