Kotiolutta: Panimo Duuni Sorron Yö Russian Imperial Stout

0 kommenttia
 
Jyväskylän kotipanoduon olutta maistoon taas kerran. Edellisen Duuni-arvion jälkeen minulla oli kunnia tavata kaksikko Janakkalassa Sahdinvalmistuksen SM-kisoissa ja tarjota erinomaisista kotioluista edes jonkinlaiseksi vastineeksi tekemääni sahtia.

Sorron Yö
Russian Imperial Stout, 8% alc.vol, 87 IBU

Maltaat: Luomu Pale Ale, Black, Crystal 300, Ohrahiutaleet, Chocolate, Carafa special 3, Lightly peated 
Humalat: Palisade, Chinook, Magnum 
Hiiva: Wyeast XL 1728 Scottish Ale 

Tekijöiden kommentit:
Tässä taasen tavoitteena oli tehdä paksu, täyteläinen, maukas jne. illan lämmittäjä mm. ensi Joulua varten. Tosin laaduntarkkailumielessä tässä on muutamat tullu nautiskeltua, kun maistuu se myös sadepäivänäkin...

Musta olut, jonka vaahto on väriltään näyttävän mokkainen. Kaunista tavaraa. Kasiprossaisena tuoksu ei ole tähän tyyliin kaikkein intensiivisin, mutta herkullinen se silti on. Paahteisuutta, hieman karamellimaisuutta ja pehmeää suklaata sekä taustalla huokuvaa humalaisuutta. Hieman savua ja kermakahviakin nousee esiin hetken tuoksuttelun jälkeen. Olut on suussa täyteläinen ja pehmeä. Alkumaku on täyttä nestemäistä suklaata kermaisen pehmeästi, ehkä oluen paras osa. Keskivaiheilla katkero alkaa rakentumaan ja maku muuttuu hieman suolaisen lakritsaiseksi sekä yrttimäisen katkeraksi, ei kuitenkaan kuivaksi, vaan runsas runko pysyy mukana loppuun asti. Jälkimaussa on edelleen suklaata ja hieman karamellimallastakin. Hallittua tavaraa. Hiilihappoisuus on maltillista ja pehmeää. Alkoholi lämmittää nielaisun jälkeen mukavasti. Makua ja potkua sopivissa määrin, eikä oluessa ole yhtään häiritsevää piirrettä, ei pienintäkään. Epäilin tyyliin nähden melko alhaisen alkoholiprosentin nähtyäni, että runko tai makujen runsaus ei riittäisi hekumalliseen elämykseen, mutta olin onnekseni väärässä. Ominaispaino ennen käymistä lienee ollut varsin korkea ja hiiva on jättänyt mukavasti loppupainoa, se tuntuu runsautena, mutta humalointia on sen verran mittavasti, että se tasapainottaa kokonaisuuden. Hallittua tavaraa, kuten jo mainitsinkin. Kelpaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.