D is for Dortmunder: Hacker-Pschorr Munich Gold & Tucher Übersee Export

1 kommenttia
 
Dortmunder, ahh...siinä nimessä on voimaa, kun sen lausuu möreällä äänellä ja saksalaisittain. Sama tosin pätee varmaan useimpiin saksankielen sanoihin. 

Mitä sitten on Dortmunder? No, se on tietysti vaaleaa lageria, mutta ehkä hieman pilsiä maltaisempaa, mutta ei kuitenkaan Viennan tai Munichin tasoa. On jopa debattia siitä, pitäisikö se erotella omaksi tyylikseen ensinkään, mutta siihen emme täällä puutu, sillä olemme tulleet tänne vain juomaan. Homebrewtalk.com sivustolla on tyylistä hyvä niputus.

Nämä kaksi otsikon mukaista eräästä porilaisesta Alkosta löytynyttä olutta ovat ainakin Alkon mukaan Dortmundereita. Hacker-Pschorr Munich Gold irtoaa hintaan 3,98€/0,5l ja Tucher Übersee hieman edukkaammin 3,48€/0,5l. Molempien vahvuus on 5,5% ja katkeruutta alle 20 EBU. 

Avataanpa ensin patenttikorkillinen Hacker-Pschorr.Vaalealta lageriltahan se nimenomaan näyttää. Olisiko väri kuitenkin hieman syvemmän kultainen. Tuoksu on leipäisen maltainen, hieman yrttimäinen ja kukkainen. Vahvasti mallasta, selvästi enemmän kuin pils-tyylisissä yleensä. Maussakin runko on tuhti ja peräti ruokaisa. Leipäistä maltaisuutta ja maltillinen, mutta tasapainottava katkeruus. Kukkaisia ja hieman hedelmäisiä aromeita humalasta. Voisi olla todella hyväkin, jos suutuntuma olisi maltillisemman hiilihappoinen - nyt vain hyvä. 

Seuraavaksi sitten Tucher.Ulkonäkö aivan identtinen aiemman kanssa. Tuoksu myös samankaltainen, eli leipäisen maltainen, mutta nyt selkeämmin aromihumaloitu. Makukin liippaa todella läheltä Hacker-Pschorria, ainakin näin peräjälkeen - ei siis rinnakkain - maisteltuna. Yleisilme on selvästi pehmeämpi, mutta ei niin ruokaisan maltainen eikä aivan niin katkeroitukaan. Aromipuolen humaloinnissa tapahtuukin sitten enemmän ja suutuntuma, nimenomaan hiilihappojen osalta, on huomattavasti pehmeämpi ja siten tarjolla on selvästi mukavampi maiste... juomiskokemus. Hintakin on Hacker-Pschorria halvempi, joten tätä on helpompi suositella.

Erot esim. Hellesiin tyylillisesti ovat varsin mitättömiä. Hellesit ovat keskimäärin ehkä vähemmän maltaisia ja enemmän humaloituja, mutta erot ovat pieniä. Samat asiat löytyvät molemmista (ja monista muistakin saksalaisista tyyleistä) - neljä perusraaka-ainetta maistuu kirkkaasti ja laatutaso on tinkimätön. Erittäin hyviä kesäoluita ulkona puuhastelun lomaan.

1 kommentti:

  1. Moi Harri. Juurikin tässä maistelin saunan jälkeen tuon patenttikorkillisen. Tarkoituksenani on siirtyä pullotushommissa kruunukorkillisista 0,33 litran pulloista 0,5 litran patenttikorkillisiin pulloihin. Miellyttävin tapa hankkia 50 kpl 0,5 litran patenttikorkillisia pulloja, on juoda 25 litraa kaupallisia tuotteita tyhjiksi :-D Linkin kautta tulin tänne sivullesi pitkästä aikaa. Lähetin muuten joskus vuosia sitten arvioitavaksesi tekemäni kotioluen. All Day Summer Ale oli oluen nimi. Sillon jaksoin vielä tehdä etikettejä :-D

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.