Olutarvio: Palm Speciale

4 kommenttia
 
Palm Speciale

Kämmen Speciale on Alkon vakiovalikoimaan tällä viikolla saapunut uutuus. Ratebeerin kuvauksessa sanotaan, että tämä olisi pitkään ollut Euroopan myydyimpiä erikoisoluita, mene ja tiedä. Samaan konserniin kuuluvat myös Rodenbach ja Boon. Rodenbach tunnetaan loistavasta hapan alestaan ja Boon on pidettyjen lambicien valmistaja. Palm Specialen hinta on Alkon ja Suomen mittakaavassa halpa, vain karvan yli 5€/litra. Pullon ulkonäkö ei häikäise, tumman vihreä ja punainen eivät mielestäni synkkaa, mutta sisältöhän on tunnetusti tärkein.


Kirkas, rusehtava ja hieman punertava olut, joka vaahtoaa varovaisella kaadollakin mukavasti. Tuoksu on neutraali, ei minkään sortin iskevyyttä. Kevyesti maltaisuutta ja hieman yrttisävytteistä mausteisuutta ja jopa pahvisuuttakin on mukana. Tuoksu ei liiemmin houkuttele, eikä lisää odotuksia maun suhteen. Mihin belgialeista tuttu hedelmäisyys on kadotettu? Maku kulkee tuoksun tavoin mauttomia teitä ja vieläpä turvallisesti valkoisen katkoviivan oikeaa puolta. Hädin tuskin keskitäyteläiseen runkoon mahtuu maltaisuuden lisäksi vain hyvin kevyttä hunajaisuutta, joka tulee parhaiten esiin juuri ennen jälkimakua ja hieman jotain yrttistä, ehkä jopa hieman mentholista tatsia, samansorttista kuin esim. Lapin Kulta Tuiskussa. Mutta kovin on neutraalia pojat, kovin on neutraalia. En kajoa tähän toista kertaa.

Paha pettymys. Toivon syvästi, ettei joku oluista kiinnostunut harrastajan alku mene tätä ostamaan aikeissaan testata sitä "paljon kehuttua belgialaista olutta", sillä tämä ei niistä herkuista kerro yhtään mitään. Saman konsernin (mutta eri panimon) Rodenbach Grand Cru tosin pitäisi saada Alkoon. Se on hapan ale, joka on omassa tyylissään käsittääkseni jonkin sortin arkkityyppi ja yksi tunnetuimmista. Kerran olen sitä maistanut Saksasta hommatusta pullosta ja maistui vallan mainiosti. Alkossa ei ole koskaan tainnut olla yhtään hapan alea?

Yhteenveto: Neutraali, voisi jopa sanoa mauton.

Nautintasuositukset: No älä ny viitti.

ARVOSANA: 5

  4 kommenttia:

  1. Samaa tuli eilen hankittua ja nyt ei odotukset ainakaan ole kovat, jos niitä oli alunperinkään. :)

   Alkossa myynnissä ollut Liefmans Cuvée Brut on RB:ssä luokiteltu hapan aleksi.

   VastaaPoista
  2. Kaikkitietävä Olutopas pitää Cuvée-Brutia hedelmäoluena, genrerajat ovat häilyviä, mutta se lienee joka tapauksessa lähimpänä hapan alea Alkossa olleista oluista. Hyvä olut sekin.

   VastaaPoista
  3. Palm on kyllä ollut ainakin itselle vaikeimpia oluita arvioitavaksi. Sitä huomaa juoneensa melkein koko pullon, eikä mitään adjektiiveja ole vielä oikein saanut irti. Ehkä se siksi myykin niin hyvin, kun ei vie huomiota muulta tekemiseltä...

   VastaaPoista
  4. Itsellä oluista kiinnostuneena harrastajan alkuna vuosia sitten tämä olut toimi juurikin hyvänä johdatuksena pois siitä perinteisestä isosta tuopista. Hyppy Karhusta Ärkasiin taitaa olla suurelle osalle liian pitkä!

   VastaaPoista

  Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.