Olutarvio: Saimaa Vaalea Lager

1 kommenttia
 

Saimaa Vaalea Lager

Panimo: Saimaan Juomatehdas, Suomi (Mikkeli)
Oluttyyli: Vaalea lager
Alkoholipitoisuus: 4,5%
Saatavuus: Maitokaupat (arvioitu yksilö saatu panimolta)

Nyt maistelussa seuraava olut Saimaan Juomatehtaan lähettämästä näytesetistä. Aiemmin arvioituna oli jo Brewer's Special Belgian Wheat. Tämä ankkurilogolla varustettu tölkki on Saimaan Juomatehtaan uutta "Saimaa" -sarjaa. Tämän lagerin lisäksi kauppoihin tulee saman sarjan Saimaa Blond Ale. Panimon repertuaariin kuuluva "Marsalkka" -sarja eroaa näistä ainakin siinä mielessä, että marskit ovat käsittääkseni kaikki luomuraaka-aineista valmistettuja, nämä eivät. Tässä vaaleassa lagerissa on katkeroita 16 EBU-yksikköä ja humalina mielenkiintoisesti jenkkiläiset Chinook, Cascade, Citra ja Columbus. Olut on täysmaltainen ja perinteisen ohramaltaan lisäksi joukkoon on sujautettu hieman vehnämallasta. Oluen kuvauksessa on jälleen hienoista ristiriitaa - kuvaus kertoo, että oluen pehmeä maku syntyy kotimaisilla pelloilla kasvaneista ohra- ja vehnämaltaista, kun taas panimon kotisivuilla vehnämaltaan alkuperäksi ilmoitetaan Itävalta. Jätkät hei, hoitakaa faktat kuntoon!



Kirkas kultainen olut, joka vaahtoaa runsaasti. Vaahto jättää pientä pitsikuviota lasin reunoille, mikä on ehdottomasti hyvä merkki - ei aivan tyypillistä näissä peruslagereissa. Tuoksu on heinäinen, tuoreen ruohomainen ja hieman diasetyylisen maltainen. Jenkkihumalista huolimatta tuoksu kääntyy kokonaisuutena - ehkäpä tuon diasetyylisyyden vuoksi - enemmän tshekkiläiseen suuntaan. Maku on raikas, viljaisen maltainen, hieman diasetyylinen ja lopussa napakan, mutta lyhytkestoisen katkera. Yleisilmeeltään kuivahko, kepeä ja raikas. Pientä greippivetoa loppu- ja jälkimaussa, mutta ei tässä mitään jenkkihumalien hedelmäisyyttä sen enempää ole. Perushyvä vaalea lager, joka on pilsmäisen kuiva, mutta ei kuitenkaan niin katkera. Asettuu mielestäni sinne samaan lokeroon Keisari Lagerin kanssa - riittävästi isojen perusbulkkia maukkaampaa ja omassa genressään ihan hyvä. Hinta ja brändäys sitten pitkälti määrittävät suosion tästä eteenpäin.

Yhteenveto

Perushyvä vaalea lager
ARVOSANA: 7+

1 kommentti:

  1. Juu, ei ollenkaan huono olut tämä Saimaa Vaalea Lager. Blonde Ale ja Red Ale on näistä Saimaa oluista myös ok. Saimaa Pilsistä en niin välitä. Paras on tämä Vaalea Lager siis.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.