Kotiolutta: Panimo Duuni Sahti

0 kommenttia
 
Sahti on tuoretuote, joka täytyy käymisen jälkeen pitää jatkuvasti kylmässä, jotta se säilyy hyvänä. Sahdin lähettäminen kaupungista toiseen kuitenkin onnistuu ainakin näin talviseen aikaan. Panimo Duunin kaverit pistivät tänään aikaisin aamulla paketin Jyväskylässä Matkahuollon kyytiin pikana ja olin paikalla vastaanottamassa kun se iltapäivän päätteeksi saapui Raumalle. Sahtipullot matkasivat siis autojen tavaratiloissa viileässä iloisesti Raumalle asti ja olivat vielä aivan kylmiä kun sain paketin käsiini.

Olen nähnyt kaksikon sahdin SM-kisoissa yleisön puolella kahtena kesänä putkeen, mutta kaverit ovat vasta nyt valmistaneet ensimmäisen oman sahtinsa. Reseptiikassa on sahtimallasta, keksimallasta, katajanmarjoja ja tietysti pullahiivaa. Vierrettä on keitetty 15 minuuttia. 
 

Lasiin kaatuu viskositeetiltaan öljymäisen paksua, vaahdotonta ja väriltään kirkkaanlaista rubiininpunaista nektaria. Keitto lienee saostanut proteiinit ja kylmäkypsytys laskenut hiivat. Kauniin värinen sahti kyllä. Tuoksu on maltainen, runsaan ja intensiivisen banaaninen ja hieman mausteinen. Viileänähän tätä tietysti nuuskutellaan. Lämpimänä olisi varmasti vielä maltaisempi ja kenties hieman alkoholinenkin, mutta sahti nautitaan oikeaoppisesti kellarikylmänä. Maussa katajanmarjainen maisteisuus nousee tiukasti estradille. Banaanisuus komppaa ja suutuntuma on paksun makeahko. Loppuvedossa nousee aika voimakas alkoholisuus - kasiprossaisena tavara on harvoin näin tiukan makuista ja sokkona varmasi veikkaisin olevan reilusti vahvempaakin. Vielä jää kuitenkin makeutta jälkimakuunkin ja sahti jättää suuhun miellyttävän maun. Olisi ehkä runsaamman pehmeämpi sameampana. Nyt voimakkuus paistaa loppuvedossa hieman läpi. Maultaan kyllä miellyttävä ja aidon sahtimainen. Sahtikisoissa takakonttikierroksella tekisi varmasti kauppansa, mutta kisassa alkoholipitoisuuden täytyy olla maun osalta täysin piilossa. Kokonaisuutena kuitenkin varsin nautittava, joskin hitaasti siemailtava sahti. Yritin vielä pyöritellä pullon pohjalta hiivoja sekaan, mutta eihän siellä ollut mitään! Sahti on siis jo pöntössä täysin kirkastunut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.