Kotiolutta: Kosoolan Pimeä Talviyö

1 kommenttia
 
Pimeä Talviyö, "Double Imperial Stout". Tärkeimmät speksit ovat 13%, 100 IBU, Simcoe ja Columbus. Jylhää tavaraa. Tämä olut on samaa tammikuussa 2013 valmistettua erää kuin Kosoolan Pimeä Keskipäivä, jota maistelin viime kesäkuussa. Pimeä Keskipäivä oli 9% imperial stout. Oluen valmistanut Juhani on osaan tuosta oluterästä lisännyt vielä Nøgnen panimomestari Kjetilin ohjeiden mukaisesti shampanjahiivaa ja sokeria - tavoitteena käyttää olutta vielä vahvemmaksi, kuten Dark Horizonit. Aivan niin vahvaksi olut ei kuitenkaan käynyt, sillä VTT:n labramittaus kertoi vahvuudeksi 12,8%. Juhani epäilikin, että sokeria tuli lisättyä liian vähän. Vahvaa tavaraa kuitenkin ja valmistuksestakin alkaa olemaan jo vuosi, joten olut on saanut hyvän tovin kypsyäkin. Katsotaanpa miten uppoaa.Täysin mustaa olutta, jonka ylle rakentuu runsas mokkavivahteinen vaahto. Vaahto laskee kohtalaisen rivakasti pieneksi kerrokseksi oluen pinnalle. Ei yllätä näissä vahvuuksissa. Lasia pyöritellessä vaahdosta jää ns. "pitkät jalat", eli osa oluesta jää hetkeksi roikkumaan lasin reunoille - tämäkin vahvuuden mukanaan tuomia ilmiöitä. Tuoksu on voimakkaan lakritsainen, jopa salmiakkinen. Lisäksi paahteista sokeria, tummaa suklaata ja melko runsaasti humalan hedelmäistä aromikkuutta - yllättävää jo vuoden ikäiseltä oluelta. Voi olla, että osa hedelmäisyydestä on hiivan perujakin. Hyvä tuoksu. Pidän tästä tymäkästä suolaisesta lakritsaisuudesta, se tuo sellaisen merellisen fiiliksen, joka sopii rannikkokaupungin miehelle. Suklaisuus nousee esiin sitä enemmän, mitä olutta tuoksuttelee. Alkoholi ei nouse merkittävästi esiin. Tätähän nuuhkisi pitkäänkin - se on hyvän oluen merkki! Maku on voimakkaan paahteinen, lakritsainen, suolainen ja lopussa runsaan katkera. Natsaa siis imperial stoutin kuvaukseen. Lakritsaisuus on pinnalla ja tuoksun tavoin suolaisen tuntuisena - noitapillimäisenä elämyksenä. Kahvisuutta on minimaalisesti lakuun verrattuna, toimii mulle! Alkoholi alkaa lopussa maistumaan hieman läpi, sillä runko jää hieman turhan kevyeksi. Pieni lisämakeus ja täyteläisyys ei olisi pahitteeksi. Täytyy sanoa, että tällaisenaan olut muistuttaa jonkin verran ikääntynyttä Dark Horizon 2:sta. Siitä oli enimmät makeudet jo häipyneet ja yleisfiilis oli suolaisuuksineen samankaltainen, joskin kahvisempi (Dark Horizonit ovat kahvilla maustettujakin tosin). Tykkään. Kyllä tämä selkeä parannus perusversioon eli Pimeään Keskipäivään on ja siinä on pitkällä kypsymisajallakin taatusti näppinsä pelissä. 

Pisteytys
 • Tuoksu 8 - Voimakas ja iskevä tuoksu
 • Ulkonäkö 4 -Kaunis olut
 • Maku 8 - Diggailen suolaisuudesta ja lakusta
 • Suutuntuma 3 - Runko jää hieman vajaaksi, muuten hyvä
 • Yleisvaikutelma 16 - Kokonaisuutena toimiva, mikään ei töki, vaikka parannettavaa vielä onkin.
Aistiarviot
 • Makeus 5
 • Katkeruus 7
 • Happamuus 4
 • Täyteläisyys 5
Kokonaispisteet: 39/50

Tämä olikin taas viimeinen Kosoolan Panimon olut tällä kertaa. On aika jälleen kiittää Juhania näistä hienoista oluthetkistä. Tämä Pimeä Talviyö osui hyvin omaan makuuni, mutta kyllähän tällä kertaa Del Norte Titan oli ylitse muiden. Olen oikeasti yllättynyt jos vuonna 2014 joku muu maistamani olut pääsee Del Norte Titanin totalitäärisen dominoiviin sfääreihin. Se oli kokonaisvaltaisesti niin onnistunut, että kyseessä saattoi olla sellainen kuuluisa once in a lifetime elämys. Nöyrimmät kiitokset Juhanille Espoolaisen saunan lauteille - kippis!

1 kommentti:

 1. Kiitos tästäkin. Runko tosiaan jäi liian ohueksi. Ensi kerralla mäskäys vähän ylemmässä lämpötilassa ja vähän enemmän mallasta. Tätä on tarkoitus maistella vuosien saatossa, katsotaan miten kehittyy.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.