Olutarvio: Olvi Summer Ale

3 kommenttia
 

Summer Ale

Panimo: Olvi, Iisalmi
Oluttyyli: American Wheat Ale
Alkoholipitoisuus: 5,0%
Saatavuus: Kaupat (Arvioitu tölkki saatu panimolta)

Olvi lähetti maisteluun kevään uutuusoluttaan Summer Alea. Kyseessä on vehnä- ja ohramaltainen American Wheat Ale, joka on Olvin aiempien "craft-oluiden" tapaan suodattamaton ja pastöroimaton. Amerikkalaistyylinen vehnäale on kuin vehnäolut, mutta se käytetään neutraalilla amerikkalaistyylisellä pinta- eli alehiivalla ja vehnän määrä voi olla pienempikin kuin puolet mallaspohjasta. Humalina on amerikkalaiset Citra, Sorachi Ace ja HBC 431. Katkeruuden ilmaisevia EBU yksiköitä on 32 (vrt. Olvi III 12 EBU) ja väriä 11 EBC. Läpinäkyvä, kullankeltainen ja vaahdoltaan runsas sekä pitsikäs olut kaatuu lasiin. Tuoksu muistuttaa pitkälti Olvin muita saman sarjan oluita - hedelmäisyyttä on raikkaasti ja pellettimäistä havuisuutta myös. Hieman löytyy myös sitruunaruohoisuutta (Sorachi Ace?) ja mansikkaa (Citra?). Vehnäinen kuohkeus tuntuu suutuntumassa aluksi, mutta keskivaiheilla kun katkero pyyhkäisee mukavan rapsakkaana kielen yli, alkaa suutuntuma suoristumaan ja lopulta ollaankin jo varsin American Pale Alen kaltaisissa tunnelmissa. Jälkimaussa on jännästi mansikkaisuutta ja havuisuutta. Sorachi Acen tillimäisyyttä ei oluesta mielestäni löydy. Pirteät hiilihapot ja käymisaromien vähyys tekevät loppuvedosta hieman turhankin suoraviivaisen, eikä olut siten kauheasti erotu Olvin muista saman sarjan oluista. Hyvänmakuinen olut, mutta vehnämallas toimii mielestäni paremmin aromikkaan vehnishiivan tai witbierhiivan kanssa, kuin Olvin käyttämällä neutraalilla jenkkialehiivalla. Silloin kokonaisuus muodostuu usein pehmeämmäksi ja rehevämmäksi. Toki tämä varmasti toimii kesäkuumalla ja tarvittaessa suoraan tölkistäkin. Olvin craftit alkavat jo vähän toistaa itseään - seuraavaksi kenties jotain aivan muuta?

Yhteenveto

Suoraviivainen vehnäale

3 kommenttia:

  1. Kaupoista tätä ei ilmeisesti vielä löydy? Muutamassa blogissa olen tämän nähnyt mutten yhdessäkään kaupassa vielä. Mielenkinnolla odotan, että pääsen tätä maistamaan

    VastaaPoista
  2. Nyt on hieno kuva, kivasti kontrastia kesäalen ja kotimaisen kevätkelin välillä. Olvi ollut kerrankin edellä vuodenaikaansa... Tosin tämä tillimäinen Sorachi Ace ja myöskin aika eksoottinen Citra eivät omia suosikkihumaloitani ole. Noin yleisemin näitä kevyitä kesäaleja voisi kyllä joku tuoda Suomeen Briteistäkin kun niissä on vahvuuteensa nähden ihan hyviä ja maistuvia tuotteita. Toki osa on vuodenaikaistavaraa ja kaikkia ei saa ollenkaan pullotettuina.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.