Olutarvio: Nøgne Ø India Pale Ale

0 kommenttia
 
Nøgne Ø India Pale Ale
 • Panimo: Nøgne Ø
 • Maa: Norja
 • Alkoholipitoisuus: 7,5%
 • Saatavuus: Alko (5,33€ / 0,5l)
 • Oluttyyli: India Pale Ale

Tässä on yksi Alkon valikoiman parhaista oluista, eikä se ole mikään mielipide, vaan faktatietoa. Tämä on norjalaisen huippupanimon näkemys suosittuun India Pale Ale tyyliin ja kyseessä onkin hyvin tyypillinen nykypäivän IPA amerikan humalalajikkeilla. Olen juonut tätä monesti aiemminkin ja niin pitäisi sinunkin tehdä, ellet ole jo tehnyt. Ai ei löydy lähi-Alkon valikoimista? No tilaa sitä sinne. Monopolin velvoitteisiin kuuluu toimittaa sinulle sinun valitsemaasi Alkon myymälään haluamaasi perusvalikoiman (ei Arkadian erikoisvalikoiman) tuotetta. Eli käytännössä joko pyydät suoraan myymälästä (puhumalla, you know), soitat tai lähetät sähköpostia lähi-Alkoosi ja pyydät tilaamaan vaikka vain sitten yhdenkin pullon sinulle, yhteystiedot löytyvät Alkon sivuilta. Ainakin Raumalla ilmoittavat joko sähköpostitse tai soittamalla (jos antaa numeron, tietysti), että tilaus on saapunut.

Pullo on panimolle tyypillisesti 0,5-litrainen long-neck malli. Etiketit ovat panimolle tyypillisesti yksinkertaisen tyylikkäät ja niissä mainitaan mm. oluen valmistuspäivä, jota kannattaakin tämän IPA:n kohdalla tarkkailla, sillä tämä on parhaillaan mahdollisimman tuoreena. Minulla on nyt tässä käsillä hyvin tuore yksilö, se on pantu 23.3.2011, joten odotan totaalisen hekumallista olutnautintoa. Hiivat kannattaa kaataessa jättää pullon pohjalle, sillä hiivoilla humalien tarjoama täyslaidallinen jää vajaaksi ja raikkaus kärsii. Pullon kannattaa antaa päivän verran asettua, mikäli pohjalla makaavat hiivat ovat päässeet esim. ostoskassissa heiluessa sekoittumaan olueen. Tämä on kiistatta yksi lempioluistani, joten innolla kimppuun!


Hieman utuinen, hohtavan oranssi olut, jonka mittava vaahto on näyttävän näköinen ja jättää pitsiä laskiessaan. Tuoksu on hekumallinen, runsaasti aromaattista sitrushedelmäistä humalointia, hieman neulasia ja pihkaista mäntymetsää, toffeista mallasta tulee alta esiin myös, mutta humalien paraatimarssiahan tämä on. Maussa on heti kielen päälle iskeytyessä toffeista mallasta, mutta sekunnin murto-osassa iskeytyy voimakas ja monipuolisen hedelmäinen aromaattinen humalointi kielen sivuille, nielaistaessa kitalakeen ja sen jälkeen kaikkialle. Tästä voisi löytää hedelmiä varmasti keskiverto Siwaa enemmän, mutta päällimmäisenä on selvästi erottuva persikka. Olut on suussa kihelmöivä ja suuta supistavan greippinen. Jälkimaku on pitkä ja greippisen hapan. Suutuntuma on keskitäyteläinen, suuta kipristävä, mutta hiilihappoisuudeltaan kuitenkin pehmeähkö, varsinkin hetken asetuttuaan.

Hyvä-parempi-paras-Nøgne Ø India Pale Ale.

Yhteenveto: Alkon valikoiman parhaita oluita. Runsaasti humaloitu tyylinsä valio.
Nautintasuositukset: Ilman hiivoja, viilennettynä.

ARVOSANA: 9½

  Ei kommentteja:

  Lähetä kommentti

  Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.