Fiskarsin Panimo: Simon Says Yarrow Grisette

0 kommenttia
 

Simon Says Yarrow Grisette

Panimo: Fiskarsin Panimo, Fiskars
Oluttyyli: Grisette
Alkoholipitoisuus: 3,5%
Saatavuus: Kaupat (Arvioitu pullo saatu panimolta)

Fiskarsin Panimolta tupsahti näyteputelina eteeni elämäni ensimmäinen Grisette -tyylinen olut. Muistin lukeneeni tästä tyylistä joskus aiemmin Olutkoiran blogista ja sieltähän se juttu edelleen löytyy. Kyseessä on mieto olut, jota belgialaiset kaivos- ja tehdastyöläiset joivat virkistykseksi. Fiskarsin Panimon Grisettestä vastaa panimoon kevättalvella 2018 tullut uusi pääpanija Simon McCabe. 36 vuotias britti on toiminut aiemmin Lontoossa One Mile End Breweryssä. 

Simon kertoo panimon tiedotteessa:
”On hienoa päästä työskentelemään Suomeen ja tuomaan uusia tuulahduksia maailmalta. Suomen olutskene on nyt todella mielenkiintoisessa vaiheessa joten tämä on loistava hetki lyöttäytyä mukaan. 

Yksi mielenkiintoisempia tehtäviä Fiskarsin panimolla on oluiden tynnyrikypsytysohjelman käynnistäminen. Naapurissa toimivan Ägräs Distillery tarjoaa tähän erinomaisen mahdollisuuden. Tulemme käyttämään kypsytyksessä Oloroso, Akvavit ja viski tynnyreitä. Ja erityisen innoissani olen  Suomen luonnon eri yrttien ja villimarjojen mahdollisuuksista oluen maustamisessa."
Nyt siis käsissä on juurikin suomalaisella yrtillä, eli siankärsämöllä (engl. Yarrow) maustettu olut. Humalana tässä Grisettessä on käytetty saksalaista Pure -lajiketta.Vaalean oranssi, vaahdoltaan keskirunsas olut. Tuoksu on aika lailla kevyen saisonin tyylinen, tarjoten yrttimäistä mausteisuutta, raikasta "belgihedelmää" ja hieman omenankuorimaisuutta. Siankärsämön yrttimäisyys on tuoksussa selkeänä elementtinä mukana. En välttämättä tunnistaisi sitä, ellen olisi perehtynyt raaka-aineeseen Testowitin teon yhteydessä. Maku on myös hyvä ja olut toimii mainiosti siinä tarkoituksessa jota varten se on tehty. Virkistävä, raikas ja janon sammuttava olut. Maussakin on saison-tyylisiä käymisaromeita mausteisuudesta lähtien, sopivan napakasti katkeron puraisua ja sitten sitä siankärsämön vaikeasti kuvailtavaa makua - se on jostain mintun ja limen välistä ja tuntuu myös suussa hieman sitrushedelmän tapaan suuta supistavana ja ehkä hieman karvaana. Suutuntuma on toki kevyt, mutta sopivan runsas hiilihapotus ja järkevästi annosteltu katkerohumala toimivat niin, ettei vetisyyttä pääse livahtamaan edes loppuvetoon. Oikein miellyttävä kokemus ensimmäiseksi Grisetteksi. Jään mielenkiinnolla seuraamaan Simonin edesottamuksia Fiskarsin kattiloiden ääressä.

Yhteenveto

Raikas "pikkusaison" eksoottisella yrtillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.