Olutarvio: Linden Black IPA

0 kommenttia
 

Black IPA

Panimo: Linden Brewery, Rauma
Oluttyyli: Black IPA
Alkoholipitoisuus: 6,2%
Saatavuus: Ravintolat (Arvioitu pullo saatu panimolta)

Lindenin Black IPA debytoi Pub Winstonin pienpanimofesteillä Porissa elokuun puolivälissä. Olut sai hyvän vastaanoton ja janoinen festarikansa siemaili lasin toisensa perään. Itsekin maistoin olutta siellä ainakin kerran ja aiemmin kesällä sain maistaa koe-erääkin, joten tuote on jo valmiiksi tuttu ja  hyväähän se varmaan tälläkin kertaa on. