Resepti: Reittausblogin Oat Pale Ale

15 kommenttia
 
Tässä kehittämäni resepti reilusti aromi- ja kuivahumaloidun, mutta maltillisesti katkeroidun ja mallaspohjaltaan pehmeän Pale Alen tekemiseen. Reseptin idea lähti siitä, kun maltaita nettikaupan sivulla selaillessa silmät osuivat brittiläisen Thomas Fawcett mallastamon kauramaltaaseen - sitähän olisi tietysti tilattava ja testattava johonkin. Kaura on mallastettuna todella harvinainen, en tiedä mallastaako sitä edes kukaan muu kuin Thomas Fawcett, en ole ainakaan nähnyt. Yleensä kaura, jos sitä olueen laitetaan, on hiutaleina eli "nallepuurona". 

Kauran sanotaan tekevän oluen suutuntumasta silkkisen pehmeän ja halusin vielä korostaa sitä vaikutelmaa jättämällä katkerohumaloinnin maltilliseksi. Aromi- ja kuivahumaloinnissa mentiinkin sitten avokätisemmin - kuivahumalaa reseptissä on yhteensä 5 grammaa / litra. Humalalajikkeiksi valitsin klassisen jenkki-Cascaden ja brittiläisen Boadicean. Ihastuin oluen aromikkuutteen niin syvästi, että Boadicea nousi kohisten suosikkihumalieni joukkoon - todella herkullisen kukkainen aromikkuus ja runsaan hedelmäinen maku! 


Periaatteessa voit kauramaltaan tilalla koittaa hiutaleitakin ja humalalajikkeinakin voit käyttää omia suosikkejasi, mutta Boadiceaa ei kyllä mielestäni kannata missata. Sahtimaltaan tilalle sopii hyvin myös Pale Ale mallas tai brittiläisen vaikutelman korostamiseksi Maris Otter. Itse tykkään käyttää valmista sahtimallassekoitetta oluiden perusmaltaana, sillä sitä saa edullisesti paikallisesta Prismasta 25kg säkkitavarana. Halusin koittaa minkälaiseksi oluen katkeruus muodostuu, jos aloittaisin humalalisäykset vasta keiton puolessa välissä. Lopputulemana oli pehmeä, maltillisesti loppua kohti voimistuva, mutta pitkäkestoinen katkeruus, joka sopi hyvin yhteen pehmeän ja runsaan suutuntuman kanssa. Kokonaisuus oli tasapainoinen ja toimiva, erittäin pehmeän hedelmäinen olut. Parhaimmillaan tietysti heti tuoreena 1-4 vko pullotuksen jälkeen.Oat Pale Ale
Pale Ale

Speksit:
Original Gravity (OG):    1.054  (°P): 13.3
Final Gravity (FG):       1.010  (°P): 2.6
Alcohol by Volume (ABV):  5.80 %
Colour (SRM):             7.6   (EBC): 15.0
Bitterness (IBU):         45.8   (Average)
Boil Time (Minutes):      60

Maltaat:
73% Viking Sahtimallas
20% Thomas Fawcett Oat Malt
7% Viking Cara Pale

Humalointi:
Boadicea Pellet (7.1% Alpha) @ 30 Minutes (Boil)
1.1g/L  Cascade Pellet (4.8% Alpha) @ 30 Minutes (Boil)
1.1 g/L Boadicea Pellet (7.1% Alpha) @ 15 Minutes (Boil)
1.1 g/L Cascade Pellet (7.8% Alpha) @ 15 Minutes (Boil)
1.1 g/L Boadicea Pellet (7.1% Alpha) @ 5 Minutes (Boil)
1.1 g/L Cascade Pellet (4.8% Alpha) @ 5 Minutes (Boil)
1.1 g/L Boadicea Pellet (7.1% Alpha) @ 0 Minutes (Boil)
1.1 g/L Cascade Pellet (4.8% Alpha) @ 0 Minutes (Boil)
2.9 g/L Boadicea Pellet (7.1% Alpha) @ 5 Days (Dry Hop)
2.1 g/L Cascade Pellet (7.8% Alpha) @ 5 Days (Dry Hop)

Mäskäys:
75 minuutin yksivaiheinen mäskäys @ 66°C

Käyminen:
Hiivana Safale US-05 kuivahiiva ja käymislämpötilana 20 astetta tai alle. Annetaan käydä loppuun (~10vrk), lisätään kuivahumalat pönttöön viideksi vuorokaudeksi ja sen jälkeen pullotellaan. Jälkikäymissokeria oman maun mukaan, itse käytin maltillisesti 4g / litra.

