Kotiolutta: Vallgårds Vinternatt

0 kommenttia
 
Helsingin Vallilassa valmistuu parikymppisten opiskelijoiden kimppakämpässä kotiolutta. Vinternatt on kaksikon kolmas olut ja ensimmäinen pussimäskäys. Heti on lähdetty kunnianhimoiseen useita mallaslajeja ja mausteitakin sisältävään reseptiin, mutta sehän ei pane joka pelkää. Ainesosina Pale Ale-, savu-, chocolate- ja munichmaltaat, karamelliruis sekä ohra- ja kauramaltaat. Mausteena appelsiininkuori, humalana East Kent Goldings ja hiivana US-05. Jälkikäyminen tummalla siirapilla. Lopullinen vahvuus noin 7%. Tavoitteena on ollut valmistaa jouluksi savuinen ja lämmittävä herkku, mutta kuten tekijät itsekin toteavat, taisi aikataulu mennä liian tiukalle - pullotus on tapahtunut 24.11 ja olut alkaa olemaan kunnolla kypsynyttä vasta nyt. Maistetaanpa miten aloittelevat kotipanijat ovat onnistuneet toteuttamaan tämän kirjavan reseptin ja mitä siitä on syntynyt. 

Musta, runsaasti vaahtoava olut. Vaahto ei ole pitkäkestoisinta, mutta ei toisaalta katoa missään vaiheessa kokonaan, vaan jää pieneksi kerrokseksi oluen pinnalle. 

Tuoksu on miellyttävän aromaattisen hedelmäinen. Appelsiinimaista, hieman greippistä fiilistä ja paahteisuutta sellaisella hieman suolaisella tuntumalla. Jonkinlaista luumurusinakiisseliäkin löytyy makeahkon tuntuisena. Tuoksu ei ole lasista nenille hyppäävän intensiivinen, vaan piirteitä saa hieman etsiskellä. 

Makukin on pehmeä, miellyttävän hedelmäinen ja paahteisuudeltaan maltillinen. Suklaisuus ja kahvimaisuus nousevat esiin vasta keskivaiheen jälkeen. Alku on hedelmien ja lopussa on hentoa savuisuutta. Yleisilme on enemmän makean kuin kuivan puolella ja suutuntuma on sopivan täyteläinen. 

Tasapainoinen, miellyttävä, tuhti ja moniulotteinenkin. Laatutaso on kunnossa, eli en havaitse mitään laatuvirheitä. Prosessi toimii siis hienosti, vaikka tekijät ovat vasta aloittelijoita. Kiitos hyvästä oluesta! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.