Kellarin kätköistä: Bosteels Tripel Karmeliet

9 kommenttia
 

Tripel Karmeliet

Panimo: Brouwerij Bosteels, Belgia
Oluttyyli: Tripel
Alkoholipitoisuus: 8,4%
Saatavuus: Ulkomaat, olutravintolat

Kesä on belgioluiden aikaa! Eilen nautin Saison Dupontin ja tänäänkin lasiin valikoitui hekumallista kamaa kellarin kätköistä, Bosteels Tripel Karmeliet. En tietysti vielä tiedä onko tämä yksilö hekumallinen, mutta ainakin aiemmat nautitut ovat sellaisia olleet. Tripel Karmeliet on ehkä suosikki-tripelini. Se on äärettömän tasapainoinen ja herkullisen hedelmäinen. Se on vahva, mutta kuitenkin pehmeä ja erittäin helposti nautittava. Kaikinpuolin mainio olut siis. Tripel Karmelietin erikoisuus on se, että siinä käytetään ohramaltaan lisäksi sekä kauraa että vehnää. Kaura tunnetusti pehmentää olutta ja oikein käytettynä tekee suutuntumasta silkkisen pehmeän. Sen vaikutukset voi parhaiten kokea monissa kaurastouteissa (oatmeal stout). Vehnä taas tuo olueen makunsa lisäksi tietynlaista keveyttä. Tripel Karmelietin resepti on (ainakin Bosteelsin mukaan) peräisin vuodelta 1697, se on alunperin kehitetty Derdemonden Karmeliittojen luostarissa.

Oman pulloni parasta ennen päiväys on 25/09/12, en tähän hätään löytänyt tietoa siitä kuinka monta vuotta Bosteels laittaa parasta ennen päiväyksen pullotuksesta eteenpäin, mutta veikkaisin ostopäivän perusteella pullon olevan lähes 2 vuotta vanha. Mikäli pullo oli jo ostaessa hieman ikääntynyt, niin saattaahan tuo lähennellä jopa kolmevuotiasta, mutta sekään ei useimmiten ole vielä ikä eikä mikään näille vaihvoille ja pullossa jälkikäyville belgeille.


Lasiin kaatuu näyttävää olutta. Väriltään kultaista ja vaahtoaa massiivisesti. Vaahdon laskemista saa odotella useamman tovin, mutta eihän tässä minnekään kiire ole. Tuoksu on herkullinen, pääpiirteinä siinä ovat raikas, jopa pirskahteleva sitruunainen hedelmäisyys ja belgihiivainen mausteisuus. Taustalla myös tuttua päärynäistä belgihedelmäisyyttä ja saippuaisuutta. Tripelin ominaisuuksien lisäksi tässä vaikuttaa siis olevan hieman witbiermäisiäkin kesäisen raikkaita piirteitä. Maku on runsaan hedelmäinen - lähinnä päärynää ja kirpeän raikasta sitruunaa. Se tuttu belgialainen hedelmäinen maku, ja aiai kun maistuu hyvälle. Olut on aluksi pehmeää suussa ja hedelmäisyys makaa kielen päällä. Nielaistaessa mausteisuus astuu kuvioihin hieman witbiermäisin korianterisin ottein, hieman myös saippuaisuutta. Humalointi on kevyt, mutta yhdessä maisteisuuden kanssa se tekee lopusta kuivan ja nipistävän. Jälkimaussa on hieman alkoholin tuntua ja lakritsaisuutta, jota tuntuu moniin belgioluisiin kehittyvän kellaroinnin aikana. Pehmeää, mutta kuitenkin raikkaan ja nipistävän kuivaa. Miellyttävä siemailuolut lämpimän hellepäivän rientojen päätteeksi. Vaikea sanoa onko tämä ikäännytyksestä mitään hyötynyt, sillä muistikuvat aiemmista maisteluista ovat kaukaiset. Lakritsaisuus, jota en aiemmin muista lopussa havainneeni, kenties nipistää karvan verran raikkautta, mutta toisaalta lisää syvyyttä. Se hedelmäisyys ja tasapaino jonka tässä muistin olevan on edelleen tallella. Ehkä kallistun enemmän kuitenkin sen tuoreemman puoleen, eli täysi raikkaus ilman lakritsaisuutta. Mutta eipä sitä sen enempää kannata jäädä miettimään, sillä tässähän vietetään hienoa lämmintä kesäiltaa ja hemmetin hyvää olutta on lasissa.

