Alkoon iso kattaus kotimaisia pienpanimo-oluita

11 kommenttia
 
"Rakas" alkoholimonopolimme Alko täyttää 80 vuotta tämän vuoden huhtikuussa. Toivottavasti Alkon elinkaari on ihmisen kaltainen eli elo alkaisi olemaan jo ehtoopuolella. Kenties viimeisillä voimillaan monopolimme kuitenkin vielä ilahduttaa meitä tuomalla tarjolle ison kattauksen kotimaisia pienpanimo-oluita. Juhlavuoden olutvalikoima tulee myymälöiden tilattavaksi 25.1 ja se on seuraavanlainen:
  
Olut - Pullokoko - Hinta  (linkit oluen nimissä olutoppaaseen)

Laitilan Kukko Pils Kellariolut - 0,33 - 2,73€
Lammin Sahti Juhlaolut - 0,33 - 4,57€
Stadin American Amber IPA - 0,33 - 4,73€
Saimaan Marsalkka India Pale Ale - 0,33 - 3,71€
Nokian Keisari Juhla Ale - 0,33 - 2,76€
Beer Hunter's Mufloni IPA - 0,33 - 5,65€
Vakka-Suomen Prykmestar HunajaBock - 0,5 - 4,55€
Stallhagen India Pale Ale - 0,5 - 4,88€
Malmgård Huvila X-Porter - 0,5 - 5,06€
Teerenpeli Kaurakaapo - 0,33 - 3,96€

Erittäin toivottu kattaus Alkolta, sillä pienpanimo-oluilla on monopolin valikoimassa ollut selkeä vajaus jo pidemmän aikaa (lue: aina). Kaikki oluet ovat ensimmäistä kertaa Alkon vakiovalikoimassa. Beer Hunter'sille ja Stadin Panimolle tämä on tietääkseni ensimmäinen kerta, kun he saavat oluensa vakiovalikoimaan. Toivottavasti kauppa käy ja tämän jälkeen pienpanimoille aukeaa latu Alkoon helpommin. 


Oluet ovat kausiolut nimikkeellä valikoimassa, niitä ilmeisesti ostetaan 3000-10000 pullon erä kutakin ja käsitän asian niin, että kun erä loppuu niin lisää sitä olutta ei enää tule. Kannattaa siis olla ajoissa liikkeellä ja vaikka erikseen tilata omaan lähi-Alkoonsa heti 25.1 ne listan oluet jotka haluaa.

11 kommenttia:

 1. Älkää pettykö, mutta Stadin American Amber IPA on sama kuin oppaan American IPA. Lähde panimon nettisivujen saatavuusosio ja Viidenpennin tarjonta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korjaan: panimon saatavuussivusto ja Kitty'sin tarjonta.

   Poista
  2. Kiitokset selvityksestä, lisäänpä blogitekstiin linkin oppaaseen tuonkin oluen kohdalle. Kolmen pisteytyksen perusteella vaikuttaa ihan hyvältä oluelta, eli pettymykseen ei ole tarvetta. Kovimmat tikkaajat tietysti harmittelevat, kun ei tullutkaan uutta merkintää listaan :)

   Poista
 2. Terve

  Stadin Amber IPA on täysin eri olut kuin Stadin IPA erä #396, joka sekin tulee olemaan vaaleampi jatkossa. Kaiken lisäksi jokainen erä #413-415 on tehty kiusaksi hieman eri reseptillä, joidenka eron pystyy maistamaan ainoastaan kouliintunut olutharrastaja rinnakkaistestissä.

  VastaaPoista
 3. Juuri nautittu American Amber Ipa. Voi vitalis, olihan loistava olut.
  #415

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mainiota! Stadin tuotos odottaa vielä korkkausta, mutta juhlaoluiden maistelu muuten on aloitettu. Raporttia tulossa blogiin myöhemmin jonkinlaisena könttäsummauksena.

   Poista
  2. Stadin Panimon Amber IPA on kyllä aito puolitumma jenkki IPA. Esikuvana ovat olleet jenkkiläiset amber ale -oluet, joista tehtiin alkoholipitoisuudeltaan vahvempi ja katkeropitoisuudeltaan voimakkaampi juhlaolut. Raaka-aineet ovat amerikkalaiset humalat ja jenkkihiiva, jotka mielestäni tekevät oluesta Amerikan-IPAn, vaikka jotkut ovat väittäneetkin sitä englantilaistyyppiseksi.

   Menkööt nuo lausunnot aloittelijoiden piikkiin, jotka luulevat, että puolitummat vahvasti humaloidut oluet ovat ainoastaan brittityylisiä. Itse pidän eniten #413 erästä, jossa Amarillon, Chinookin ja Citran ko-humulonit ovat hajonneet muiksi kemiallisiksi yhdistelmiksi ja ovat ajan mittaan pehmentyneet. Vielä tällä hetkellä #415 on liian tuore ja jopa kitkerähkön katkera.

   Ko-humolonit saattavat olla syy "harsh" -maun syntyyn ja myöhemmin sen pehmentymiseen. Humalan aistittavaan makuun liittyy olennaisesti panimoprosessi (missä vaiheessa ja miten käytetään) ja muut tekijät (humalan tuoreusja määrä). 1990-luvulla vannottiin De Clerckin 50-luvun viisauksiin ja 2000 luvulla Kunzeen. Pienpanimokirjallisuus on lainannut näitä raamattuja aina tarpeen mukaan ohjenuorikseen, millä tavalla olutta olisi parasta panna.

   Viimeisten vuosikymmenten mm. maltaiden möhentynisasteen (friability) ja proteiinien liukoisuusasteen (Kolbach indeksi) parantumisen myötä, ovat muuttaneet merkittävästi oluenpanoa. Vasta viimeisen kymmenen vuoden aikana on kyseenalaistettu näiden tiettyjen auktoriteettien kirjalliset ohjeet, joita tuhannet panimomestarit ovat opiskelleet. Yksinkertaisena syynä on ollut se, että satojen pienpanimoiden pilottiprojektit ovat muuttaneet käsitystä peruuttamattomasti aikaisempien laboratorio-olosuhteiden koeoluiden testien suhteen. Oluenpano ja sen onnistumisen lopputulos on liian monien osa-aluiden ja niihin vaikuttavien asioiden summa, jonka lopputulos voidaan määritellä parhaiten vain ihmisen makuaistin kautta.

   Maailma on avoin kokeellisille pienpanimoille, joidenka intohimona on oluen makukokemuksen levittäminen uusiin stratosfääreihin.

   Poista
  3. Nyt täytyy sanoa, että olipahan kommentti :) Join itse eilen ko. oluen ja pidin todella paljon. Juttu tulossa blogiin myöhemmin.

   Poista
 4. Nokian Keisari olut? Siis mikä oluttyyppi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olutarviosivustoilla tuo on niputettu Premium Bitter/ESB kategoriaan kuuluvaksi. Maultaan se oli bitterin ja belgialen välimaastosta. Arvoita siitä voit lukea mm. täältä: http://olutopas.info/olut/3347/nokian-keisari-juhla-ale

   Poista
  2. Myöskin Alkon Etiketti-lehdessä oli tituleerattu bitteriksi/ESB:ksi. Pienessä kuvauksessa oli myös oluesta vastaavaa henkilöä haastateltu pientä sitaattia varten, joten oletan olevan oikein, ainakin panimon näkökulmasta. Tosiaan maistui belgialen ja bitterin väliasteelta.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.