Maistelussa Nøgnen Red ja Sweet Horizonit

6 kommenttia
 
Kyselin Reittausblogin facebook sivuilla "kansan syvien rivien" mielipidettä siitä mitä pitäisi tehdä, ja toistaiseksi huikeimman äänimenestyksen on saanut vaihtoehto C (ainakin yksi ääni, kiitos Markku), jossa minun "pitää" ottaa toinenkin Brooklyn Lager ja kirjoittaa juttu viime viikolla nauttimistani Nøgnen Red ja Sweet Horizonista. Velvollisuus on tietysti täytettävä, koska ihmiset janoavat tietoa norjalaisista laatuoluista. 


Red Horizon ja Sweet Horizon ovat kuuluneet Alko Arkadian valikoimiin jo lähes kaksi vuotta. Kumpikin näistä oluista on kertapano, eli Arkadiasta nyt saatava erä on sitä samaa kuin silloin kun se tulikin. Alkon ostomääräkään ei päätä huimaa, sillä näitä hankittiin 408 pulloa kumpaakin ja niistä iso osa on vielä jäljellä. Arkadian erikoisvalikoiman saldotietoja ei Alkon sivuilta näe, mutta Olutoppaastapa näkee. Opas tietää kertoa, että Sweet Horizonia on jäljellä vielä 308 pulloa, eli tasan sata on vasta myyty ja Red Horizoniakin 197 pulloa. Kenties 0,25-litrainen pullokoko, joka tosin on tällaisille oluille varsin sopiva, ja 9€ kieppeillä huiteleva hinta on suomalaisille mahdoton yhdistelmä tai sitten nämä ovat normaalille oluenystävällekin jo liian erikoisia eikä kauppa käy.

Itse ostin joulukuussa 2010 yhden kumpaakin näistä näyttävästi peltiputkiloon pakatuista oluista, mutta en kuitenkaan juonut niitä ennen kuin vasta viime viikolla. Syy siihen ei ole se, että nämä oluet olisivat jotenkin huonoja tai ei-kiinnostavia, vaan se, että ne ovat todellisia erikoisuuksia, jotka vaativat "sen oikean hetken". Red Horizon on sake-hiivaa käyttäen pantu 17% pintahiivaolut ja Sweet Horizon taasen 14% Imperial Stout, jonka valmistuksessa on käytetty normaalien raaka-aineiden lisäksi kahvia ja sokereita. "Isot pojat" ovat kertoneet, että Sweet Horizon on nimensä mukaisesti todella makea ja saattaisi hyötyä pienestä ikäännytyksestä. Nyt on sitten se ikäännytyskin suoritettu, sillä Sweet Horizon on pantu 30/06/2008. Red Horizon on tästä noin vuoden verran tuoreempaa, se on pantu 08/06/2009. Sweet Horizonia juodessa oli jännä ajatella, että tytärtäni, joka täyttää kohta kolme vuotta, ei ollut edes olemassa silloin kun lasissa oleva olut valmistettiin. Oluiden nimiin sisältyy myös varoitus, näitä jos nautit liikaa, niin asento vaihtuu nopeasti horisontaaliseen. Suosittelen varaamaan reilusti aikaa näiden nauttimiseen tai sitten jakamaan kaverin kanssa.

Red Horizonin putkilosta

Nøgne valmistaa myös sakeja, mutta en osaa sanoa niiden laadusta mitään. En ole itseasiassa edes maistanut sakea koskaan, joten en osannut Red Horizonia juodessa analysoida onko sen maussa sake-hiivan käytöstä johtuen sakemaisia makuja. Red Horizonin sake-hiiva on kuitenkin Masumi Saken sake-hiivaa nro. 7, jos se jotain jollekin kertoo. Sweet Horizonista panimo etiketissä kertoo, että se on loistava jälkiruokaolut, mutta älä yritä nauttia jälkiruokaa sen kanssa, sillä olut itsessään on jälkiruoka. Näinhän se usein makeiden oluiden kanssa meneekin. Lue arviot alta.


Red Horizon (pantu 08/06/2009, 17%, American Strong Ale)

Utuisen kuparinen olut, joka kaatuu liköörimäisen viskositeetin omaavana lasiin. Vaahtoa ei muodostu juuri ollenkaan. Tuoksu yllättää, se ei ole ollenkaan alkoholinen, vaikka vitamiineja on 17%. Sen sijaan siinä on runsaasti karamellista maltaisuutta ja humalan aromaattista, kypsän pehmeää hedelmäisyyttä, mäntyisyyttä sekä pähkinäisyyttä. Maku on aluksi sokerisen makea ja karamellinen. Siinä on liköörimäinen alkoholinpotku ja runsaasti kypsää jenkki barley-wine tyylistä jenkkihumalien hedelmäisyyttä. Alkoholi lämmittää lopussa, mutta ei maistu ollenkaan. Mahtavaa! Suutuntuma on täyteläinen, paksu, liköörimäisen tahmainen ja vähäisesti hiilihappoinen. Ainakin näin lähes kolmen vuoden ikäisenä tämä muistuttaa herkullisella tavalla jenkki barley winea. Suosittelen!


