Olutarvio: Sori White Lies

0 kommenttia
 

White Lies

Panimo: Sori Brewing, Viro (Tallinna)
Oluttyyli: White IPA
Alkoholipitoisuus: 6,2%
Saatavuus: Viron olutkaupat / Olutravintolat Suomessa

Tallinnan suomalaispanimo lähetti minulle mielenkiintoisen maistelusetin testattavaksi. Toisessa 6-packissa oli jo tuttuja Investoria ja Out Of Officea. Toisessa taas uusia League Of Hops -sarjan oluita White Liesia, Leaping Lenaa ja Delirious DIPAa. Saatekirjeessään (ks. kuva alla), panimo kertoo uuden Head Brewerinsä olevan Alesmithiltä tullut yhdysvaltalainen Justin Gin, joka on vienyt panimon reseptiikkaa seuraavalle tasolle. Erittäin mielenkiintoinen värväys ja ainakin paperilla erittäin mielenkiintoiselta vaikuttavia oluita.


White Lies siis tyyliltään White IPA, eli käytännössä tyypillisesti belgityylisellä hiivalla tehty India Pale Ale. Katkeruutta 58 IBUa ja humalina Equinox sekä Mosaic.


Panimo neuvoi pyöräyttämään hiivat joukkoon vehnisten tapaan, joten lasissa on nyt sameahkoa, oranssihtavan kultaista olutta, joka vaahtoaa mukavan runsaasti. Tuoksussa on belgihiivaista, hieman jopa saisonmaista mausteisuutta ja lievää happamuutta sekä mangomaista, greippimäistä ja mustaherukkapuskaista humalointia. Raikas ja miellyttävä tuoksu. Maussakin on saisonmaisia vivahteita, belgihiiva ilman muuta käytössä - meininki on kuivaa ja napakkaa. Danstarin Belle Saison on kotipanimossa tehnyt vastaavaa jälkeä. Lopun katkeruus on sopivalla tasolla, ei överiä, mutta yhdessä mausteisuuden kanssa terävän purevaa. Enemmän olisi jo melkein liikaa. Humalointi tuntuu hieman öljyisenä suussa ja tuottaa runsaan hedelmäisiä sekä kukkaisia aromeita. Mosaic tuo jälleen itselleni mielleyhtymiä myös mustaherukkapensaaseen hieman Uuden-Seelannin Nelson Sauvinin tavoin. Suutuntuma on vehnäisen kuohkea ja hiilihapoiltaan keskiverto. Kokonaisuutena miellyttävä belgityylinen olut, jossa hiivan mausteisuus luo saisonmaisia mielleyhtymiä ja humalointi vetää miellyttävästi IPAn suuntaan.

Yhteenveto

Saisonmainen IPA
ARVOSANA: 8

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.