Kotiolutta: Apinko Brewing Aprikoosi Wit

0 kommenttia
 
Sitten maistoon lappeenrantalaista kotiolutta. Apinko Brewingiltä tietysti tämäkin. Oluena toimii toissakesänä julkaisemaani reseptiä mukaillen valmistettu Aprikoosi Wit. Tekijä harmitteli, että unohti tekovaiheessa lisätä kaurahiutaleet, joten ne reseptistä puuttuu, mutta muuten se on alkuperäiselle uskollinen. 

Alkuperäinen resepti:

Aprikoosi Wit
 (Witbier)

Speksit:
Original Gravity (OG): 1.050
Final Gravity (FG):    1.010
Alcohol (ABV):         5.24 %
Colour (EBC): 8.4
Bitterness (IBU):  26.6

Maltaat:
51.79% Wheat Malt
41.43% Pilsner
3.46% Kaurahiutale
3.31% Viking Munich 18 EBC

Humalat:
0.6 g/L Cascade (7.8% Alpha) @ 60 Minutes (Boil)
0.6 g/L Cascade (7.8% Alpha) @ 15 Minutes (Boil)
0.6 g/L Cascade (7.8% Alpha) @ 5 Minutes (Boil)

Mausteet:
11.1 g/L Aprikooseja @ 0 Minutes (Boil)
1.0 g/L Korianterin siemeniä (murskattuna) @ 0 Minutes (Boil)
1.4 g/L Sweet Orange Peel (Appelsiininkuori) @ 0 Minutes (Boil)

Mausteet lisätään "flameoutissa" eli samalla kun keittolevy sammutetaan ja annetaan uuttua kannen alla 30 minuuttia, jonka jälkeen mausteet siivilöidään pois ja vierre jäähdytetään. Aprikooseina käytin säilykeaprikooseja, joista valutin sokeriliemen pois ennen kattilaan laittamista. Korianterin siemenet murskataan. 

Olen aiemmin maistanut tästä reseptistä myös Mäkisen version, jossa oli käytetty korianterijauhetta siemenien sijaan ja se teki mausta turhankin korianterisen.  


Oranssihtava, samea ja mukavasti vaahtoava olut. Tuoksu on korianterisen mausteinen ja raikkaan aprikoosimaisen sekä sitrusmaisen hedelmäinen. Alkuperäisen veroinen raikkaus ja ehkä vielä sitäkin korostetumpi herkullinen hedelmäisyys! Maku on myös raikas ja pirteä. Alkuperäisreseptiä kuivempi ja jotenkin terävämpi suutuntuma. Kaurahiutaleiden puute vaikuttanee runsauteen, mutta tämä lienee myös käynyt hieman kuivemmaksi, tai sitten se vaan hiutaleiden puuttuessa tuntuu siltä. Täydellinen witbier on pehmeä ja hieman makea, mutta tässä mennään enemmän kuivalle ja sitä myötä mausteiselle puolelle. Hedelmäisyys rokkaa kyllä edelleen ja aprikoosi maistuu hienosti läpi. Suutuntuma on kepeähkö ja keskiverrosti hiilihappoinen sekä kuivahko. Varsin mainion makuinen olut, mutta se mikä hedelmäisyydessä voitetaan, hävitään kyllä rungon taittuessa ja kuivuuden iskiessä kitalakeen. Kaurahiutaleilla vaikuttaisi olleen jopa merkittävämpi rooli oluen rungossa ja makeudessa kuin olin ajatellutkaan. Hyvä versiointi, mutta juotavuudessa alkuperäinen oli pehmeytensä vuoksi edellä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.