Olutarvio: Alaskan Smoked Porter 2012

0 kommenttia
 

Alaskan Smoked Porter 2012

Panimo: Alaskan Brewing Company, Yhdysvallat
Oluttyyli: Savuolut
Alkoholipitoisuus: 6,5%
Saatavuus: Alkon tilausvalikoima (12,89€ / 0,65l)

Vuonna 1988 julkaistu Alaskan Smoked Porter on yksi niistä klassikko-oluista, joka löytyy miltei jokaisesta "to try before you die"-listauksesta. Yhdysvaltojen pohjoisimmassa osavaltiossa pantu olut oli itselleni pakko ostos heti kun Brew Seeker (maahantuoja) sen Alkon tilausvalikoimaan listasi. Hintaa toki on, mutta ei se tällaisessa tapauksessa voinut muodostua esteeksi - nettikauppojen valikoimia selaillessa hinta kun on usein samalla tasolla, varsinkin näillä jo valmiiksi ikäännytetyillä pulloilla. Oluthan on pantu jo syyskuussa vuonna 2012 ja sitä on toivottavasti kypsytelty sopivissa olosuhteissa eli viileässä ja ennen kaikkea pimeässä. 

Michael Jackson: Great Beer Guide vuodelta 2000


Reseptissä on panimon kotisivujen mukaan viittä eri mallasta, joista tiettyjä tyyppejä on savustettu paikallista leppää käyttäen - panimo savustaa maltaansa itse "in small batches under carefully controlled conditions in a commercial food smoker". Tuskin kuitenkaan ihan muurikan sähkösavustimella... Jackson tosin puhuu kirjassaan kalasavustamosta.Panopäivä, 18.9.2012 ja parasta ennen (and counting...) 26.12.2026, mainitaan pullossa.

 
Tummanruskea, vaahdoltaan keskiverto olut. Vaahto jättää hieman pitsikuviota lasin reunoille. Tuoksussa on odotuksiin nähden yllättävän kosolti hedelmäisyyttä - sellaista luumuista, hieman rusinaistakin. Savua myös, mutta ei palvikinkkuisesti vaan nuotiomaisemmin. Hieman myös paahteista limppuisuutta ja jotain kauraisempaa osastoa sekä suklaisuuttakin. Hyvä ja melko intensiivinenkin tuoksu, joka on korostuneen pehmeä. Suussa olut on keskitäyteläinen ja melko maltillisen hiilihappoinen, katkeruutta kertyy loppuun nautinnollisesti. Maussa on hieman makeutta, miellyttävän pehmeästi paahteista maltaisuutta, joka kääntyy loppua kohti suklaisempaan suuntaan. Savuisuus on läsnä koko ajan, mutta kyllä tämä kokonaisuutena on enemmän portteri, jossa on hieman savua, kuin täysiverinen savuolut. Ymmärrän kyllä klassikkostatuksen nyt kun maistamaan pääsin - alusta loppuun tasapainoinen, miellyttävä ja ennen kaikkea runsasmakuinen kokonaisuus.

Yhteenveto

Tasapainoinen klassikko
ARVOSANA: 9

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.