Olutarvio: Nokian Året Runt

2 kommenttia
 
Året Runt

Pienpanimo-oluiden Alkon joukkoryntäystä odotellessa monopolin valikoimiin ilmestyi Nokian Panimon Året Runt, joka on suodattamaton 5,7% tumma lager. Alkossa tämän nimi on jostain syystä muodossa "Keisari Året Runt", vaikkei tämä Nokian Panimon tuttuun Keisari tuotesarjaan kuulu, eikä etiketissäkään Keisari sanaa ole. Ei nimi miestä pahenna, saati olutta, joten ei siitä sen enempää. Året Runtia on valmistettu jo usean vuoden ajan ja Alkostakin sitä on saanut lokakuusta 2007 aina lokakuuhun 2009 asti, jolloin se poistui valikoimasta.

Året Runt tarkoittaa vuoden ympäri ja etiketissä onkin kuvattu kaikki vuodenajat kellotauluun ympättynä. Nimellä kenties halutaan myös viestittää, että tätä olutta voi nauttia kaikkina vuodenaikoina. Suodattamattomuus näkyy valoa vasten tarkasteltuna erityisen hyvin, sillä pullon pohjalla on melko reilusti hiivasakkaa. Sen voi varovaisella kaadolla jättää pulloon tai halutessaan kaataa mukaankin, ihan miten tykkää. Itse ajattelin testata molemmilla tavoilla. Hinta on edullinen, vain karvan yli kaksi euroa, Hienoa Nokian Panimo.Tummahkon ruskeaa, hieman colasta vaaleamman väristä ja ilman hiivojen sekaan kaatamistakin utuinen olut. Vaahto on niukahko ja kestää vain hetken. Ensi nuuhkaisuilla viehättää tuoksun aromaattinen ruohoinen humalointi. Myöhemmin noteraan myös mämmisen maltaisia, makeahkoja ja rusinaisia piirteitä, sekä oluen lämmettyä hieman alkoholiakin. Suutuntuma paljastuu heti ensimaistolla yllättävän kevyeksi, odotin selvästi täyteläisempää kokemusta. Maku ei ole kovin voimakas, mutta nautittava ja tasapainoinen kuitenkin. Siinä on makeahkoa maltaisuutta, hentoa paahteisuutta, hieman hedelmäisyyttä ja lopussa ruohoinen ja kohtuullisen napakka humalan puraisu. Lasin pohja lähenee ja suutuntuma vaikuttaa edelleen oluen heikoimmalta lenkiltä. Hiivojen kaataminen oluen sekaan vaikuttaisi tukevoittavan runkoa hieman ja samalla tuovan hieman mausteisuutta etenkin jälkimakuun. Mielestäni tämä on parempi kaataa reilusti hiivoilla. 

Nokian Året Runt menee omissa kirjoissani kategoriaan "ihan hyvä". Hinta ei ole paha, joten tullee osteltua satunnaisesti jatkossakin, onhan tämä kuitenkin tasapainoista ja mutkatonta juotavaa. Voisi toimia ruokajuomanakin ihan yleisille kotiruuille.

Yhteenveto:  Tumma lager rapsakalla ruohoisella puraisulla.
Nautintasuositukset: Hieman viilennettynä (Itse kaadan myös hiivat pullon pohjalta joukkoon)
ARVOSANA: 7½

  2 kommenttia:

  1. Miksei mun kommenttia julkaistu?

   VastaaPoista
  2. Yli 30 päivää vanhoissa jutuissa ei kommentit tule automaattisesti julki, vaan minun pitää hyväksyä ne. Tämä helpottaa meikäläistä mahdollisten roska/mainosviestien kanssa.

   Mitä tulee siihen eiliseen kommenttiin, niin siinä oli hieman liikaa asiaa tämän jutun aiheen vierestä ja muutama huutomerkki liikaa. Esim. tämä sinänsä varsin hupaisa ja todenmukainen leiskautus "Fernet Branca on paskaa!!!!", josta tosin olen kanssasi samaa mieltä.

   VastaaPoista

  Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.