Olutarvio: Laitilan Imperiaali 15v-juhlastout

0 kommenttia
 
Laitilan Imperiaali


Imperiaali on Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan 15-vuotisjuhlaolut, joka palkittiin Vuoden Olueksi Helsinki Beer Festivalilla huhtikuussa 2010. Festivaalista on kulunut reilut puoli vuotta ja vihdoin pääsen maistamaan tätä lähipanimoni lippulaivatuotetta. Helsingistä asti joutui tämänkin pullon hakemaan, kun ei lähempää saa, sillä olutta myydään ainoastaan Arkadian Alkon myymälässä, joka sijaitsee Helsingin Kampissa. Ostin samalla toisenkin pullon, jonka annan ikääntyä kellarissa pari vuotta ennen uudelleen maistamista.
STT uutisoi:
Juhlaolutta kypsytetty 15 kuukautta

Laitilan Imperiaali Stout 9,2 % on suodattamaton pintahiivaolut, jota on kypsytetty 15 kuukautta. Maultaan olut on täyteläinen, voimakkaasti humaloitu, paahteisen maltainen, suklainen ja kahvimainen. Väriarvot ovat yli 300 EBC ja humalakatkeruus 82 EBU.

Raaka-aineina on käytetty hienoimpia ja tarkkaan valittuja mallaslaatuja: Pale Ale, tumma karamellimallas, suklaamallas, paahdettu ohra sekä värimallas. Humalalajikkeina ovat saksalaiset Magnum ja Tettnang sekä amerikkalainen Cascade.

"Aloitin Imperial Stoutin kehittelyn jo kesällä 2006. Aikoinaan oli puhetta jo 10-vuotisjuhlaoluesta, mutta se jäi kuitenkin tekemättä. Niinpä toimitusjohtaja Rami Aarikka totesikin jo varhain, että ainakin 15-vuotisjuhlavuotena tehdään kunnon juhlaolut", panimopäällikkö Ville Vilen kertoo.

Imperial Stout on jo sinänsä juhlava oluttyyppi, mutta Ville Vilen pohti, että jotain erikoista siihen pitäisi vielä keksiä. Ensin ajatuksena oli 15-prosenttinen olut, mutta se olisi vaatinut hieman erikoistoimenpiteitä. Samalla olut olisi ehkä voinut ampua hieman yli erikoisuudellaan.

"Lopulta päädyin poikkeuksellisen pitkään 15 kuukauden kypsytysaikaan, jolloin oluen hienostunut maku korostuu äärimmilleen. Olut valmistettiin loppuvuodesta 2008 ja keittämön kapasiteetti vedettiin äärimmilleen suuren mallasmäärän vuoksi", Ville Vilen jatkaa.
Pullo on tyylikäs ja panimolle tyypillisesti suljettu wanhan ajan rengaskorkilla, joka on helppo napsauttaa auki. Etukäteisodotukset ovat hieman ristiriitaiset, lukemani arvostelut ovat olleet vain tasoa "hyvä", mutta toisaalta Vuoden Olut -valinta nostaa odotuksia korkeammalle. No, turha näitä on toisaalta miettiä, sillä jokaisella on oma makunsa. Aika kaataa olut lasiin...


Pikimusta olut keskiverrolla ruskeahkolla vaahdolla. Pieni vaahtokerros jää oluen pinnalle pitkäksi aikaa. Tuoksu on erittäin runsaan ja paahteisen maltainen, jopa paahteisen mämminen. Hieman hapanta maitokahvisuutta, kuivaa liituisuutta, lakritsia, suolaa, suklaisuutta ja lämmittävää alkoholisuutta. Jotkin nuuhkaisut toivat myös lieviä soijakastikemaisia viboja nenärööreihin. Tuoksun yleisilme on paahteinen ja hieman makeahko. Monipuolinen maku on erittäin paahteisen maltainen, aluksi hapahkoa kahvisuutta ja tummaa suklaata, joka tuntuvan humaloinnin saattamana kuivuu suolaisen lakritsin ja happaman paahteen dominoimaan pitkään jälkimakuun. Yleisilme todella paahteinen ja kuivahko. Suutuntuma on lähes täyteläinen ja melko matalahiilihappoinen, mutta myös jollain tavalla hieman karkea. Alkoholisuus on onnistuttu maussa kätkemään, ei maistu, mutta tietysti lämmittää ja antaa potkua, niin kuin pitääkin.

Kievari Vehnäsen ohella tämä on Wirvoitusjuomatehtaan paras olut, harmi vain, että saatavuus on mitä on. Oma osansa heikon saatavuuden suhteen on varmasti myös 15kk kypsytysajalla, olutta lienee markkinoilla vain yksi erä. Toivottavasti toinen (isompi) erä on nyt kypsymässä ja paukahtaa Alkon vakiovalikoimaan joskus myöhemmin, sillä kotimaista imperial stoutia pitäisi aina olla kuluttajien saatavilla. Ellei Plevnan Siperiaa ole käsillä niin Imperiaali on hyvä vaihtoehto!

Yhteenveto: Todella paahteinen ja kuiva imperial stout.
Nautintasuositukset: n. 15-asteisesta on hyvä aloittaa ja huoneenlämpöiseen lopettaa.

KOULUARVOSANA: 9-

    Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti

    Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.