Jos se olisi mahdollista, niin ilomielin vaihtaisin puolet kellarissa olevista Chimay Tripleistä näihin Karmelieteihin. En kaikkia, mutta puolet. Chimay on humalaisempi ja kuivemman katkera ja tämä enemmän tällainen hedelmäkiisseli. Molemmat ovat erinomaisia oluita ja edustavat lähes eri äärilaitoja oman genressä sisällä. Ottaisin Karmelietin avosylin vastaan Alkon valikoimiinkin. Maistakaa ihmeessä jos jossain vastaan tulee. Yksi paikka josta ainakin saa (myös mukaansa!) on Tallinnan Drink Baar & Grill.

Yhteenveto

Upea tripel ikääntyneenäkin
ARVOSANA: 9

9 kommenttia:

  1. Tallinnan Stokalta löytyy kyseistä herkkua myös 1.5l pullossa, hintaan 20e. Merkin oman nimikkolasin voi myös nappasta pullon vierestä mukaansa. Vielä on maistamatta, mutta ehkäpä jo ensi viikolla... :p

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tollanen jumbo-pullo olis kyllä komea, samoin tuo nimikkolasi on kehuttu ja pidetty ympäri maailman. Myös olutguru Michael Jackson ylisti sitä.

      Poista
  2. Täällä tuli maisteltua kyseistä olutta..olisko ollu pullo 6e tai jotain. Muutenkin oikein lupsakka pubi Turussa.

    http://www.pubsemafori.fi/

    VastaaPoista
  3. Omien kokemusten mukaan Karmeliet on myös parhaimmillaan kohtalaisen tuoreena, jolloin se on raikkaimmillaan. Ikääntyneenä siitä tulee helposti turhan raskas, koska neljän viljan makeahko mallasrunko on muutenkin melko tukeva. Toisaalta mitään isoja muutoksia ei ihan parissa vuodessa tapahdu. Kaikkea jännää on kyllä joistakin yksilöistä löytynyt, kuten esim. boysenmarjaa ja limeä.

    Ensimmäistä lausetta voisi vielä täydentää: "Kevät, kesä, syksy ja talvi ovat belgioluiden aikaa!" :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, onhan se tietysti niinkin. Tuskin yhtään vuodenaikaa tulee vietettyä täysin ilman belgiolutta :)

      Poista
  4. Taitaa muuten BBE olla Karmelieteissa 2 vuotta pullotuksesta, tai ainakin toissasyksynä ostamassani korissa päiväys on 08/2012.

    VastaaPoista
  5. Ostin toukokuussa Belgiasta ja päiväys on huhtikuulle 2014, joten ainakin sen kaks vuotta..

    VastaaPoista
  6. Tripel-testi tuli tehtyä pari viikkoa sitten.
    Oluet olivat: Karmeliet, Rulles Triple, Dulle Teve, Westmalle ja Chimay.
    Raati ei koostunut mistään "hörhöistä", vaan tavallisista hyvän oluen ystävistä. Ihan leikkimielinen testi siis oli, koska pullojen iätkin heittelivät sinne tänne.
    Tulokset: 1)Dulle Teve 2)Rulles 3)Karmeliet, Chimay (jaettu sija) 5)Westmalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Dulle Teve säväytti meikäläistäkin. Maistelusta on näemmä vierähtänyt jo lähes vuosi. Tuota pitäisi ehdottomasti hommata lisää... Arvio Dulle Tevestä löytyy Olutarviot sivulta.

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.