Triplasti tripeliä: En Stoelemings / Schapen Kop / Het Nest

1 kommenttia
 
Reittausblogin massiivinen tripel saaga eteni viimeksi tilanteeseen 35/40 ja vuorossa on seuraavat kolme arviota. Jos et tiedä mistä tässä kaikessa on kyse, niin lukaise tämä alustus.

En Stoelemings Curieuse Neus
7,4% | Vesi, mallas, humala, hiiva | Pullotettu 5.12.2017 

Uudemman panimon tripeliä tarjolla. Jos etikettiä oikein tulkitsen, niin aloittanut 2014. Vain 7,4%, joka lienee toistaiseksi setin kevyin noteeraus. Kirkkaanlainen ja väriltään tummemman kuparinen olut kaatuu pikariin. Vaahtoaa kohtalaisesti. Väriltään siis tyylin keskivertoa tummempi. Tuoksuun lehahtaa hunajaisuutta, hieman viennalagerin tyylistä makoisampaa maltaisuutta ja jopa marjaisuutta. Kuivattuja hedelmiäkin on hieman. Ei pöllömpi tuoksu. Makukin on keskivertoa maltaisempi ja sitä kautta makeampikin. Löytyy hunajaisuutta ja jälleen sitä hieman marjaisampaa otetta, eikä niinkään raikasta hedelmäisyyttä tai tripelille ominaista mausteisuutta. Hiivan rooli jää tässä neutraalimmaksi. Makeutta siis on ja suutuntumakin jää maltillisen hiilihappoiseksi, joten yleisilme on auttamatta liian raskas. Itse asiassa melko pitkälti samaa tasoa kuin Malmgårdin Emmer Tripel - siinä on samat ongelmat kuin tässäkin. Ei tarpeeksi iskevyyttä! Ihan juotava, mutta valahtaa nyt fiilispohjaisessa rankingissä alimpaan kategoriaan.


Schapen Kop
 8%, 29 EBU, 11 EBC | Vesi, mallas, humala, hiiva, korianteri 

Tummemman kuparista se on tämäkin ja vaahtoa kohoaa vain vähäisesti - tripelien standardeilla nyt ainakin. Tuoksussa on hunajaa, mausteisuutta ja yllättävää lievää happamuuttakin. Ei täysin vakuuta, mutta jotain kiehtovaa tässä on. Maku on taas makeahkon maltainen ja jopa imelän hunajainen. Loppuvedossa on hieman etikkaista vivahdetta. Liekö siis tarkoitetussa kunnossakaan? Raskaanlainen suutuntuma se tässäkin on, ei tarpeeksi hiilihappoja, mutta makeutta liiaksikin. Jälkimaku on huono, siinä se hapan vivahde nousee esiin. Ei liene tarpeen arvostella pidemmälle, tämän tuskin pitäisi olla tällainen. Eka mielestäni laatuvikainen settiin. Het Nest SchuppenBoer Jack Of Spades 
8%, 38 EBU | Vesi, mallas, humala, hiiva, sokeri, mausteet 

Hieman utuinen ja väriltään vaalea tripel. Vaahto on tyylikkään pitsikästä. Tuoksu on kuivahedelmäinen, kevyesti hunajainen, tuntuvan mausteinen ja kukkaketoisen yrttimäisesti humaloitu. Nyt on oikein korostettua tuo humalan aromikkuus perustripeliin verrattuna. Jopa saisonmainen tai farmhouse alemainen viba. Hyvä tuoksu! Maku toimii myös mainiosti. Sopivan kuivakka ja hienostunut suutuntuma tripelille, hiilihappojakin on kuohkeasti. Humalointi on maun puolella myös perustripeliä korostetummin esillä sekä aromipuolen-, että katkeron osalta. Mausteisuutta löytyy myös, mutta on vaikea yksilöidä mitä mausteita voisi olla käytetty. Jälkimaussa on jopa anismaisuutta, mutta sitä tuottaa jotkin belgihiivatkin. Miellyttävä maku. Kohtalaiset fruitit, tuju mausteisuus ja humalaisuus. Runsasmakuinen, mutta enimmäkseen siis kuitenkin perinteisiä tripelin makuja. Ylimpään kategoriaan tämä, mutta ei terävimpään kärkeen kuitenkaan.

Nyt on siis 38/40 takana. Kuten aiemmin kerroin, niin yksi neljästäkymmenestä tilaamastani tripelistä olikin joko minun tai kaupan erheen takia miedompi belgityylinen ale, mutta sen tilalle nousi Malmgårdin Panimon keväällä näytteeksi lähettämä Emmer Tripel. Kokonaismäärä siis pysyy muuttumattomana ja 40 tripeliä maistellaan. Mutta, ei siinä vielä kaikki! Tämän jälkeen tulee vielä bonuskierros, jossa maistelen vielä viisi Alkosta toissaviikolla tilaamaani tripeliä. Kokonaismäärä tulee siis olemaan 45 tripeliä, eiköhän niiden myötä saa jo jonkinlaisen käsityksen tyylistä ja sen myötä sitten voisi itse tavoitella hekumallisen tripelin kotivalmistusta. Harmittavaa on, että Tripel Karmeliet, yksi vanhoista suosikeistani, ei tähän joukkoon kuulu, sillä sitä ei tällä hetkellä Alkosta saa. Täytynee koittaa kysellä sitä johonkin paikalliseen kuppilaan tai pitää silmät auki nettiostoksilla. 

Aiemmat tripel-saagan jutut:

Fiilispohjainen ranking:

Kärkipäätä: 
Gouden Carolus Tripel
Kapittel Watou Tripel Abt 10°
Oud Berseel Bersalis Tripel
St Idesbald Triple
Gentse Tripel
De Leite Enfant Terriple
De Dolle Dulle Teve
La Corne du Bois des Pendus La Triple
St. Bernardus Watou Tripel
Reinaert Tripel
De Koninck Triple d’Anvers
De Gouden Boom Brugge Tripel
Het Nest SchuppenBoer Jack Of Spades 

Varsin jees: 
Tongerlo Prior
D'Oude Caert Tripel
Postel Tripel
Leffe Triple
Corsendonk Gold Tripel
Witkap Pater Tripel
Ename Tripel
Ter Dolen Tripel
Kasteel Tripel
Corsendonk Agnus Tripel
Val-Dieu Triple
Vicaris Triple
Petrus Gouden Tripel

Vähän kehnommat: 
Dronkeput Tripel
De la Senne Jambe-De-Bois
Adelardus Belgian Tripel
Moeder Overste Tripel
Affligem Tripel
Grimbergen Tripel
Kempisch Vuur Tripel  
Waterloo Tripel
En Stoelemings Curieuse Neus

Spesiaalit: 
Ardenne Triple (bretta)
Wilderen Kanunnik Tripel (överimausteet)
Schapen Kop (laatuvikainen, etikkainen)

1 kommentti:

  1. Mitä 5 lisää! Harri mä oon huolissani, sä et saa putkee poikki��
    Innolla odotan viimeisiä rypistyksiä.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.