Olutarvio: Liefmans Cuvée-Brut

2 kommenttia
 

Liefmans Cuvée-Brut
 • Panimo: Liefmans
 • Maa: Belgia
 • Alkoholipitoisuus: 6,0% 
 • Saatavuus: Alko (4,84€/0.375l)
 • Oluttyyli: Hedelmäolut

Liefmans Cuvée-Brut on osa Alkon jouluolutvalikoimaa, johon tänä vuonna kuuluu 22 muutakin olutta. Cuvée-Brut on käsinpakattu tyylikkääseen punaiseen kääreeseen. Tämä ei käsittääkseni ole joulu- eikä edes kausiolut, vaan ympärivuotinen tuote, mutta hyvä, että pääsemme nauttimaan siitä edes näin jouluolutvalikoiman myötä.

Cuvée-Brut on muiden Liefmansin oluiden tavoin sekoitus uudemmista ja vanhemmista aleista, jota on vielä maustettu kirsikoilla, kirsikkamehulla, sokerilla ja "sweetenerillä" (näin lukee kääreessä). Liefmansin sivuilla mainitaan, että Cuvée-Brutin tuotanto alkaa panemalla perusbrunea, johon sekoitetaan tuoreita kokonaisia kirsikoita (13kg kirsikoita sataan litraan olutta). Tätä sitten kypsytellään vähintään vuosi ja sitten sekoitetaan muihin, sekä vanhempiin, että nuorempiin aleihin ja jotakuinkin näin saadaan aikaiseksi Cuvée-Brut, jos oikein olen ymmärtänyt. Kuulostaa työläältä ja sitä varmasti onkin. Kääreen mukaan yksi pullo sisältää vähintään 6% hedelmää, joten tämähän on selkeästi terveystuote. Pidän tuotteen hintaa Alkossa peräti sopivana, vaikka ulkomailta irtoaa varmasti halvemmallakin.


Käärettä avatessa pääsee jo jouluisiin tunnelmiin, tämähän on aivan kuin lahjaa avaisi. Nakuna pullo on täysin "anonyymi", ei mitään merkintöjä, ellei korkin sulkijassa olevaa BBE merkintää oteta huomioon. BBE on muuten asetettu suht kauas - 02/09/2020, taatusti kellarointiin kelpaavaa tavaraa siis. Korkki tussahtaa auki vaivatta ja lasiin kaatuu näyttävää rubiininpunaista olutta. Vaahtoa muodostuu vain hieman ja se limonadimaisesti "kohisten" katoaa yhtä nopeasti kuin muodostuikin. Tuoksussa päällimmäisenä on vahva, mutta raikas ja hieman sokerinenkin kirsikkaisuus. Makeutta ja happamuutta on sopivassa suhteessa. Herkullinen ja houkutteleva tuoksu, joka on myös hieman puumainen ja varsin viinimäinen. Maku, aiaiai, mikä maku... Aluksi makeaa kirsikkaista, hieman mehumaista hedelmäisyyttä, jonka jälkeen nopeasti kuvioihin astuu kitalakeen ja kieleen tarttuva happamuus, joka ei kuitenkaan kuivata kovin paljoa, vaan jättää hieman tahmean makeuden ja happamuuden yhdessä esiintymään kielenpäälle ja miellyttävän shown ne pistävätkin pystyyn. Jälkimaku on pitkä, sillä herkullinen kirsikkamehu tarttuu hampaisiin. Suutuntuma on tahmea, mutta melko raikas, nippa nappa keskitäyteläinen sekä miellyttävän niukasti ja kuplivasti hiilihappoinen. En heti väittäisi kovin monimuotoiseksi tapaukseksi, kirsikat ovat selvästi pääosassa, eikä tätä kovin happamaksi voi sanoa, mutta maistuu todella hyvin juuri nyt. Käy yhtä hyvin pitkäkestoiseksi nautiskelujuomaksi, seurustelujuomaksi tai juhlajuomaksi. Nyt pitää enää miettiä paljonko tätä hankkii kellariin, yksi siellä jo on, mutta täytyyhän sille hommata kaveri poikineen. Hieno juoma ja hienoa, että tätä saa Alkosta. Maistakaa!

  


ps. Toisen lasillisen kun kaadoin, niin pidin lasia koko ajan suorassa, jolloin vaahtoa muodostuikin mukavasti ja se kesti kotvasen aikaa. Pullo oli noin puoli tuntia lämpimässä auki ennen kaatamista, liekö vaikuttanut? Anyway, ulkonäköpisteet nousi tämän ansiosta. Viehättävä vaaleanpunainen vaahto.

pps. Sanoinko jo, että maistakaa!
Yhteenveto: Makeaa ja hapanta sopusoinnussa samassa oluessa. Suosittelen vähintään koittamaan, sillä tämä saattaa mullistaa käsityksesi oluesta.

Nautintasuositukset: 8-12 asteen lämpötilassa, hartaudella nauttien.

KOULUARVOSANA: 9

  2 kommenttia:

  1. Maistellaan maistellaan, kunhan keritään...

   ---DeGarre

   VastaaPoista
  2. Tätäpä tarttui pitkäripaisen hyllystä viikonloppuna maisteltavaksi. Kiitos Riettausblogin! Katsotaan alkaako suoli toimimaan, onneksi pullossa on paperit mukana!

   - Hra K Kuopijjosta

   VastaaPoista

  Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.