Ensimmäisenä pussimäskäyksenä West Coast IPA

37 kommenttia
 
Eilen oli kotipanimossa panopäivä. Tarkoitus oli tehdä ensimmäistä kertaa olutta pussimäskäämällä, eli ihka aidoista maltaista, ilman mitään uutekikkailuja. Tämäkin tapa osoittautui todella yksinkertaiseksi ja helpoksi tavaksi tehdä olutta, eikä se kallistakaan ole.

Käyttämäni välineistö:
  • 17-litrainen kattila (induktioliedelle sopiva)
  • Muovikauha
  • Litran mitta
  • Keittiövaaka
  • Lämpötilamittari (nesteiden mittaamiseen soveltuva)
  • Käymisastia ja vesilukko
  • Siiviläpussi (sellainen jokaisen kaupan kotiviiniosastolta löytyvä "marjapussi")
  • Ominaispainomittari
  • BrewMate ilmaisohjelma
Käyttämäni ainekset:
  • Viking Maltin sahtimallas (ohramallasta)
  • Humalia (Magnum, Centennial, Citra)
  • Sokeri
  • Vesi
  • Hiiva

Oluen tekemiseen ei siis tarvita juuri mitään kummallista. Käymisastian, siiviläpussin ja ominaispainomittarin löytää kaupan kotiviiniosastolta. Ainut mitä olen näistä tarvikkeista joutunut etsimään oli 17-litrainen induktiolle sopiva kattila. Sen tilasin Saksan Amazonista. Kymppilitraisia olisi löytynyt Suomestakin, mutta sellaisella eräkoko jää harmittavan pieneksi. Mäskäsin ja keitin samassa astiassa, jolloin 17-litraisella sai sopivasti 12 litraisen erän tehtyä. Käyttämäni ainekset olin hankkinut jo aiemmin Brewcatin verkkokaupasta. Tai no, vesi tuli hanasta ja sokeri lähikaupasta, mutta muuten. Sahtimallasta jäi aiemmasta sahdinteosta 15 kiloa käyttämättä, mutta sehän on ohramallasta (ilmeisesti sekoitus 90% pale alea ja 10% tummempaa) ja käy yhtä hyvin oluenkin valmistamiseen.

Rouhittua mallasta siiviläpussissa
Oluen tekeminen alkaa mäskäyksellä, jonka tarkoitus on irrottaa sokerit maltaista hiivan syötävään muotoon. Yksivaiheinen infuusiomäskäys on kaikkein yksinkertaisin, siinä nostetaan "mallaspuuron" lämpötila johonkin tiettyyn lämpötilaan ja pyritään pitämään se siellä vähintään tunnin ajan. Itse halusin mäskätä 90 minuuttia ja näin aloittelijana täten varmistaa, että saisin maltaista varmasti jotain irti. Lämmön ylläpitoon käytin uunia ja eristystä. Olin BrewMate ohjelmaa apuna käyttäen laskenut IPA-vahvuudelle sopivan mallasmäärän, joka oli 12 litran eräkoolla neljä kiloa. Mäskäyslämpötilaksi halusin 66-68 astetta ja tällaiselle lämpötilalle ohjelma kertoi, että veden pitää ennen maltaiden lisäystä olla 71,5 asteista, jos maltaat ovat n. 25 asteen lämpöisiä. BrewMate kertoi myös, että mäskäysveden määrän pitäisi olla 12 litraa. Perin kätevä ohjelma! 

