Kellarin kätköistä: Amager Hr. Papsø

2 kommenttia
 

Hr. Papsø

Panimo: Amager, Tanska
Oluttyyli: Quadrupel
Alkoholipitoisuus: 12,0%
Saatavuus: Rajoitettu

Henrik Papsø on Ratebeerin legenda. 25118 olutta reitannut tanskalainen, joka sittemmin lopetti reittaamisen siirryttyään juurikin tämän oluen valmistaneen Amagerin leipiin. Tämä olut on siis tribuutti tälle miehelle ja se valmistettiin aikanaan vuonna 2008 hänen 10000 reittauksensa kunniaksi - samaan tapaan kuin Suomessa mm. Siperia Hanniku, jonka Plevna pani Hannu Nikulaisen 10000 reittauksen kunniaksi. Tämä olut on siis jo tovin, luullakseni peräti viisi vuotta, ikääntynyt erään tunnetun vaasalaisharrastajan kellarin kätköissä - kiitokset pullosta Padelle eli oh6gdx:lle, jolla on tällä hetkellä hieman vajaa 20000 reittausta. Vertailun vuoksi itselläni tuli vasta 1000 maistettua olutta täyteen viime kesänä. Olut on tyyliltään Quadrupel, eli belgityylinen luostariolut sieltä vahvimmasta päästä. Lisäerikoisuutena olutta on kypsytelty bourbontynnyreissä, eli aiemmin bourbonin kypsytykseen käytetyissä tammitynnyreissä. Tummanruskea, hieman synkän punertava olut, jonka vaahto on tynkä ja nopeasti katoava. Tuoksu on väkevää bourbontynnyrin tykitystä - siinä vanilja ja tammi yhtyvät suht koht saumattomasti rusinaiseen ja mausteiseen belgipuoleen. Alkoholi puskee hieman myös läpi, mutta se tuntuu kuuluvan näihin tynnyröinteihin. Maku on voimakkaan tamminen, hieman tanniinisen pureva ja vaniljainen. Belgielementit tuntuvat jäävän täysin statistin rooliin hienoista mausteisuutta lukuunottamatta - harmin paikka. Yleisilme on kuivahko, eikä ollenkaan makea, kuten tämä ilmeisesti tuoreena oli muiden arvioista päätellen. Alkoholi lämmittää pitkään nielaisun jälkeen. Suutuntuma on keskitäyteläinen ja maltillisesti hiilihappoinen. Tynnyröinti lyö pikkusen yli tai sitten ikäännytys on vienyt belgielementit taaemmas. Ihan jees kuitenkin!

Yhteenveto

Belgielementit jäivät tynnyröinnin alle
ARVOSANA: 8

2 kommenttia:

  1. Aika tiukka tahti on ollut reittaamisessa. Jos 2008 oli 10000 ja 2013 reilut 25000 reittausta. Suoraan laskien noin 8 reittausta/päivä. No, ei se ehkä mene noin suoraviivaisesti, mutta joka tapauksessa on täytynyt olla omistautunut harrastukselleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pienin ns. "tanskalaisannoksin" eri festareilla tullut varmaan suurin osa maistetuista. On siinä reissattu, treidattu ja euroja palanut :)

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.