Vertailu: La Chouffe ja La Rulles Triple

0 kommenttia
 
La Chouffe
 • Panimo: Brasserie d'Achouffe
 • Maa: Belgia
 • Alkoholipitoisuus: 8,0%
 • Saatavuus: Alko (6,67€ / 0,75l)
 • Oluttyyli: Vahva belgiale 
La Rulles Triple 

Alkon jouluolutvalikoimaan kuuluvat myös nämä kaksi vaaleaa olutta, jotka ovat päätyneet jouluolutvalikoimaan luultavasti etikettien tonttujen perusteella, sillä tuotteet eivät ole kausioluita, vaan ympärivuotisia tuotteita. Mutta pääasia, että niitä on nyt saatavilla. Halusin ottaa nämä kaksi rinnakkain tutkiakseni makueroja ja myös sitä, miten reilun kuuden euron Chouffe poikkeaa hinta-laatusuhteeltaan 11 euron Rullesista. La Chouffella on tänään puolellaan myös ikäännytyksen tuoma etu, sillä se on jo reilun parin vuoden ikäistä erää (BBE 27/9/2011), jota myytiin Alkossa jouluolutvalikoimassa 2008 ja Arkadian Alkon erikoisvalikoimassa vuosi sitten (kiitos Aluepassille olutopas.infon foorumilta tästä tiedosta). Viime vuonna tuli Arkadiasta tilattua ilmaisten myymäläsiirtojen aikaan useampi pullo tätä samaa erää. Eipä enää harmita, ettei kellariin jäänyt yhtään niistä, koska Alko on huolehtinut ikäännytyksestä kuluttajan puolesta. Tuorettakin erää on maahantuojan mukaan tulossa, joten pitänee testata sekin. Eli  La Chouffea on maisteltu ennenkin, mutta La Rulles Triple on täysin uusi tuttavuus.Rulles kaatuu lasiin aavistuksen Chouffea tummempana. Molemmat vaahtoavat tuttuun belgityyliin kohtuu runsaasti valkoista vaahtoa. Chouffen tuoksu on runsas ja pehmeän hedelmäinen, aivan kuin olisi hieman vaniljaa tai laventeliakin havaittavissa. Rullesin tuoksu taasen on happamampi, kuivempi ja belgihiivan tuomaa mausteisuutta erottuu tuoksun loppupuolella. Chouffea nuuhkutellessa hedelmistä voi ainakin yksilöidä helposti löydettävät päärynän, omenankuoret ja lievän banaanisuuden. Puolikas Siwan hedelmäosasto siis. Rullesin maku on myös varsinkin aluksi hieman ärhäkän mausteinen ja hapahko, mutta mausteisuus tasoittuu ja maku kuivuu melko voimakkaasti loppua kohti. Chouffe on alusta loppuun samettisen pehmeää ja hedelmäistä nektaria, todella helposti juotava olut. Rulles on selvästi haastavampi tästä kaksikosta. Myös Chouffen makuun tulee loppupuolella witbiermäistä, korianterin sävyttämää mausteisuutta. Katkeruutta Chouffessa ei juurikaan ole. Rullesiin tuntuu sitä vasten käytetyn reilusti humalaa sillä humalointi on melko voimakasta ja maun loppupuolisko on kuivan mausteisuuden ja katkeron sävyttämä. Alkoholi ei tuoksu eikä maistu kummassakaan, siitä ehdottomasti peukut ylös. Täyteläisyyden arvioisin keskiverroksi kummassakin, eikä suutuntumista mitään moitittavaa löydy, Chouffe on pehmeä ja helppo, Rulles hapokkaampi ja haastavampi. Hyviä ja nautittavia oluita molemmat.

Chouffe sopisi paremmin kesällä juotavaksi ja tarkoitus onkin hommata sievoiset varastot kellariin ensi kesää silmällä pitäen, varsinkin jos vielä valmiiksi ikäännytettyä erää sattuu löytymään. Rullesin uudelleen hankkiminen jää mietintämyssyyn, hinta on kova ja tuote jää armotta Chouffen jalkoihin hinta-laatusuhdetta ajatellessa. Chouffea voi kehua jopa halvaksi. Chouffea tietysti valmistetaan enemmän ja kyse on eri kokoluokan panimosta kuin Rulles, joten Rullesin hinnalle on olemassa joitakin järkiperäisiä argumentteja, mutta ei kuluttajan sellaisia asioita tarvitse miettiä, oluen maku ja hinta yhdessä ratkaisevat.

Yhteenveto: Molemmat hyviä. Kokemattoman harrastajan tai ummikon kannattaa kallistua ennemmin Chouffen suuntaan, mutta kokeneempi jyrä voi valita myös Rullesin, jos lompakon nyörit antavat myöden. Itse valitsen ennemmin La Chouffen, ei muuta kuin tonttulakkia syvemmälle ja toista lasillista keittiöstä...

  Ei kommentteja:

  Lähetä kommentti

  Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.