Kotiolutta: Hoptimisti APA, Lime Lager ja Raspberry Wheat Ale

0 kommenttia
 
Nyt maistoon jyväskyläläisen Kalle "Hoptimisti" Hintikan kotioluita. En ole tältä tekijältä olutta aiemmin maistanutkaan, mutta arvioita olen kyllä lukenut Olutkellari -blogin puolelta. Kalle lähetti minulle kolme olutta, joista kahdella on aika mielenkiintoiset speksit. Lime Lagerissa on käytetty limen kuorta ja mehua. Raspberry Wheatissa taasen on nimensä mukaisesti vadelmaa. APA on reseptiikaltaan näistä se kaikkein tavanomaisin, vaikka humalalajikkeiden määrä siinä onkin huomattava. Aloitetaan vaikka APAsta.

Everyday American Pale Ale
4,0%, 40 IBU | Pilsner, Pale Ale, Crystal | Mandarina Bavaria, Cascade, Mosaic, Amarillo, Citra, Nelson Sauvin
Tekijän kommentit: "Tämä pale ale ei ole sitä mitä haettiin. Huolimatta laajasta humala valikoimasta, ja niiden suht reilusta käytöstä olut jäi tyngäksi. Haettu hedelmäisyys ja aromikkuus up, joka vielä käymisastiassa löytyi. Juotava? Kyllä. Hyvä? ei. Toisaalta, tämä oli eräänlainen jämäolut ja humalapussien tyhjennyssatsi, niillä lähtökohdin ihan ok."

Kirkas, vitivalkoiselta vaahdoltaan mittava olut. Tuoksu on aromikkaan hedelmäinen, mutta hieman tuntuu sellainen punainen lanka puuttuvan - ei selkeää sitrusta tai terävää tropiikkia, vaan hieman sellainen metsämansikkainen ja ehkä jopa voisen toffeemainen yleisvire tässä on. Voisiko olla pientä diasetyylisyyttä mukana. Ihan miellyttävä tuoksu kuitenkin, mutta raskaampi kuin APAn soisi olevan. Maussakin on tiettyä öljyisyyttä ja raskautta, mutta myös kosolti sitä ihanaista hedelmää, joka maun puolella saa selkeämmän sitrusmaisen sävyn. Jälkimaussa toki on jälleen metsämansikkaisuutta, joka tulee jotenkin jännän jäätelöisesti. Olen törmännyt vastaavaan mielleyhtymiin aiemminkin citrahumaloiduissa oluissa. Loppuvedossa on myös yrttistä mausteisuutta katkeron voimasta. Ei liian kevyt suutuntuma näin kevyelle oluelle ja hiilihappoisuuttakin on sopivasti. Juotava olut, josta saa kyllä makuja irti, mutta ei kuitenkaan herätä sen suurempaa hekumaa. Pieni diasetyylisyys varjostaa kokonaisuutta.

Kallen oma arvio saatekirjeessä oli 2,5/5 ja yhdyn siihen.

Key Lime lager
4,9%, 25 IBU | Pilsner, Pale Ale, Maissi | Citra, Mosaic, limen kuori ja mehu
Tekijän kommentit: "Tämä lager on on 3. sukupolvessa, harmillisesti ei missään nimessä paras. Limemehun liian reilu käyttö (luultavasti) toi olueen hieman karkean maun.
Matalahkot IBU:t Citra/Mosaic -combolla. Keitossa siis reilusti limen kuorta- ja mehua.
Pilsner ja Pale ale-mallasta, sekä maissia. Suht kevyt, erittäin hedelmäinen, limen kirpakka olut."

Kirkas kultainen olut, joka vaahtoaa myös tyylikkäästi. Tuoksussa on lagermaista maltaisuutta ja hienovaraisesti, mutta selkeästi erottuvaa limemäisyyttä. Raikas tuoksu. Häviää APAlle intensiivisyydessä, mutta voittaa kyllä raikkaudessa. Lagerin tuoksun kuuluukin toki olla kevyempi. Maku on todella hyvä. Kevyttä maltaisuutta alkuun ja sitten raikkaasti ja puhtaasti terävää limemäisyyttä sekä hieman greippisen karvas loppuliuku. Katkeroa on maltillisesti ja se sopii tähän hyvin. Tyylikäs ja sopivasti omalaatuinen olut - sopii omaan makuuni just eikä melkein. Lagerkäyminen on onnistunut hienosti. Todella kesäinen!

Kallen oma arvio saatekirjeessä oli 3/5, mutta itse olin sitä mieltä, että 4/5.

Red Devil Raspberry Wheat Ale
4,8%, 10 IBU | Pilsner, Wheat, Oats | Cascade, Vadelma
Tekijän kommentit: "Tämä vadelmalla maustettu vehnäale on alkanut muodostua ”talonolueksi”. On kokeiltu erimääriä- ja tapoja lisätä vadelmaa. Tässä versiossa tällä kertaa Cascade-humalalla kevyesti katkeroitu olut on saanut makunsa pääkäymisen jälkeen käymisastiaan lisätyistä vadelmista, joita on on 60l erään lyöty 4,5kg. US-05 hiivana tuo mukavaa kuivuutta. Vadelma itsessään laskee PH:ta hyvin, mutta sitä on korostettu tipalla maitohappoa, jotta olueen on saatu mukava purenta. Tämä olut on tarkoitettu kaikille maistuvaksi ja kokemukseni mukaan se on aika pitkälti sellainen."

Nyt on söpöä! Punainen olut, jonka vaahto on hellyttävästi pinkki. Tuoksussa on karkkimaista vadelmaa ja aavistuksen omaisesti hapokasta puraisua. Todella limonadimainen tuoksu, ei muistuta perinteistä olutta käytännössä lainkaan. Maku on raikas ja helppo - kuten Kalle saatteessaan mainitsikin. Vadelmalimonadia, mutta ei millään esanssilla vaan aidolla maulla ja pieni hapokas puraisu lopussa. Juuri tuo kevyt hapokkuus tekee tästä erittäin raikkaan ja nautinnollisen. Taidokkaasti valmistettua tavaraa. Maistuu enemmän muumilimsalta kuin oluelta, joten varmasti tälle olisi suuressa yleisössäkin kysyntää.
Kallen oma arvio saatekirjeessä oli 4,25/5. Puoli litraa katosi hetkessä kurkusta alas, joten voin yhtyä siihen, vaikkei tämän tyylinen olut omiin suosikkeihini lukeudukaan. 

Suuret kiitokset Hoptimisti Kallelle mielenkiintoisista oluista ja hyviä panoja jatkossakin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.