Olutarvio: Panimo Hiisi Ruokapuoti Lumo Talvistout (2013)

0 kommenttia
 

Lumo Talvistout (2013)

Panimo: Panimo Hiisi, Suomi (Jyväskylä)
Oluttyyli: Stout
Alkoholipitoisuus: 4,5%
Saatavuus: Ruokapuoti Lumo, Rauma (5,00€/0,33l)

Raumalaisen luomu- & lähiruokaan erikoistuneen Ruokapuoti Lumon kolmas omaolut on paahdetuilla luomukookoslastuilla ja kolumbialaisella Criollo luomuraakakaakaolla maustettu stout. Olut on tällä kertaa valmistettu jyväskyläläisen, vasta kesällä toimiluvat saaneen Hiisi Panimon toimesta. Viime vuotinen Talvistout oli kahvilla maustettu ja valmistettiin Beer Hunter'silla Porissa. Viime kesänä paikalliseksi hitiksi noussut Nokkospils oli taasen Vakka-Suomen Panimon käsialaa.

Olin eilen sopinut Lumo luotsaavaan Reittaus-TV:stä tutun Teron kanssa, että saavun paikalle maistamaan tätä uutta olutta. Maistiainen oli siis ilmainen, mutta kotiin tuodun pullon ostin ihan omalla rahalla (disclaimer), tosin Tero lykkäsi reppuuni pari purkkia päiväyksen ylittäneitä katajanmarjoja (sahdintekoa varten) ja pienen kiekon herkullista valkohomejuustoa. Saavuin puodille juuri parahiksi muutamaa minuuttia ennen kuin Hiisi Panimon Mika kurvasi pakettiautolla pihaan. Kannettiin laatikot sisään ja käytiin Teron kanssa käsiksi itse asiaan - pidettäköön tätä vaikka laaduntarkkailuna.

Tsekkaa alta Reittaus-TV:n erikoislähetys paikan päältä ja lue alta vielä kotona myöhemmin suoritettu täysmittainen arvio. Pahoittelut heiluvasta kuvasta - pätkä kuvattiin kännykällä ja käsivaralta.Hyvin tummanpuhuva, ei kuitenkaan sysimusta olut, jonka vaahto on aluksi runsas, mutta katoaa nopeasti. Tuoksussa on varsin aromikasta kookosta, ruokosokerista otetta ja hieman humalien hedelmäisyyttä. Pehmeä portterimainen paahteisuus pysyttelee jatkuvasti taustavireenä. Maku on hieman makeahko, suklainen ja keveän kookoksinen. Kookos on selvemmin esillä tuoksussa ja kaakao maussa. Paahteisuus pysyy portterimaisen pehmeänä, ei stoutmaisen kovana ja se sopii tähän hyvin. Lopussa on kevyt, mutta puraiseva yrttimäinen katkero sekä hieman vihannesmaista ja kookosmaista sekamelskaa. Suutuntumaltaan odotetun kevyt ja melko matalahiilihappoinen. Ihan maistuva ja hieman normista poikkeava, mutta kaipaisi sellaisenaan jotain pientä ryhtiliikettä ja iskevyyttä tai vaikka suklaakakkua rinnalleen.

Yhteenveto

Normista poikkeava portteri
ARVOSANA: 7+

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.