15 kommenttia:

 1. Crisp mallastaa myos
  http://www.crispmalt.co/files/17%20Naked%20Oat%20Malt.pdf

  DeGarre

  VastaaPoista
 2. Castle Maltilla myös kauramallas

  VastaaPoista
 3. Ensinnäkin kiitos hyvistä resepteistä ja ohjeista! Kysymys liittyen tähän reseptiin ja kauran käytöstä niin mitä tulee ottaa huomioon jos käyttää kauramaltaan sijasta kaurahiutaleita? Onko merkitystä millaisia kaurahiutaleita käyttää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen käyttänyt ihan nallepuuroa, eli pikakaurahiutaleita. Hiutaleita jos käyttää kauramaltaan sijaan, niin pienempi määrä, esim. 8-10% toiminee paremmin. Jos tuon 20% laittaa niin siivilöinti voi olla vaikeaa - pussimäskäyksessä se 20% tietty menee.

   Poista
 4. Moi,
  Minkähänlaista jäähdytinjärjestelmää käytät vai valmistatko oluet ns. No chill -menetelmällä? Itselläni ei jäähdytinjärjestelmää ole. Pohdinkin miten jäähdytyksen puute vaikuttaa humalien määrään. Ilmeisesti humalien määrää täytyy hieman tiputtaa, jotta saavutetaan samankalstainen katkero kuin jäähdytinjärjestelmää käytettäessä ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi, mulla sopii kattila käymisastian päälle kahvoistaan roikkumaan. Sitten laitan veden kiertämään käymisastiassa ihan suihkulla tai kesäisin puutarhaletkulla ja siinä vierre jäähtyy näin talvella kun vesijohto vesi on kylmää puolessa tunnissa.

   Poista
  2. Ja teoriassa tuo humalajuttu menee kuten kuvailet ja varmaan käytännössäkin, mutta omakohtaista kokemusta ei mulla siitä oikein ole.

   Poista
 5. Moro, paljonkos olet laittanut tuota Boadiceaa tuossa 30 minuutin kohdalla? Mitä vaihtoehtoista humalaa suosittelet jos ko. humalaa ei ole juuri nyt saatavilla? Kiitoksia etukäteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai katsos, se puuttuu reseptistä, mutta lienee tuo sama 1,1g/L kuin Cascadellakin. Boadicean sijaan voisi laittaa jotain muuta hedelmäistä, miksei ihan perusjenkkiä kuten Citraa tai uudempaa hittiä Azaccaa.

   Poista
 6. Moi,
  Mä oon nyt tehnyt tällä ohjeella ja sitä varioiden 6 olutta jotka on olleet toinen toistaan parempia. Toisinaan on ollut kauramaltaan tilalla nallehiutaletta ja välillä on lisätty kuusenkerkkää. Käytetty on lähinnä Omega yeastin keivk espellä kun se kestää lämpöjä mukavasti. Nyt tein seitemännen variantin ja target oli kevyttä kesäjuomaa. Muuten reseptin mukaiset aineet mutta niin etta abv asettuisi jonnekin 4,3% hujakoille. Humalien kaveriski meni taas kerkkää ja hiivana toimi belle saison. Tulos on oluen väristä vettä. Oletuksena toki oli että samaa tavaraa ei tule mutta tästä puuttuu siis aivan kaikki. Kysymys kuuluukin että kuinka lähestyisit ongelmaa jos tästä reseptistä pitäisi saada 1% yksikön verran kevyempi mutta silti maistuva?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla että on toiminut hyvin. Kevyempi onnistuu paremmin esim. tolla kveikillä tai US-05:llä. Belle Saison on ns. diastaattinen hiiva ja syö sellaisetkin sokerit joita normihiiva ei syö, eli olut käy kuivemmaksi ja runko sitä myöden katoaa. Se on saisonissa toivottavaa, mutta ei tässä. Muuten siis sama resepti, mutta vettä enemmän ja joku muu hiiva kuin Belle Saison.

   Poista
  2. Kiitos neuvoista, täyttyy kaartaa toi kilju viemäriin ja hakea uudet maltaat kaupasta.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.