Mittasin 12-litraa vettä kattilaan ja neljä kiloa maltaita siiviläpussiin. Laitoin uunin päälle 70-asteeseen, koska kattila oli mäskäyksen ajaksi tarkoitus pistää lämpimän uunin sisään. Sitten aloin tarkasti lämpötilaa seuraten lämmittämään vettä liedellä 72-asteeseen. Kun vesi saavutti tavoitellun lämpötilan, sammutin lieden ja laskin mallaspussin hitaasti veteen. Maltaat imevät jonkin verran vettä, mutta eivät kovin nopeasti, joten kattila tulikin aivan täyteen, kun mallaspussi oli kokonaan vedessä. Ei kuitenkaan tullut mitään yli, joten no hätä. Kunnon sekoitus ja kansi päälle. Tässä vaiheessa uunikin oli jo tovin ollut tavoitelämmössä, ainakin uunin oman termostaatin mukaan. Tarkka lämpötila ei ole oleellinen, koska mäskisatsi on niin iso, ettei uunin ole sitä tarkoituskaan lämmittää vaan ainoastaan ylläpitää jo saavutettu lämpö. Eristin kattilan kahdella kaksikerroin taitellulla pyyhkeellä ja nostin sisälle lämpimään uuniin. Uunia ei tarvinnut missään vaiheessa kytkeä uudestaan päälle, sillä mäskin lämpö pysyi eristeiden ja lämpimän ympäristön ansiosta koko ajan 66 asteen kieppeillä. Mittailin lämmöt kaksi kertaa mäskäyksen aikana, samalla kun kävin kantta raottamalla sekoittelemassa maltaita.

Mäskäyksen jälkeen siivilöidään. Itse tein vaimon avustuksella niin, että nostin mallaspussin pois, kaadoin kattilaan jääneen vierteen käymisastiaan (väliaikaisesti) ja sen jälkeen virittelin mallaspussin käymisastian päälle, niin että pidin sen reunoista kiinni. Vaimo vielä huuhteli, eli kaatoi lähes kiehuvaa vettä kauhalla pussissa olevien maltaiden päälle. BrewMate antoi huuhteluveden määräksi 5,5 litraa ja lämpötilaksi 97,9 astetta, eli niitäkään ei joutunut itse miettimään. Tähän siivilöintihommaan meni noin vartti, eli se kävi aika nopeasti. Yritin vielä puristella viimeisiäkin "mehuja" pussista irti, mutta kyllä sinne silti varmaan nestettä jäi. Siivilöinnin jälkeen käymisastiassa oli vierrettä 14 litraa ja rapiat käymiastian asteikon mukaan. Juuri niin kuin BrewMaten mukaan pitikin olla, mutta tässä vaiheessa kävi ensimmäinen kömmähdys. Käymisastian asteikko ei nimittäin pidä paikkaansa tai ainakaan se ei täsmännyt litran mitalla mitattuun litramäärään. Kaadoin vierteen käymisastiasta kattilaan ja huomasin, että nesteen pinta olikin huomattavasti korkeammalla kuin olin alunperin mitannut. Olin mitannut ennen valmistuksen aloittamista, että kun kattilassa on 14 litraa vettä, on veden pinta 5,5cm kattilan yläreunasta, mutta nyt nesteen pintaan olikin yläreunasta enää noin 3cm. Eli kattilassa oli enemmän tavaraa kuin piti.

Samalla kävi toinenkin kömmähdys, sillä otin ominaispainon mittaamista varten näytteen heti siivilöinnin jälkeen, ennen kuin kaadoin vierteen takaisin kattilaan. En sekoittanut vierrettä mitenkään ennen näytteenottoa, vaan otin ihan astian pinnalta. Mittarihan näytti tässä vaiheessa sitten pari pykälää tavoitetta alempia lukemia, koska painavampi (enemmän sokereita sisältävä) tavara oli astiassa alempana ja viimeiseksi valutetut kevyemmät satsit astian päällä. Näytehän tuli sitten tästä kevyemmästä osasta. Tavaran keveydestä johtuen päätin tuunata reseptiä sokerilla, jotta alkoholipitoisuuden suhteen päästäisiin lähemmäs aitoja IPA-lukemia. Lisäsin keittoon 300g ihan normaalia taloussokeria. Siivilöintiä olisi näin jälkiviisaana pitänyt ehkä jatkaa pidempään, vaikka ottamalla vierrettä käymisastiasta ja kaatamalla se uudelleen maltaiden läpi tai sitten vaan tekemällä koko juttu huomattavasti hitaammin. Facebookista sain lähes lennossa paljon hyviä vinkkejä siivilöintiinkin. Olisin esim. voinut mallaspussin kannattelemisen sijaan pistää puhtaan uuniritilän käymisastian päälle ja pussin siihen. Kiitos vinkeistä aktiivisille kommentoijille!

