Kotiolutta: Kosoolan Panimon Pyhitys

1 kommenttia
 
Kosoolan Panimon, eli Juhani Palttalan kotioluilla, jatketaan. Tänään tarjolla Quadrupel -tyyliin asettuva Pyhitys, jossa on 13% alkoholipitoisuus ja 30 IBUn katkeruus. Valmistusaineina vesi, ohramallas, kandisiirappi, sokeri, humala ja hiiva. Humalana Magnum ja hiivana WLP-500. Olut on trappist-oluiden innoittama. Aiemmin olen Juhanin kotipanimolta maistanut yhden toimivan vahvan belgin, toivottavasti tämä asettuu vähintäänkin samaan kategoriaan.


Tummanruskea, läpinäkymätön olut, jonka vaahto on tiivis, runsas ja melko kestävä. Tuoksussa on belgityyliin kuivattuja hedelmiä, rusinaa, luumusosetta ja aika vahva alkoholisuus. Lämmettyään antaa myös hitusen pehmeää lakritsisuutta. Ihan perushyvä tuoksu, mutta ei tavoita tyylin suuruuksien, kuten Rochefort 10:n herkullista pehmeyttä ja voimakkuutta. Makukin on tyylikkäästi kuivatun hedelmäinen, mutta makeutta ei ole oikein nimeksikään, joten runko jää siitä johtuen hieman ohueksi (vahvuus huomioiden) ja alkoholi pääsee liiaksi esiin. Pari yksikköä olisi vahvuudesta voinut pudottaakin. Voi tietysti olla, että tämä 13% vahvana on päässyt käymään hieman aiottua vahvemmaksikin. Jälkimaussa samaa lakritsaista tuntua kuin tuoksussa. Miellyttävän makuinen, mutta hieman liiaksikin "lämmittävä", sillä alkoholi maistuu valitettavasti rajusti läpi. Makeutta voisin ottaa hieman lisääkin ja jostain pitäisi taikoa sitä samaa pehmeyttä ja runsautta, jota tyylin parhaissa oluissa on. Jostain syystä tämä toi mieleen tymäkät Gouden Carolus -sarjalaiset, mutta ilman (lisättyä) mausteisuutta - sehän ei ole huono asia. Suutuntuma on lähes täyteläinen ja tyylille sopivasti iskevän hiilihappoinen.

Pisteytys
 • Tuoksu 7 - Perushyvä quadin tuoksu, alkoholi liiaksi esillä.
 • Ulkonäkö 4 - Tyylikäs ulkonäkö, vaahto kestää ja kestää...
 • Maku 6 - Hyvä quadi, mutta alkoholi nousee liiaksi esiin.
 • Suutuntuma 4 - Hyvät hiilihapot ja hyvä runko.
 • Yleisvaikutelma 14 - Tasapaino hakusessa, liian vahva.
Aistiarviot
 • Makeus 3
 • Katkeruus 4
 • Happamuus 4
 • Täyteläisyys 6
Kokonaispisteet: 35/50

1 kommentti:

 1. Kiitoksia tästäkin arviosta. Tosiaan vähän liiankin kuivaksi meni ja sitä myöten myös alkoholipitoisuus turhan korkeaksi.

  Kun saunassa pannaan, niin prosessissa on aina pientä vaihtelua.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.