Agentti J IPAjaisissa Fat Lizard Brewingilla

2 kommenttia
 
Reittausblogin agentti J, joka tässä blogissa tunnetaan enimmäkseen kotioluistaan, kävi minun puolestani osallistumassa uuden espoolaispanimo Fat Lizard Brewingin IPAjaisiin, joissa tarjoiltiin uunituoretta Heavy Fuel IPAa ja aitojen liskomiesten tyyliin myös pannulla paistettuja jauhomatoja. Mieluusti olisin osallistunut kinkereihin itsekin, mutta etäisyys Raumalta tapahtumapaikalle kävi liian pitkäksi varsinkin näin keskellä viikkoa. J majailee Espoossa, joten hänellehän kyse oli omaan lähipanimoon tutustumisesta.

Räntäsateen keskellä näkyi merkkejä siitä, että agentti oli oikealla suunnalla.


En tiennyt Espoon olevan sen sortin metropoli, että toiselta laidalta toiselle siirtyminen pitää suorittaa juna + bussi yhdistelmällä ja silti matkaan menee noin tunti aikaa - aivan utopiaa raumalaiselle, joka vetäisee puolessa tunnissa fillarilla Haapasaaresta Kortelaan. Räntäsateesta huolimatta reissu kuitenkin mitä ilmeisimmin kannatti, koska pian agentin paikalle pääsyn jälkeen Reittausblogin konttorin nurkkaan sijoitettu faxi puski ulos ilosanomaa: "Hopback + kuivahumalointi = hekumaa!" - asia, jota en käy kiistämään.


Pöytä korkeuden säädöllä.
"If you wanna run cool, you got to run on heavy heavy fuel!"

Heavy Fuel IPA siis toimi agentin suuhun erinomaisesti. Kyseessä on 7,3% olut, jonka valmistuksessa on käytetty hyvin perinteistä komboa eri jenkkihumalalajikkeita erityisesti aromihumalointiin (keiton loppu & hopback & kuivahumalointi) keskittyen. IPAn jälkeen maistettavaksi sai panimon ensimmäisen oluen 101  California Pale Alen uusinta, eli toista erää (ensimmäinen erä myytiin heti loppuun). Tämäkin olut oli hyvä, mutta joutui IPAn jälkeen aika tekemättömään paikkaan ja jäi siis hieman aiemman oluen jalkoihin. Kolmantena pääsi maistamaan vielä pienellä protolaitteistolla keiteltyä imperial red alea, joka oli melko tuhtia, mutta pienenä annoksena maistuvaa tavaraa - siitä ei kuitenkaan sen enempää, koska tuote ei tule lähtemään hallin ovista ulos.

Jakeluvalmiina kylmiössä.

Panimon molemmat viralliset oluet, 101 California Pale Ale ja tämä uusin Heavy Fuel IPA ovat molemmat tulossa Alkoon tilattavaksi 20 litran kegeissä. Hintaa näille monopolissa tulee noin 190€ ja nauttiakseen tarvinnee siis hommata hanavehkeet. Marginaaliset markkinat, mutta erinomainen palvelu niille, joita tällainen kiinnostaa.


Kuriositeettina tarjosivat paikalla olleille bloggari & muille hörhöille pannulla paistettuja jättijauhomatoja - liskojen ruokaa. Agentti kuulemma skippasi tämän herkkuhetken... itsekin olisin kenties joutunut harkitsemaan kahdesti, johonkin se raja on vedettävä ja ötökät on vähän siinä ja siinä.

Oikealla mäskäys- ja vasemmalla keittolaitteisto.


Loppuun sekalaista nippelitietoutta agentin kynästä: 
Sekalaisena nippelitietona tuli keräiltyä seuraavanlaista. Mahdolliset virheet alkoholipitoisten juomien piikkiin.
  • Panimoprojektin aloituksesta on kolme vuotta
  • Laitteisto on itse muokattua suurtalouskeittiöistä ym. Protolaitteistolla on kait joskus tehty alunperin huulirasvaa.
  • Satsit tehdään tuplakeittona eli käymisastiaan tulee ~700 litraa. (kaksi keittoa päivässä on piiitkä 10-12h työpäivä)
  • Panopäivä kerran viikossa (elääkseen pitää tehdä muita töitä)
  • 10 kertainen laajennus on suunnitelmissa, joskaan ei ihan heti toteutumassa
  • Wappuna on tiedossa jotain uutta, mutta ei täsmennetty
  • Kesäistä vehnistä lienee tiedossa jossain vaiheessa. Jenkkihumalaa tiedossa myös tähän.
  • Amber kenties myös joskus tulevaisuudessa
  • Jättijauhomadot menevät hyvin jenkkityylisten oluiden kanssa
  • Matojen ruokavalio vaikuttaa paljon lopulliseen makuun (nämä madot söivät elovenaa)
  • Kyseisten matojen kilohinta eläinkaupassa on korkea, joten kotikasvatus kannattaa
Panimon Tuomas vastailee kysymyksiin.










2 kommenttia:

  1. Hop! Kivasti kirjoiteltu ja dokumentointu raportti - mukava lukea muidenkin kanssavierailijoiden ajatuksia reissusta.

    Pahoittelut nillittämisestä, mutta tekstin kohta HF IPA:n humaloinnista on virheellinen: "valmistuksessa on käytetty hyvin perinteistä komboa eri jenkkihumalalajikkeita erityisesti aromihumalointiin (keiton loppu & hopback & kuivahumalointi) keskittyen."

    En ala täsmentämään humalointiprosessia sen tarkemmin, mutta IPAn kohdalla se ei mene tuolla kirjoittamallasi menetelmällä.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.