Keitto


Humalat mitattuina värikoodattuihin kuppeihin - ei mene lajikkeet sekaisin.

Sitten keittämään. Keiton aikana vierre sterilisoituu ja keittäessä lisätään myös humalat. Pidempään keittämällä humalista irtoaa katkeruutta ja lyhyemmällä keittoajalla maku & aromipuolta. Induktioliedessä on onneksi sen verran potkua, että 14 litraa lähti kiehumaan noin 20 minuutissa. Vedin ihan normaalin 60 minuutin keiton. Keiton alussa lisäsin katkerohumalat, 20 grammaa Magnumia. Magnumin alfahappopitoisuus on korkea (15%), joten se sopii erinomaisesti katkerointikäyttöön. Keiton loppupuolella sitten Centennialia ja aivan lopuksi Citraa. Centennialista haluaisin tuntuvaa pihkaisuutta ja Citrasta erityisesti aromiin raikasta sitrusmaisuutta. Keitto meni kokonaisuutena hienosti. Tavoitteena oli laskennallisesti 100 IBUn katkero. BrewMate laski humalamäärät, joilla tähän pitäisi yltää, joten niitäkään ei tarvinnut itse arpoa. Kätevä ohjelma, joka on tosiaan freewarea, eli ilmainen ja vapaasti käytettävissä. Keiton jälkeen ominaispaino näytti 1.060, joka lopullisesta käymisasteesta riippuen tarkoittaa noin 6,5 - 7,0% olutta. Loppu hyvin kaikki hyvin siis - ehtaa IPAa tulossa!

Humalaprofiili:
20g Magnum 60 min
10g Centennial 20 min
10g Centennial 15 min
15g Citra 10 min
15g Citra 5 min
15g Citra, kuivahumalointi pääkäymisen jälkeen (5vrk)
15g Centennial, kuivahumalointi pääkäymisen jälkeen (5vrk) 
 
Olin keiton aikana desinfioinut sekä mallaspussina käyttämäni siiviläpussin, että käymisastian kansineen ja vesilukkoineen. Nyt keiton jälkeen sitten viritin siiviläpussin käymisastian päälle ja kaadoin vierteen kattilasta siiviläpussin läpi käymisastiaan. Näin humalien muhjut jäivät suurimmaksi osaksi siiviläpussiin, pois valmista vierrettä sumentamasta. Vierre pitää jäähdyttää n. 20 asteiseksi ennen kuin sen voi hiivata. Minulla ei ole jäähdytintä, eli etenin NoChill-metodilla. Käymisastia kiinni ja viileään eteistilaan odottelemaan aamua. Aamulla vierre oli jäähtynyt n. 20 asteiseksi, eli herättelin hiivan, joka oli Danstar BRY-97 West Coast Ale, pakkauksen ohjeiden mukaisesti ja lisäsin vierteen joukkoon. Nyt astia pulputtelee jo kiihtyvään tahtiin, eli hiiva tekee työtään.

Kokonaisuutena tästä ekasta täysmäskäyksestä jäi erittäin hyvä fiilis. Helppoa ja halpaa, joskaan ei täysin vaivatonta puuhaa. Muutamat oppirahatkin maksettiin ominaispainon mittailussa ja siivilöinnissä, mutta ilman suurempia katastrofeja. Tänään ostinkin jo luomuruokosokerit seuraavaa satsia varten, joka on tuleva olemaan vahvemman puoleinen belgi. Pitäisiköhän ostaa toinen käymisastia, niin pääsisi heti hommiin... 

