Uutta Sinebrychoffilta - Musta Hevonen

1 kommenttia
 
Sinebrychoff, joka parhaiten tunnetaan Koff tuotemerkistään, on tuonut markkinoille kaksi uutta lageria. Tuotemerkki tällä kertaa on Musta Hevonen, josta on sekä tumma, että vaalea variantti. Myyntipakkaus on 0,5 litrainen tölkki ja omani ostin Rauman Citymarketista hintaan 2,49€ / tlk.

Sinebrychoffin tiedotteessa kerrotaan seuraavaa:
Musta Hevonen on Porin Oluen tuotemerkki 1970-luvulta. Sen kehittäjä oli panimomestari Georg Orlow. Musta Hevonen oli kevyt vaalea keskiolut, jota varten kehitettiin ihan oma vaaleampi mallas, sillä tuohon aikaan maltaat olivat yleensä tummempia. Jotta mallas ei saanut liikaa väriä, se kuivattiin matalammassa lämpötilassa. Näin syntyneestä vaaleasta pilsner-maltaasta pantiin myöhemmin myös muita oluita.
"Tammikuussa markkinoille tuleva Musta Hevonen on kuitenkin maultaan lähempänä 90-luvun Musta Hevonen -hanaolutta. Tätä tsekkiläistyylistä, kantavierteeltään korkeaa tummaa lageria myyntiin noin 200 ravintolassa eri puolilla Suomea", panimomestari Tapio Kangas-Heiska toteaa.
Alkoholipitoisuutta on kummassakin 4,0%.  Ainesosaluettelo kertoo karua kertomaa, sillä kummassakin oluessa on käytetty ohratärkkelystä ja "aromia", josta ei tarkemmin kerrota, että mitä se on. Tyypillisiä ison panimon lisäaineilla höystettyjä matalien valmistuskustannuksien oluita siis, mutta makuhan tunnetusti ratkaisee ja sitä lähdetäänkin nyt seuraavaksi selvittämään. Aloitan vaaleasta.


Kultaista, kirkasta olutta. Ei mielestäni aivan niin vaaleaa kuin esim. Koff III. Vaahto on niukka ja nopeasti katoava. Tuoksu on neutraali, hieman maissimaisen maltainen ja hyvin kevyesti humaloitu. Maku on neutraali, hieman metallinen ja hieman diasetyylinen, eli voinen. Diasetyyli kuuluu tyypilliseen vaaleaan tsekkiolueen, eli sitä tässä on luultavasti haettukin. Kylmänä metallisuus haittaa nautittavuutta melkoisesti, mutta oluen hieman lämmettyä se heikkenee ja olut muuttuu nautittavammaksi. Metallisuuden jos saisi vaihdettua ruohoisuuteen, niin käsillä olisi eri tason tuote. Suutuntuma on kuin Koff III:ssa, eli kevyt ja melko hiilihappoinen. Ainoastaan diasetyylin häivähdys erottaa tämän siitä perus Koffista.

Vaalea ei siis pettänyt, koska odotuksiakaan ei ollut, eikä myöskään yllättänyt. Seuraavaksi tumma.


Tumma, punertavan ruskea ja kirkas olut. Vaahtoaa aluksi melko mukavasti, mutta vaahto kuitenkin todella nopeasti katoaa. Tuoksu on hieman paahteisen maltainen ja siirappinen. Hieman voimakkaampi tuoksu kuin vaaleassa. Maku on makea, jopa sokerinen ja hyvin kevyen paahteinen. Samaa metallivivahteista humalointia kuin vaaleassakin ja suutuntumakin on samankaltainen. Kyllä tämä tumma hieman vaaleaa miellyttävämpää on ja voisi maistua makeiden tummien lagereiden, esim. tumman Velkopopovickyn ystäville.

Yhteenvetona voisi todeta, että nämä uutuudet ovat Sinebrychoffin linjan mukaisia, eli kovin neutraaleja ja suurelle yleisölle suunnattuja. Parempia oluita on markkinoilla vaikka millä mitalla, mutta kai tällekin kohderyhmänsä on, ostinhan itsekin... En suosittele, enkä ennusta kovin pitkää ikää.

1 kommentti:

  1. Näihin Mustiin Hevosiin lisätty aromi on kuulemma "luontaista olutaromia" ja se on lisätty "kompensoimaan matalamman alkoholipitoisuuden aiheuttamaa muutosta".

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.