Olutarvio: Browar Perun Behemoth Bafomet Imperial Stout

2 kommenttia
 
Kuva: Raisa Krogerus (Metalliluola.fi)

Bafomet 

Panimo: Browar Perun, Puola
Oluttyyli: Imperial Stout
Alkoholipitoisuus: 11,6%
Saatavuus: Nettikaupat (Ostopaikka: Browarium, Puola)

Mustaa kuolonmetallia soittavan puolalaisen Behemothin seuraavaa levyä odotellessa voi nauttia vaikkapa hieman tukevampaa sysimustaa maltaista. Bafomet on järjestyksessään neljäs puolalaispanimo Perunin ja Behemothin yhteistyöolut ja 11,6% alkoholipitoisuudeltaan joukon selvästi vahvin. Oluen tyylinä on Russian Imperial Stout, jonka tarina lienee monelle tuttu: Imperial, eli keisarillinen stout, syntyi kun Britanniasta aukesi kauppareitti Venäjälle tsaari Katariina Suuren hoviin. Hovissa itse Tsarinan kerrotaan tykästyneen mustanpuhuvaan stout-tyyliseen olueen, mutta sitä piti alkaa valmistamaan entistä vahvempana, jotta se kestäisi pitkän ja kylmän matkan jäätymättä talvellakin. Myös humalointia lisättiin, jotta säilyvyys olisi parempi ja näin stoutista syntyi vahvempi versio, jota alettiin kutsua imperialiksi eli keisarilliseksi. Imperial nimitys on siirtynyt siitä viime aikoina saumattomasti muihinkin oluttyyleihin kuvaamaan niiden vahvempia versioita, vaikkei niillä keisarien tai tsaarien kanssa mitään tekemistä olisikaan. 

Bafometin reseptiikka, jota panimo auliisti kotisivuillaan avaa, on yhdistelmä eri paahtoasteisia ohra- ja vehnämaltaita. Lisäksi siinä on käytetty kaurahiutaleita, jotka tuovat runsautta ja pehmeyttä oluen suutuntumaan. Mausteena on käytetty vaniljaa. Olut on humaloitu hieman tuntemattomammilla puolalaisilla humalalajikkeilla; Iungalla ja Sybillalla. Hiivana on toiminut monille kotipanijoillekin tuttu brittityylinen Safale S04. Täysin musta, vaahdoltaan mokkaisen värinen olut. Tuoksu on jykevä ja runsas. Siinä on voimakasta konvehtimaista suklaisuutta, hieman liköörimäisiä alkoholin sävyjä, lakritsaisuutta ja pehmeää vaniljaista tuntumaa. Hieman jopa vaniljajäätelömäinen tuoksu ja tietysti kermakahvin kera. Olut on suussa täyteläinen ja miltei silkkisen pehmeä. Suutuntuma on runsas ja viskositeetiltaan miltei kermaliköörin tasoa. Maussa on jo tuoksusta tuttua konvehtimaista suklaisuutta, jota peesaavat pehmeän vaniljaiset, hieman makean maltaiset sävyt. Humalien katkeruus on maltillinen ja alkoholikin pysyy maussa miltei täysin piilossa, vaikka nielaisun jälkeen toki mukavasti lämmittääkin. Yleisilme on erittäin lempeä ja pehmeä. Tätäkö rajua Death Metalia soittavat äijät sippailevat tohveleissaan ja saunatakeissaan takkatulen loimutessa hiljakseen taustalla? En tiedä, mutta oluena tämä on kyllä todella miellyttävä ja runsasmakuinen. Makeus, täyteläisyys ja alkoholipitoisuus tekevät oluesta hitaasti nautittavan herkun. Toimisi varmasti hyvin jälkiruokana suklaakakun tai jäätelön kanssa, mutta Behemothin tahtiin moshatessa itse suosin kyllä kevyempiä oluita. Oluena siis sellaisenaan kuitenkin erinomainen - runsasmakuinen hitaasti nautittava herkkupala.

ps. Tsekkaa myös aiemmin arvioitu Behemoth Sacrum Belgian IPA.

Yhteenveto

Runsas, pehmeä, nautinnollinen
ARVOSANA: 9+

2 kommenttia:

  1. Aijai! tätä kyllä tekee mieli maistaa, eritoten koska pidän Behemothin musiikista. Tilasitko suoraan ebrowariumista, vai mistä sait käsiisi?

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.