Nyt loppui... tai ainakin väheni se alkoholiverojen makselu!

37 kommenttia:

  1. Raportoipa tuloksista kun on valmista. Erityisesti tuo no-chillin vaikutus kiinnostaa. En ole itse uskaltanut maltaasta asti lähteä vielä tekemään, kun olen jotenkin olettanut että se tarvitsisi enemmän kalustoa, ainakin jäähdyttimen. Toisaalta ilman uutetta kai pitäisi keittää koko satsi kerralla ja ei tuossa meikäläisen peruslevyliedessä meinaa riittää teho kuudenkaan litran kiehuttamiseen kunnolla...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raportoidaan toki. Vähän laiskasti tuntuu käyvän, mutta pulputtaa kuitenkin harvakseltaan. Eiköhän se tuosta lähde. Joppo, jonka kotioluita maistelin alkuvuonna ja Kosoolan Panimokin ovat muistaakseni no chill miehiä ja maistuvaa tavaraa on tullut. En ole siitä niin huolissani.

      Poista
    2. Pulpulpul! Tänään pulputtelee iloisesti, startti vaan oli hidas.

      Poista
    3. Minä olen No Chill menetelmää käyttänyt ennen uusinta laitepäivitystä enkä sen kanssa mitään ongelmia huomannut, ei ainakaan mitään pöpöjä tarttunut.

      Poista
    4. Itse olen "no chiller"-miehiä, mutta kaipa tuo tiskialtaassa jäähdyttäminen jäähdyttämiseksi lasketaan. Hitaastihan tuo tapahtuu, mutta kuitenkin pienien erien kohdalla ihan parissa tunnissa. Nykytiedon valossahan "hop standista", eli hitaasti alkavasta jäähdytyksestä on vaan hyötyä, jos aromihumalaa kaipaa, ja jos humalaa on lisännyt 0min vaiheessa.
      Talvisin olen lumella nopeuttanut jäähdytystä, mutta tänä talvena lumitilanne on ollut kovin kehno :)

      Poista
  2. Kiitos kirjoituksesta. Juuri edellispäivänä harmittelin, kun en löytänyt netistä suomen kielistä step by step -ohjetta täysmäskäyksen tekemiseen kotikonstein. En huomannut artikkelista mitään mainintaa jyvien rouhimisesta. Millä metodilla toteutit rouhinnan? Ajattelin itse käyttää ihan kaulinta, mutta tuntuu hiukan kömpelöltä metodilta suurille satseille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sahtimallas, tuo ihana sahtimallas, on valmiiksi rouhittua. Brewcatista saa tilattua maltaita myös rouhittuina, joten en ole vielä aikomuksissa perehtyä rouhimiseen.

      Poista
  3. Pulisonkimies juo kotitekoista kaljaa ämpärikaupalla, tuota menoa alkoholisoidut ja juoppoonnut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sä oot nyt pari vuotta kommentoinut tänne jo tota samaa. Eikö tän kaiken olis pitäny tapahtuu jo?

      Poista
  4. Hei, päätin kokeilla tuota tekemääsi IPAA. Lisähumalaksi laitoin vielä cascadea 15g+15g + jälkihumalointiin 15g. Kiitos selkeistä ohjeista. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla! Toivottavasti tulee hekumallisen hyvää!

