Olutarvio: Stone Levitation Ale

6 kommenttia
 
Levitation Ale
 • Panimo: Stone Brewing
 • Maa: Yhdysvallat
 • Alkoholipitoisuus: 4,4% 
 • Saatavuus: Maitokaupat (Ostopaikka: Citymarket Sello, Espoo. hinta: 4,15€ / 0,355l)
 • Oluttyyli: Amber Ale

Kuva: Stone Brewing Co.
Olutravintolan pyörittämisen lisäksi Pikkulinnun porukka toimii myös oluiden maahantuojana. He ovat taas tehneet yhden hienon ja olutkulttuuria edistävän teon maassamme, nimittäin tuoneet jenkkiläisen kulttipanimo Stonen oluita tarjolle tänne kylmään pohjolaan. Isoin osa oluista on tietysti jo alkoholipitoisuudenkin vuoksi tarjolla ainoastaan olutravintoloissa (lista nähtävillä täällä), mutta Levitation Alea, joka on 4,4% vahvuinen, saa myös valikoiduista maitokaupoista. Omani löysin tuurilla Espoon Sellon Citymarketista noin viikko sitten, kun satuin pyörimään kulmilla veljen muuttoapuna.Stone Brewing sijaitsee Kalifornian Escondidassa lähellä Meksikon rajaa. Panimon oluet arvostetaan erittäin korkealle olutarviosivustoilla, joten monet harrastajat ovatkin kieli pitkänä odotelleet niitä näppeihinsä Pikkulinnun marraskuisen uutisoinnin jälkeen. Osa maahantuoduista oluista tuli ravintoloihin saataville heti joulun jälkeen ja joistakin olutravintoloista oluet ovat jo loppuneet, mutta mm. Oulussa vielä odotellaan kuumeisesti, että Oluthuone Leskinen ottaisi pullot kellarista myyntiin. Stone on etsinyt Euroopasta sopivia tiloja panimolle jo useamman vuoden ajan, toivottavasti nyt saisivat sen jo pikkuhiljaa pykättyä, niin voisi olla mahdollista saada näitä Alkoonkin. Luotan näissä asioissa siihen Alkon kuuluisaan "makupruuviin" kuin entinen vanha rouva Auervaaraan.

Leviation Ale on 4,4% Amber Ale, pullo on erittäin tyylikäs ja herättää jo ulkonäöllään mielenkiinnon olutta kohtaan. Tämä on ensimmäinen olut tältä panimolta, jota pääsen maistamaan. Jenkeille tyypillinen 0,355 litrainen pullo aukeaa vaivatta ja olut kaatuu lasiin...


Tumman kuparinen olut, joka luo päällensä muutaman senttimetrin vahvuisen vaahdon. Vaahto laskee jättäen pitsikuvioita ympäri lasin reunoja. Humala dominoi tuoksua pihkaisen mäntyisine ja eksoottisen hedelmäisine piirteineen. Taustalla on karamellimaista maltaisuutta ja sitruksisia piirteitä. Amerikan meininkiä, ei epäilystäkään siitä. Maku alkaa mäntyisen ja havuisen katkerana sekä hedelmäisenä, mutta hedelmäisyys ei ole maussa niin voimakkaasti esillä kuin tuoksussa. Maltaisuutta ei mausta mainittavasti löydy vaan pääpaino on runsaassa ja katkerassa humaloinnissa. Katkeruus lisääntyy vielä loppua kohti ja johdattelee nauttijan pitkään, happaman greippiseen ja edelleen havuiseen jälkimakuun. Suutuntuma on kevyehkö ja melko pirteän hiilihappoinen. Runko kantaa runsaan humaloinnin paikoin yskähdellen, mutta kyllä tämä näihin prosentteihin nähden on ihan hyvä ja ennenkaikkea tasapainoinen suoritus. Erittäin katkera olut, suosittelen humalan ystäville.

Yhteenveto:  Kevyttä ja katkeraa jenkkilästä. 
Nautintasuositukset: Viilennettynä
ARVOSANA:8

  6 kommenttia:

  1. Taala on vahva ja oluet ilmeisesti tulee rapakon takaa, hinta hieman yli 4 eskoa. Sitten jotkut muut tuovat samanvahvuista olutta lähempää esim briteistä ja hinta huitelee vitosessa (esim landlord). Hieman on tämä oman kipurajan yli mutta edes jotain kilpailua CM:n riistokatteiden vastapainoksi.
   ---DeGarre

   VastaaPoista
  2. Jep, kyllähän se kaupan hinta pitkälti riippunee maahantuojan hinnasta. Suurimmasta osasta brittioluita nyhdetään kyllä melkoista ylihintaa.

   VastaaPoista
  3. Jos etiketissä olisi lukenut esim koff tai olisit maistanut sokkona niin olisit antanut arvosanaksi 5, mutta kun se on joku stone jenkeistä niin pakkohan sille on antaa hyvä arvosana, vaikka on niin pahaa että pitää juoda naama irvessä.

   VastaaPoista
  4. Se on mukavaa kun Anonyymi tietää mistä minä pidän ja kuinka minä arvioin olutta. Et ilmeisesti pidä voimakkaasti humaloiduista oluista, minä pidän.

   VastaaPoista
  5. Onko jenkkilästä mahdollista esim. tilata oluita sillä täälläpäin ne tuntuvat olevan melko kiven alla? Tiedän että tämä on jo yli puoli vuotta vanha kirjoitus mutta tämä sentään hieman liittyy asiaan :D

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Jenkkilästä tilaaminen ei ole tullien ja rahtikulujen takia kovin suositeltavaa, mutta kyllähän noita jenkkiläisiä eurooppalaisistakin olutkaupoista löytyy.

    Poista

  Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.