Kauniit kesämuistot

0 kommenttia
 
Blogin täytteeksi kesän maistelusessioista kaksi ehdotonta helmeä:  Rodenbach Grand Cru ja Boon Oude Geuze Mariage Parfait, molemmat Belgiasta. Ensinmainittu oli ensimmäinen maistamani hapan ale ja jälkimmäinen ensimmäinen maistamani kunnon lambic. Kauniit muistot ja hillitön kaipuu jäi molemmista. Näitä muistoja on mukava muistella nyt, kun ulkona on pilkkopimeää jo kuuden aikoihin ja muutenkin kurjat kelit. Näitä kannattaa ehdottomasti poimia mukaan, jos reissuillansa näihin törmää. Rakkaasta kotimaasta näitä ei valitettavasti ole olutravintoloita lukuun ottamatta saatavilla.
 Mariage Parfait - täydellinen avioliitto

Boon Oude Geuze Mariage Parfait (8,0%)
Ulkonäöltään oranssinkeltainen ja läpinäkymätön olut, jonka luonnonvalkoinen vaahto on runsas. Tuoksu on kirpeän hapokas ja hyvin valkoviinimäinen. Siitä löytyy myös orvalmaista omenaisuutta ja parfyymisuutta. Hapan ja kirpeän hedelmäinen maku, on rypäleinen ja hapokas. Maku tarttuu hampaisiin omenaisen raikkaana ja melko happamana. Suutuntuma on melko kevyt ja osittain kirpeän hapokas, hapan ja loppua kohden kuivuva. Helposti juotava ja raikas juoma, jossa alkoholi ei maistu ollenkaan, eikä juoma tunnu suussa ollenkaan niin vahvalta kuin on. Ensimmäinen kunnollinen lambicini, en oikein tiennyt mitä odottaa, mutta positiivinen yllätys!


Rodenbach Grand Cru (6,0%)
Oluesta 1/3 osa on tuoretta alea ja 2/3 on kaksi vuotta tammitynnyrissä kypsytettyä. Tämä ensimmäinen maistamani hapan ale on väriltään tumman punaruskea, vaahtoa muodostuu aika niukasti. Tuoksu on todella etikkainen ja hapan, sekä punaviinimäinen ja tammisen rypäleinen. Maku on punaviinietikkainen, kirsikkainen ja pistää kielen kipristelemään happamuudellaan, tammitynnyri nousee esiin jälkimaussa, joka on melko viinimäinen ja kestää pitkään. Todella mielenkiintoinen tuttavuus, mutta aluksi melko haastava tottumattomana juoda, vaikka maku onkin hyvä. Tämä onnistui mullistamaan käsitykseni oluesta, miten monimuotoinen juoma se voi ollakaan, tämähän on jopa hieman tanniininen. Lasin tyhjentyessä alkaa maistua yhä paremmin, alkushokista on toivuttu ja suuta kipristävä happamuus on muuttunut maistuvan kirsikkaiseksi nektariksi, joka välillä muistuttaa hieman mehutiivistettä tai jopa sangriaa. Suutuntuma on keskitäyteläinen ja melko matalahiilihappoinen. Miellyttävä, mutta osittain myös hämmentävä tuttavuus!
Sittemmin on tullut nautittua jo toinenkin hapan ale Liefmans Goudenband, joka myös maistui erittäin hyvin. Tästä päästäänkin aasinsillan kautta Alkon jouluolutvalikoimaan, jossa on myös yksi hapan ale Liefmans Cuvee-Brut. Jouluoluiden pitäisi olla Alkoissa kautta maan vielä tällä viikolla. Valikoimat tietysti vaihtelevat myymälöittäin jonkin verran ja tilaamalla saa jos ei hyllystä löydy.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.