      Poista
  5. Hei, tein ohjeesi mukaa jaan sain arvoiksi OG: 1.080 FG:1.010. Olutta sain n.11litraa. Jälkihumaloiksi ohjeen "ulkopuolelta" vielä lisäksi Cascade-
    Täytyy sanoa että aivan helvetin hyvää kyllä tuli. Kyllä nyt alkossa käyminen vähenee saletisti. Hyvää kesää !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla. Teit hieman tykimpää kamaan, noin 9% vahvuista :) Keiton jälkeen kun mittaa ominaispainon niin voi vielä laimentaa vedellä haluamaansa ominaispainoon. Vesi kannattaa keittää varmuuden vuoksi ennen lisäämistä. BrewMate tarjoaa tähänkin kätevän laskurin Tools -> Water Dilution Calc

      Poista
  6. Kyllä, mä luulen et otan tosta sellasen vakio-oluen ja todennäköisesti modailen sitä muutamilla tekijöillä. Mitä luulet että kävisi esim. jos laittaisi vaikka tuplamäärän humalia tms.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä, ehkäpä siitä tulee sitten Karhu Tuplahumalaa :D No joo. Itsekin olen tehnyt samalla pohjalla kolme eri IPAa, hieman vaihdellut humalalajikkeita ja koittanut myös BRY-97:n tilalla US-05 hiivaa. Aina hyvää. Humalien määrät olen pitänyt samoina. Yksi kiinnostava kokeilu olisi seuraavaksi tehdä ns. Hop Burst, eli aivan keiton lopussa täräyttää suurin osa tai peräti kaikki aromihumalat kattilaan.

      Poista
  7. Toi kuivahumalointi pisti vielä vähän mietityttämään, eli voiko pelletit vaan heittää semmosinaan käymisastiaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sori, unohtui eilen vastata kun oltiin tien päällä. Kuivahumalat tosiaan laitetaan käymisastiaan ihan sellaisenaan. Niissä ei pöpöjä ole, vaan ne päinvastoin parantavat oluen säilyvyyttä. Jotkut laittavat ne humalapussissa, tällöin pussin pitää olla desinfioitu tai steriiliksi keitetty. Itse laitan suoraan astiaan. Pullotettaessa ensin lappoaminen toiseen, desinfioituun, astiaan ja sitten vasta pulloihin - muhjut jäävät ekan astian pohjalle.

      Poista
    2. Aivan, tämä selvensi paljon! Kiitos suuri!

      Poista
  8. Täältä ilmoittautuu seuraava sinun ohjeiden johdosta oluenpanoon ryhtynyt. Pöntössä on kypsymässä tällä hetkellä melko tarkka kopio ekasta ipastasi, sahtimaltaita myöten. Kesällä aloitin panohommat parilla sahdilla, joissa hyödynsin mm. sinun mehumaijasahtiohjetta. Kiitoksia innostavasta ja hyödyllisestä blogista, jatka samaa rataa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla! Sitä varten ohjeet on tehty, että niistä joillekin apua olisi, joten hyvältä tuntuu :) Toivottavasti IPA onnistui!

      Poista
  9. Itse asiassa tässähän sulla on voinut käydä aika samalla tavalla kuin mulla ekassa erässä.. Eli et saanut siivilöimällä tarpeeksi korkeaa ominaispainoa. Joskin sitähän ei tarkkaan tiedä kun et koskaan varmistanut sekoitetun vierteen ominaispainoa ennenkuin lisäsit sokeria..

    Pian lähtee toinen satsi tekoon, pienempänä testieräsatsina. Tällä kertaa jahdataan mehumaisuutta Warriorin, Citran, Amarillon ja jonkun vielä harkinnassa olevan humalan avustuksella. "flame out":issa vielä appelsiininkuorta kehiin. Idea tuli Amager Orange Crush-IPAn arviosta jonka katselin youtubesta taannoin. Hieman taas jännittää tuo mäskäyksen onnistuminen. Tällä kertaa haluaisi jotain keskiolutta vahvempaa:)

    Muuten tuntuu että homma on suorastaan helppoa, mutta mäskäys aiheuttaa harmaita hiuksia.

