Olutarvio: Vakka-Suomen Prykmestar Savukataja

0 kommenttia
 
Prykmestar Savukataja
 • Panimo: Vakka-Suomen Panimo
 • Maa: Suomi
 • Alkoholipitoisuus: 9,0% 
 • Saatavuus: Alko (6,76€ / 0,5l)
 • Oluttyyli: Savuolut

Toisen lähipanimoni palkittu lippulaivatuote on Prykmestar Savukataja, katajalla ryyditetty saksalaistyylinen vahva savuolut, joka valittiin vuonna 2009 Helsinki Beer Festivalin Vuoden Olueksi. Tätä saa Alkosta, mutta hinta on melko suolainen. Jälleen tulee mieleen se tosiasia, että minua, kuluttajaa, lailla kielletään ostamasta tätä suoraan panimolta Ugista, ilman monopolimme koneistoon uppoavaa sievoista katetta. Ulosmyyntioikeuksia odotellessa (älkää pidätelkö hengitystänne)...

Prykmestar SavuKataja täysmallasolut
VUODEN OLUT 2009 (Helsinki Beer Festival) 
Reilusti savumaltaita, katajanoksapeti ja kolme kuukautta aikaa, siinä tärkeimmät mitä tarvitaan yhden SavuKataja -tankillisen valmistukseen. Kevättalven hiljaisempana hetkenä panimomestari päätti panna vähän vahvempaa koe-erää kypsymään ja festareilla tuotos oli valmis maisteltavaksi. Loppu onkin sitten historiaa. Prykmestar SavuKataja on korkeasta alkoholipitoisuudestaan huolimatta tasapainoinen kokonaisuus savustettua palvia ja kirpeää katajaa. Pitkästä kypsytysajasta ja valtavasta kysynnästä johtuen olutta on saatavilla rajoitetusti.
No hitto, herahtaahan siinä vesi kielelle moista lukiessa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun maistan tätä olutta. Pari pulloa on ollut kaapissa odottamassa jo parin viikon ajan, mutta olen odotellut sopivaa hetkeä. Pidän Savukatajan "perusversiota" Prykmestar Savua erittäin hyvänä oluena ja jos Savukataja on sen "big daddy", niin maistunee taatusti. Jaarittelut sikseen ja kamaa kolpakkoon...


Samean ruskeaa ja keskiverrosti vaahtoavaa olutta, vaahdosta ohut kerros säilyy oluen pinnalla. Tuoksussa päällimmäisenä on selkeästi erottuva savuinen palvikinkku, taustalla makeahkoa kevyesti paahteista mallasta ja katajan havuista katkeruutta. Makeahkon maltainen maku on pehmeästi, mutta melko runsaasti savuinen ja palvikinkkumainen. Katajan hieman humaloinnin tavoin esille pyrkivä havuinen aromi ja lievä katkeruus tulee esiin maun loppupuoliskolla ja jää jälkimakuunkin pitkäksi aikaa.  Jälkimaku onkin kuivuvan havumetsäinen ja lämmin. Alkoholipitoisuus on kätketty esimerkillisesti. Keskiverrosti hiilihappoinen suutuntuma jää hieman yllättäen vain keskitäyteläiseksi, näillä vahvuuksilla odotin täyteläisempää. Hyvä savuolut, jota kataja kivasti tukee, muttei varasta koko showta.

Erittäin hyvä olut, joka ei välttämättä kaikkien makumieltymyksiin sovi, mutta niinhän asia on savuoluiden kanssa ylipäätäänkin. Savukataja on nimensä mukaisesti Prykmestar Savu, joka on nostettu toiseen potenssiin ja ryyditetty katajalla. En tiedä onko se panoteknisesti aivan sitä, mutta makunsa mukaan on. I love it!

Yhteenveto: Katajalla ryyditetty saksalaistyylinen savuolut. Hyvien oluiden ystäville ja ennakkoluulottomille ensimaistajille.

Nautintasuositukset: Kinkun kera vain hieman viilennettynä.

KOULUARVOSANA: 9-

  Ei kommentteja:

  Lähetä kommentti

  Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.