Olutkellarin inventaario

2 kommenttia
 
Päätin tänään suorittaa inventaarion olutkellarissani. Tavaraa on viime inventaarion jälkeen liikkunut molempiin suuntiin jonkin verran, eikä pitämäni lista kellarissa olevista oluista ole enää pitkään aikaan ollut ajantasalla. Oluiden kellarointi vaikuttaa usein positiivisesti oluen makuun, tosin oluen pitää olla kellarointiin sopiva. Itsellä ei ole vielä kokemusta läheskään tarpeeksi kattavan ikäännytysoppaan kirjoittamiseen, sillä omat kokeilut ovat vielä pahasti kesken, mutta asiasta voi lukea mm. Olutwikistä oheisen linkin takaa: Oluen säilytys

Olen keräillyt oluita kellariin nyt noin vuoden ja viisi kuukautta, siinä ajassa ei vielä juuri ehdi kokemuksia kertyä, sillä ikäännytykseen kelpaavat oluet kehittyvät useita vuosia, jotkut jopa vuosikymmeniä. Toivottavasti riittäisi malttia kokeilla myös todella pitkiä ikäännytyksia. Kellarini on talon alustatiloissa maan alla, lämpötila on juuri optimaalinen, noin 12-15 astetta vuodenajasta riippumatta ja tila on suurimman osan ajasta täysin pimeä. Kellari ei sijaitse kotiosoitteessani ja se on itseasiassa kellarin yksi hyvistä puolista, sillä aamuyöllä tapahtuvia spontaaneita korkkauksia ei pääse tapahtumaan.

Otetaanpas katsaus kaikkein pyhimpään, eli laskeudutaan kellarin syövereihin kuvaraportin avulla.Yleisnäkymä


Suurin osa oluista on sijoitettu kahteen koriin ja kahteen pahvilaatikkoon

Kuvassa etualalla olevat uusimmat tulokkaat, 3 Chouffea ja pari Cuvée-Brutia ovat vielä ilman laatikkoa. Alkosta saa sopivia laatikoita pyytämällä.

Isot pullot kyljellään telineessä

Olutoppaan foorumilla käytiin hiljattain keskustelua siitä, säilyvätkö "korkkikorkilla" suljetut pullot parhaiten kyljellään vai pystyssä. Täyteen yhteisymmärrykseen ei taidettu päästä, mutta molemmilla tavoilla on päästy hyviin tuloksiin.

Kori 1. Brewdogeja etualalla, Slottskällans Imperial Stoutia keskellä ja Rochefort 10 perällä, sekä pari muuta.

Kori 2. Jenkkioluet Anchor Old Foghorn keskellä, Great Divide Yeti takavasemmalla ja Left Hand Imperial Stout perällä. Saksalaista laatutyötä edustavia Aventinus Weizen-Eisbockeja etualalla.

Brewdogit lähemmässä tarkastelussa. Panimon etikettejä on aina mukava lukea niissä olevien varsin lennokkaiden kuvausten takia.

Pahvilaatikossa ns. randomkamat. Kuvan yläosassa Chimay Blue pikkuputelit vuodelta 2009. Toiseksi ylimmän rivin kaksi lambicia (Boon Oude Kriek ja Cantillon Rosé de Gambrinus) nappasin reppuun ja ajattelin maistella parin seuraavan päivän aikana.

Ikäännytyskokeiluista vuosien saatossa blogissa lisää, jos innostus blogikirjoittamiseen jatkuu. Laskin kellarissa olevan yhteensä 77 olutta, eli mukava pesämuna on päässyt jo kertymään suhteellisen lyhyessä ajassa ja epäilemättä lisääkin kertyy pikkuhiljaa. Ajatuksissa siintää jo mm. 10 vuoden ikäinen Rochefort 10  vuonna 2020...

Pistetään lopuksi vielä koko lista. Kokemuksia ja vinkkejä listan oluiden ikäännyttämisestä otetaan vastaan.
1x Mikkeller Black 1x De Molen Rasputin (Bottled 20.1.2010)
3x La Chouffe (BBE 07/2011)
2x Liefmans Cuvée-Brut
3x Brewdog Rip Tide (batch 024)
2x BrewdogParadox Isle Of Arran (batch 016)
1x Brewdog Tokyo*
3x Slottskällans Imperial Stout (2009)
1x Slottskällans Imperial Stout (2008)
1x St. Bernardus Abt. 12
1x La Trappe Quadrupel
2x Achel Bruin
2x Orval
9x Rochefort 10
2x Great Divide Yeti Imperial Stout
1x Aventinus Weizen-Eisbock (2008)
1x Aventinus Weizen-Eisbock (2009)
5x Aventinus Weizen-Eisbock (2010)
3x Anchor Old Foghorn Barley Wine Style Ale
4x Left Hand Imperial Stout
4x Saison Dupont Biologique
1x Dupont Moinette Brune
1x Ayinger Celebrator
2x Malheur 12
4x Chimay Blue (2009 0,33cl)
6x Chimay Blue (2010 0,75cl)
1x Nogne #100 (batch 469)
1x Boon Oude Kriek
1x Cantillon Rose de Gambrinus
1x Haandbryggeriet Norwegian Wood
2x Kasteel Bruin
1x Maredsous Triple
2x Gouden Carolus Classic
1x Liefmans Goudenband
1x d'Ecaussinnes Ultrabrune

2 kommenttia:

  1. Tässähän nyt sitten alkaa kateus jo nostamaan rumaa päätään ;D. Hienoja oluita ja näyttäisi olevan oivat tilatkin säilytellä (paras ominaisuushan on JUURI se, lämpötilan lisäksi, että kellari ei sijaitse lähimaillakaan :). Nyt kun tarkemmin rupesin ajattelemaan, niin anoppilassahan olisi kanssa oikein sopiva kellari, joten sinne vaan chimayt rivissä kypsymään. Anopin mies vaan tykkää myös oluesta... Mutta, hyvä blogi ja jatka kirjoittelua, cheers :trappist:!

    VastaaPoista
  2. Sen takia onkin hyvä olla ajan tasalla oleva lista, että pystyy katsomaan juovoaako joku varaston sisältöä :)

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.