Olutarvio: Plevna / Nøgne Ø Pohjantähti

4 kommenttia
 

Pohjantähti

Panimo: Panimoravintola Plevna, Suomi (Tampere)
Oluttyyli: American Pale Ale
Alkoholipitoisuus: 4,5%
Saatavuus: Maitokaupat rajoitetusti (Raumalla Ruokapuoti Lumo)

Suomalais-norjalaista yhteistyöolutta on tullut saataville 15000 pullon historiallisena kertaeränä. Historiallisen tästä tekee se, että kyseessä on Tampereen kuuluisan Panimoravintola Plevnan ensimmäinen maitokauppoihin myytäväksi tullut pullote. Aiemminkin panimon olutta on päätynyt pulloihin, muun muassa Alkon jouluolutvalikoimaan vuonna 2013 tuli legendaarinen Siperia. Siperian tavoin tuote on tälläkin kertaa pullotettu Nokian Panimolla. Olut on saatavilla rajoitetusti Tampereen, Nokia, Ylöjärven ja Pirkkalan Citymarketeissa ja on ilmeisesti Juomatalo Pikkulinnun jakelemana levinnyt muuallekin - muun muassa Raumalle Ruokapuoti Lumoon. Tammikuun lopulla pullotettu olut on nyt vielä varsin tuoretta tavaraa. Maltaina Pale Ale, Münich ja karamelli. Humalina perusjenkit Amarillo, Simcoe ja Chinook. Reseptin isät ovat siis Plevnan Sam Viitaniemi ja Nøgne Ø:n Kjetil Jikiun, jotka molemmat rankkaan pohjoismaiden kovimpien panomiesten joukkoon. 

Kjetil Jikiun ja Sam Viitaniemi
Kirkkaanlainen kuparinen olut, joka vaahtoaa keskiverrosti ja jättää hajanaista pitsikuviota lasin reunamille. Tuoksussa on runsaasti pihkaa ja havuja - IPAmaisen intensiivinen, voimakkaasti nenille hyökkäävä humalointi. Greippinen taustavire komppaa ja karamellimainen mallaspohja pitää homman kasassa. Maku jatkaa samaa rataa - mitä sitä hyvää muuttamaan. Katkero on tiukka, voimakas ja pitkäkestoinen. Aromipuoli hoituu pitkälti pihkaisen havuisena tylytyksenä - greippisyyttä on kuitenkin taustavaikuttajana ja loppuliu'ussa klassiseen tyyliin. Maltaisuus jää katkeron jalkoihin, mutta esiintyy riittävän runsaana, jotta paketti pysyy nautittavana. Tyylipuhdas esitys tähän tyyliin - keskivertoa katkerampi ja tylympi, mutta aiai kun toimii humalahampaan kolotukseen.

Yhteenveto

Pihkaa, havuja ja katkeroa
ARVOSANA: 8

4 kommenttia:

 1. Nyt sattui blogistille pieni lapsus, kun unihti itsensäkin maistamat? Barley Winen ja Hannikun, joita Arkadiassa on ollut myynnissä pitkän aikaa. Lisäksi ainakin Sima on ollut pullossa ja mielestäni ainakin myös Fingerpori.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta muuten ja Barley Winea mulla on vielä kellarissakin, no, ensimmäinen kauppavahvuinen kuitenkin. Panimosima oli muistaakseni Laitilalla pantua.

   Poista
 2. Eikös panimosima runtattu kauppoihin 4,7% vahvuisena? Tämä kirjoituksen aiheena oleva juoma sen sijaan on ihan järkyttävän hyvä ja tasapainoinen tekele, ehkä parasta mitä maitokaupasta saa. Helsingistä löytyi ainakin Herttoniemen supermarketissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, mut panimosima oli muistaakseni Laitilalla valmistettu. Panimo itse tätä Pohjantähteä markkinoi ensimmäisenä kauppavahvuisena pullotteena, luottaisin siihen :)

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.