Sweet Horizon (pantu 30/06/2008, 14%, Imperial Stout)

Missä olit 30.6.2008? Itse oli varmaan aloittelemassa kesälomaa ja Nøgnen pojat olivat panemassa Sweet Horizonia. Pikimusta olut, jonka vaahto on mokkainen ja niukka. Tuoksussa on runsaasti paahdettua sokeria, vaniljaa, tammisuutta ja kahvia. Kaikenkaikkiaan melko voimakas tuoksu, jonka loppupuolella alkoholisuuskin leijailee sieraimiin. Maku on voimakkaan makea ja liköörimäinen. Paahdettu sokeri on maun pääasiallinen elementti, mutta siitä löytyy myös vaniljaa ja marjaista hedelmäisyyttä, kermaista toffeeta sekä lakritsia ja kahvia. Alkoholi lämmittää todella pitkään nielaisun jälkeenkin. Suutuntuma on täyteläinen, siirappisen tahmea ja matalahiilihappoinen. Erittäin makeaa vielä 3,5 vuoden ikäisenäkin, mutta sellaisenaan varsin hyvää ja erittäin hitaasti nautittavaa. Jälkiruokaoluiden kunkku. Suosittelen. 

Molemmat nautitut Horizonit olivat vallan nautittavia, mutta vaikka näitä saisi neljällä eurolla niin en usko että silti tulisi kovin usein juotua. Kellari kyllä saattaisi täyttyä... Harvoin, rauhassa ja rakkaudella nautittaviksi tarkoitettuja oluita. Olen kahden vaiheilla, että lähetänkö pääkaupunkiseudeulla asuvan kuriirin hakemaan Arkadiasta vielä toiset tai kolmannetkin pullot.

6 kommenttia:

  1. Oliko pulloissa mitään BBE-päiväyksiä? Kesällä olisi tarkoitus mennä Helsinkiin SOPP:hen ja jos Sweet Horizonia kävis pullollisen hakemassa (jos sitä silloin vielä on).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. BBE päiväyksinä Red Horizonissa 08/06/2014 ja Sweetissä 30/06/2015. Eiköhän noita vielä silloin löydy. Jos haluat pelata varman päälle, niin tee varaus, ei maksa mitään.

      Poista
  2. Ei kannata aina uskoa noita Alkon nettisivuilla olevia ostomääriä. Red Horizon loppui jo toisena myyntipäivänä, mutta sitä tuli uusi satsi lisää aika nopeasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ok, hyvä tietää. Olutoppaan saldot kuitenkin pitävät paikkansa?

      Poista
  3. Alkon järjestelmän kautta tulevat, että suurin piirtein. Onhan tuossakin joskus puutteensa, mutta kun noita erikoisvalikoiman tuotteita ei siirretä, niin vissiinkin ihan (kohtuullisen) realitilanteesta on kyse. Käsittääkseni ostomäärät pitävät paikkansa, mutta varmaankin tarkoittavat aina viimeisintä ostoerää, että ei puhetta tai pukahdusta, onko kuinka mones.

    VastaaPoista
  4. Ah, erittäin mukavaa lukea vaihteeksi arvosteluita Horisonteista, joissa kirjoittaja on päätynyt samanlaisiin lopputuloksiin itseni kanssa! Useimmat lukemani arvostelut vaikuttavat nimittäin olleen sellaisten arvostelijoiden kynästä, jotka arvostavat vain tiukkaa ja katkeroista olutta ja nämä sitten ovatkin olleet heille aivan liian makeita ja alkoholisia.

    Nämä Horisontit nimittäin kuuluukin omasta mielestäni nauttia juuri kirjoittamallasi tavalla, jälkiruokina tai muuten vain sellaisenaan nautittavaksi tarkoitettuina, ei baarissa parin portterin tai pilsin jälkeen. Molemmat oluet kuitenkin edustavat niin selkeästi omanlaista tyyliään verrattuna perus-imperial stouteihin tai aleihin, että niitä on lähteä vertailemaan muihin ja arvostelemaan samoin perustein.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.