Maistelussa Lammin Kotka ja Bryggeri Helsingin Kanttori

0 kommenttia
 
Istahdin tuossa talviloman tiimellyksessä aivan sattumalta hetkeksi grillikodan uumeniin, kukapa olisi uskonut. Nappasin mukaani Alkon käsityöläiskattauksen molemmat Bryggeri Helsingillä valmistetut oluet - Lammin Kotkan ja Bryggerin Kanttorin. Lammin Sahdilla ja Bryggerillä on samaa omistuspohjaa, joten siitä siis tällainen kuvio. Lammin Kotka on tyyliltään Strong Ale, ainakin nimellisesti, mutta mihinkään lokeroon sitä ei varsinaisesti varmaan tarvitse asettaa. Vahvuutta 7% ja katkeroa maltilliset 15,8 EBU. Kanttori taasen on tyyliltään Dubbel, vahvuutta sillä 6,8%,  maltaiden lisäksi oluessa on käytetty kandisokeria, joka kuuluu tyyliin. Nämä lienevät käsityöläisvalikoiman kalliimmasta päästä. Litrahinta on yli 17€ kummallakin eli pikkupullosta saa maksaa siis lähes 6€. Lienee sanomattakin selvää, että kipurajat ylittyvät. Ymmärrän toki, että oluet valmistetaan panimoravintolan 1000-litraisilla laitteilla ja roudataan jonnekin muualle pullotettavaksi, mutta kuitenkin. Pientuottajien oluiden hinta Alkossa on riistäytynyt käsistä, mutta syyt ovat pitkälti muualla kuin tekijöissä.

Kimmoke kotaan lähtemisestä tuli aivan muualta kuin olutmaailmasta, satuin nimittäin pääsemään käsiksi haukifileeseen, joka suorastaan vaati päästä folioon ja tulelle. Hieman voita ja mausteita päälle sekä loraus Kotkaa perään.Samalla siitä Kotkaa lasiinkin. Kirkkaanlaista, tummakon meripihkaisen väristä ja vaahdoltaan varsin runsasta olutta. Tuoksu on makeahkon karamellimaltainen, hieman banaaninen ja kevyesti käymisaromien maustama - tasapainoinen ja laadukas, mutta ei mitenkään erityinen. Maku jatkaa samoilla linjoilla - perus ale, jossa karamellimainen mallaspohja, kevyt katkero ja muut maut tulevatkin sitten hiivan käymisestereistä, jotka ovat hieman banaanimaisia ja mausteisia. Toki laadukas ja virheetön, mutta samalla myös särmätön. Miellyttävä toki siemailla, mutta 6€ pullosta maksaneena odottaisi jotain pientä koukkua. Ei siis huono olut, mutta hinta-laatusuhteeltaan huono ostos, en kokenut saaneeni rahalle vastinetta. Hauen vielä tekeytyessä oli aika kaataa lasiin Bryggerin Kanttori. 

Kirkas, punertava olut, jolla keskiverto hetken kestävä vaahto. tuoksussa on tumman hedelmäistä kandisiirappia ja hieman luumuisuutta, mutta aika vaisulta se muuten tuntuu - hiivalla ei vaikuta olevan oikein roolia, ehkei sitä ole kiusattu tarpeeksi. Belgioluissahan maut tulevat pitkälti hiivasta, mutta tämä vaikuttaa nyt pelottavan neutraalilta sen suhteen, ei särmää. Maku on hieman makeahko, kliini ja karamellis-siirappis-rusinais-luumuinen. Hiivaisuus ei ole esillä, vaan pysyttelee neutraalina. Sellainen tarvittava karäktääri puuttuu. Kyllä belgit tekee tämän paremmin. Hieman Kotkaa parempi maku tästä jäi, mutta sama vika rahikaisella - hinnalle ei mielestäni saa vastinetta. 

Niin ja se hauki, se oli oikein hyvää, mutta Kanttorin kylkeen se ei odotetusti sopinut ollenkaan - vaaleampaa olutta huusi, mutta sellaista ei nyt ollut, joten nautin sen kanssa ruokajuomaksi raikasta raumalaista hanavettä. Kalaa pitäisi tehdä kodassa useamminkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.