Rinnakkainvertailu: Keisari 66 vs Olvi IPA

2 kommenttia
 
Totuuden hetki on käsillä! Suomen suurin itsenäinen panimo Olvi tiedotti reilut pari viikkoa sitten tuovansa markkinoille IPA-tyylisen oluen - Iisalmi Pale Alen. Muutama päivä sen jälkeen Olvin Helsingin konttorista tuli yhteydenotto, että näytteitä olisi saatavilla, mikäli kiinnostaisi. Kiinnosti ja paljonkin. Paketti tuli ja tiesin heti, että ensimaisto olisi suoritettava rinnakkain sen oluen kanssa, jonka markkinoille Olvi IPA yrittää puskea. Keisari 66 on vuodesta 2013 alkaen ollut Nokian Panimon myydyin olut ja oikeastaan Suomessa sellainen ensimmäinen maitokauppavahvuinen voimakkaasti humaloitu ale, joka on tavoittanut myös "kansan syvien rivien" suosion.

Tarkastellaanpa illan oluita hieman tarkemmin. Vasemmalla puolella hallitseva mestari Nokian Keisari 66. Vahvuutta vain 4,2%, humalina Tomahawk (US), Tradition (GER) ja Cascade (US). Katkeruuden ilmaisevia EBU-yksiköitä on 43. Suodattamaton. Tölkitetty 4.3.2015.

Oikealla puolella Olvin uutuus Iisalmi Pale Ale. Vahvuutta kaupparajan maksimi, eli 4,7%. Humalina Mosaic (US), Galaxy (AUS), Comet (US) ja Saphir (GER). EBU-yksiköitä tässä 55. Suodattamaton. Tölkitetty 19.2.2015.
Ulkonäkö

Keisari 66 tölkki sihahtaa auki ensin - lasiin kaatuu utuista oranssihtavaa olutta ja päälle muodostuu mittava vaahto. Sitten Olvi IPA - kirkasta väriltään ehkä hieman kultaisempaa ja vaahdoltaan suurikuplaisempaa, mutta yhtä runsasta. Selkein ero on oluiden kirkkaudessa - Olvin väitteisiin suodattamattomuudesta on näköhavainnon perusteella hankala yhtyä.

Tuoksu

Ihan ensimmäiseksi on pakko ottaa tuoksut Olvista, koska se on uusi ja mielenkiintoinen... hmmh... runsaasti pihkaisuutta, männynhavuja ja jopa bensamaisuuteen asti menevää humalan brutaalia mentholimaisuutta. Joissain BrewDogin oluissa on ollut tätä samaa raa'an voimallista humalaisuutta - se on karkeaa, en pidä siitä. Hedelmäisyyttä ei oikeastaan ole.

Keisari 66 on kukkainen, leipäisen maltainen, hieman sitruksinen ja hieman saippuainen. Taustalla velloo makeampaa hedelmäsokerisuutta. Ei aivan terävimmässä iskussa - eli siinä vuoden 2013 kunnossa - mutta miellyttävämpi kuin Olvi IPA.

Maku

Aloitan 66:sta, koska Olvi IPAn maisto tuoksun perusteella houkuttelee vähemmän. 66:n maku on yllättävänki maltainen - mallas on siis esillä enemmän kuin tämän oluen parhaina päivinä. Humala menee loppua kohti enemmän saippuaiseksi ja ruohoiseksi kuin jenkkiläisen sitrusmaiseksi, vaikka greippisyyttäkin esiintyy. Makua voisi kuvailla sanoen sen olevan Keisari LuomuPilsiä jonkinlaisella puolivillaisella jenkkihumaloinnilla. 

Olvi laskeutuu kielelle ruohoisena, pihkaisena ja yllättänkin katkeroisena - katkeruus puree lujemmin kuin 66:ssa. Humaloinnin aromit ovat lähinnä ruohoisia, pihkaisia ja yrttimäisiä - hedelmäisyyttä ei ole, kuten ei tuoksussakaan. Jälkimaku muodostuu varsin yrttimäisen kuivaksi ja tuntuu suuta supistavan kuivana tarttuvan hampaisiin ja ikeniin. No, eipä ole ainakaan sellaista easy-drinkingiä, jota tavallaan tältä odotin.

Suutuntuma

Suutuntumaltaan 66 on runsaampi ja maltillisemman hiilihappoinen. Täyteläisyyden tunne johtuu suureksi osaksi varmasti oluen suodattamattomasta luonteesta. Olvi ei sekään ohueksi jää, mutta hiilihappoisuus on karvan verran ärhäkkäämpi ja nielaisun jälkeen humalien öljyisyys tarttuu kitalakeen ja hampaisiin. 66 on miellyttävämpi - loppuvedon katkeruus resetoi paletin ja jälkimaku jää vellomaan suun takaosiin.

Yhteenveto

Omiin makumieltymyksiini Keisari 66 vetoaa paremmin, vaikka ei nyt aivan parhaassa iskussa olekaan. Olisin kovin halunnut pitää Olvin IPAsta ja olinkin valmis pitämään siitä, mutta se ei nyt vaan toimi - siinä ei ole hedelmäisyyttä, eikä sellaista runsautta kuin 66:ssa. Olvin maku on suoraviivainen, pihkainen ja karkeahko. Molemmat omalla tavallaan pettymyksiä, mutta Keisari 66:sta sentään nautin.

Höh. Jos oikeasti haluatte hyvää maitokauppavahvuista humalalientä, niin sijoittakaa hieman enemmän ja kääntykää Mufloni IPAn tai Founders All Day IPAn puoleen.

2 kommenttia:

  1. Kuulin, että Koffilta olisi syksyksi tulossa maitokauppa-IPA, mutta jonkinlainen "kevyt" versio. Mitä sitten tarkoittaakin!

    VastaaPoista
  2. Ostin purkin Olvi Ipaa. Join desin. Loput viemäriin. Hiilihapolla säilötty mausteliemi, kuten "hienosti valmistetut" pullo- ja purkkioluet yleensä ovat. Niitä voi tasoltaan verrata 80-luvun Saarioisten pakastepizzaan, jos oltaisiin pizzoja mittailemassa. Lue tämä: olut on tuoretuote ja hiilihappo säilöntäaine.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.