    VastaaPoista
  10. Hei, tämänkin tekstin olet varmaan kirjoittanut jo vuosia sitten, mutta silti tämä on aina jollekin uusi. Kuten nyt minulle. Jonkin verran netistä on tullut oluenteosta luettua ja yksi pussimäskäys on mulla nyt takana. Sullakin on ensimmäisestä pussimäskäyksestä jo aikaa ja varmaan osaisit vastata muutamaan mua mietityttävään kysymykseen tästä tekstistä (, joka on muuten todella tarkasti ja miellyttävän selkeästi kirjoitettu!).

    Eikö Sahtimallas ole tehty Pilsnermaltaasta + jostain tummemmasta? Muistan lukeneeni näin Viking Maltin sivuilta. Eli se ei olekaan Pale Alea. Onko ollut DMS-ongelmia? Et ole kuitenkaan varmaan keittänyt 90 minuuttia? Ja entä sahdinteko, eikö siinä ole DMS riskiä?

    Toinen kysymys koskee Sparge Wateria. Mistä tulee 97°C? Luulin että spargen tulisi olla olla aina 75°C-76°C tai ainakin mäskin pysyä niillä vaiheilla, jotta siitä irtoaisi kaikki hyvä vierteeseen. Olenko siis väärässä vai mistä tämä lämpötila johtuu?

    Kiitos vielä ihan tuhannesti tästä blogista. Parasta koko syksyssä.

    Jos jotain voi toivoa, niin musta ois hauskaa, jos kokeilisit jotain netistä löytyvää selkeää ja hyväksi puhuttua kloonia. Arvioisit vaikkapa alkuperäisen ja kloonin vierekkäin. Se olisi hauskaa luettavaa! Olisi kiva tietää, kuinka lähelle voi autenttista päästä. Toki omatkin kokeilut on todella jees ja sun aprikooseilla maustettu Wit menee ehdottomasti kokeiluun itselläkin ensi keväänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moro! Sahtimallas on 90% Pilsneriä ja 10% Dark Ale -mallasta. Oluissa 60 minuutin keitoilla ei ole pelkällä Pilsner -maltaallakaan ollut DMS ongelmia, eikä sahdissakaan, vaikka sahtivierrettä ei edes keitetä. Sahdissa ainoastaan mäski kiehautetaan ja kaikki eivät tee sitäkään.

      Tuo Sparge Water tuli BrewMate -ohjelmasta. Ohjelmalle annetaan mäskin haluttu lämpötila huuhdellessa ja se laskee sitten mitä tuon veden lämpötila pitäisi olla. Jostain syystä tässä ekassa panossa se on antanut noin suuren lämpötilan, en enää tiedä miksi, mutta hyvää olutta tuli näinkin :)

      Hyvä idea kloonireseptistä, mutta ne ei oikein ole sitä minun ominta juttua. Reseptin suunnittelu on kuitenkin puolet nautinnosta vähintään. Pistetään kuitenkin harkintaan.

      Kiitos kommentista!

      Poista
  11. Kiitos inspiroivista kirjoituksista. Teimme aikalailla tällä ohjeella satsin olutta. Hiivakin oli sama. Mistäköhän johtuu, että fg oli selvästi alle 1.010? Ilmeisesti mäskäyslämpötilalla on merkitystä? Nyt on pullokäyminen menossa, saa nähdä, minkälaista tulee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olkaatten hyvät! Alle 1.010 menevä FG on ihan normi tämän tyylisiin, omasta mielestäni ainakin. Jos mäskäyslämpötila on alle 65-66 astetta, oluen pitäisi käydä kuivemmaksi (eli FG alhaisemmaksi), jos taas mäskäyslämpötila on yli 66, pitäisi FG:n jäädä ylemmäs ja olueen enemmän runkoa/makeutta.

      Omat IPAt olleet about 1.008.

      Poista
  12. Terve Harri!

    Tämä oli hyvä ja selkeä ohje näin ensipanijalle. Tästä reseptistä vaan mietein, että missä vaiheessa lisäsit keittoon sokeria, kun kirjoitit, että:

    "Tavaran keveydestä johtuen päätin tuunata reseptiä sokerilla, jotta alkoholipitoisuuden suhteen päästäisiin lähemmäs aitoja IPA-lukemia. Lisäsin keittoon 300g ihan normaalia taloussokeria."

