Olutarvio: Malmgård Barley Wine

3 kommenttia
 

Malmgård Barley Wine

Panimo: Malmgård, Suomi
Oluttyyli: Barley Wine
Alkoholipitoisuus: 10,4%
Saatavuus: Alkosta rajoitetun ajan (6,17€ / 0,5l)

Nyt pitkästä aikaa lasiin hieman jotain isompaa. Olen pantannut näitä Alkon käsityöläisvalikoiman oluita jo hyvän tovin odottaen sitä sopivaa hetkeä. Stadin Imperial Porter ja Ruosniemen Vuorineuvos joutuvat vielä odottamaan, sillä tästä isosta kolmikosta ensimmäisenä lasiin pääsee Malmgårdin Barley Wine. Malmgårdin oluissa isoa osaa näyttelee Malmgårdin kartanon omilta pelloilta tuleva vilja ja toiminta on muutenkin läheltä tulevia raaka-aineita kunnioittavaa. Barley Winessa kuitenkin ilmeisesti jenkkihumalaa, mutta runkona pilsner-, dark ale-, karamelli- ja suklaamaltaat sekä lisäksi ekstrana sokeria. Humalalajikkeita ei mainita, mutta Alko on mitannut katkeroiksi runsaat 76,1 EBUa.Tummanruskea, mahonkisen punertava ja runsaan pitsikkäästi vaahtoava olut. Tuoksu on massiivinen - jylhää toffeemaista ja karamellista mallasta, rusinaisuutta, kuivattua hedelmää ja lasista huokuvaa humalan greippimäistä tuntua. Tässä on sellaista portviinimäistä arvokkuutta kuin kunnon kansainvälisessä Barley Winessä pitääkin. Todella upea tuoksu. Maku alkaa makeahkon maltaisena - toffeeta, karamellisuutta, pähkinäisyyttä. Runsaan täyteläinen suutuntuma - upeaa! Keskivaiheilla runsas katkeruus puraisee greippisen aromikkaasti kitalakeen kiinni, aluksi pehmeästi, mutta loppua kohti voimistuen. Runko kantaa ja täyteläisyys jatkuu loppuun asti. Välillä makeus meinaa ottaa yliotteen, mutta humalointi ja alkoholin lämmin voimakkuus kontraavat. Kokonaisuus on runsaan maltainen, runsaan hedelmäinen, makeahko ja voimakkaan humalainen. Massiivinen, mutta tasapainoinen. Maailmanluokan suoritus, ihan ässää kamaa.

Yhteenveto

Tasapainoinen iso olut
ARVOSANA: 10-

3 kommenttia:

  1. Jo hetken aikaa olen halunnut maistaa jotain barley wine olutta, tyyliltään ensimmäistäni, mutta en ole tiennyt mistä herkusta aloittaa. Tämän kirjoituksen lukemisen jälkeen, ajoin 20 km löytääkseni vielä alkon viimeisiä oluita. Nyt pari pulloa odottavat sitä oikeaa hetkeä. Kiitos kirjoituksesta!

    VastaaPoista
  2. Jos tästä oluesta aloitit barley wine-tutustumisesi, niin aloitit sen todella huippusuorituksella, niin upea olut on kyseessä! Itse aloitin toissa jouluna Criminally Bad Elfistä, joka on hirvein ikinä maistamani olut mistään tyylistä: heti pullon aukaisusta nenään tunkeva alkoholisuus ja sokerin tuoma ällömakeus, yhhh. Mietipä sitä.
    Tämän Malmgårdin Barley Winen kanssa kilpailee omalla listallani hyvin voimakkaasti Plevnan Barley Wine, jota kypsyttelin kellarissa pitkään (Alko Arkadian erkoisvalikoimasta). Makupaletti oli huikean tuhti ja monivivahteinen. Ilman muuta Malmgårdia kannattaa myöskin kypsyttää, varmasti vielä upeampi sitten.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.