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei sillä väliä ole mihin aikaan sinne lisäät. Lisäsin itse muistaakseni heti alussa.

      Poista
  13. Itse asiassa maun kannalta sillä taitaa olla väliä koska sokeria lisää. Kun lisää keiton aikana niin sokerista jää palaneempi karamellinen maku verrattuna keiton jälkeen lisäykseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Brewer's Apprentice kirjassa muistaakseni mainittiin, että keiton alussa lisäämällä tulee "a slight touch of caramel". Maillardin reaktioon tuo kaiketi perustuu. En kyllä tiedä mahtaisko sitä tämmösestä IPAsta maistaa eroa tuolla sokerimäärällä, oli sitten lisätty alussa tai lopussa. Tässähän pistin sen paniikkiratkaisuna, kun olin ekaa kertaa mäskäyspuuhissa.

      Poista
  14. Moi ! Mahtava resepti, kiitoksia siitä. Muistatko minkä verran jälkikäymissokeria per litra tähän reseptiin laitoit pullotusvaiheessa ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, aikoinaan laitoin aina 6g/litra, mutta sittemmin määrä on vakiintunut 4g/litra tasolle.

      Poista
    2. Jees, kiitoksia vastauksesta. Samantyylinen setti tosiaan itsellä tällä hetkellä tulilla. Safale US-05 hiivalla käyminen taisi tapahtua hieman nopeammin nyt noin 1,5 viikossa.

      Juuri mittasin ominaispainon ja tullut kivasti noin 1.06 tasolta 1.010 tasolle eli vajaata 7% IPAa näillä näkymin tulossa. Makukin oli erinomaisen lupaava, joten taisi tästä projektista tulla ainakin jotain muuta kuin #rIPAle. Ei muutakun kuivahumalointi käyntiin, pullotus ja sen jälkeen innolla odottamaan. Jano alkaakin olla jo kova.

      Poista
  15. Ajattelin valmistaa kyseisen satsin! Näin aloittelijana kaipaisin hieman apua. Mitä suosittelisit eräkooksi (batch size) 15 litran kattilalle? Mitä laitan brewmaten yeast kohtaan, kun hiivana samainen Bry-97? Sekoitetaanko sokeri maltaiden sekaan? Laskeeko brewmate lisättävien humaloiden määrän, siis syötänkö vain esimerkiksi ohjeesi g/l arvot? Tarvitseeko IBU- tai Original Gravity arvoa syöttää käsin vai laskeeko ohjelma ne itse? Kiitos jo ennakkoon vastauksista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eräkokona 10 litraa olisi sellainen realistinen tavoite.

      BRY-97 ei ole ohjelmassa valmiina, mutta sen voi lisätä sinne valikosta Edit -> Yeasts.

      Sokeri laitetaan kattilaan esim. keiton viimeisen 10 minuutin aikana. Kannattaa laittaa pienissä erissä, että ehtii liukenemaan hyvin.

      Kyllä, voit lisätä g/l arvot ja ohjelma kertoo grammamäärän. IBU ja OG arvot ohjelma kertoo.

      Ohjelman käyttö selkiytyy kun sitä tehdessä rapeltää ja huomaa mikä vaikuttaa mihinkin.

      Onnea panoon!

      Poista
    2. Hei, Teko onnistui mutkitta. Mietityttää vain tuo, että käymislämpötila minulla on noin 22 asetta. Vaikuttaako dramaattisesti makuun? Voinko siirtää käymisastian vielä viileämään paikkaan? Satsi käynyt jo hyvin 2 päivää.

      Poista
    3. Lämpimämmässä hiivan käymisaromit korostuvat, mutta ei 22 vielä mitenkään liian paha ole.

      Poista
  16. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.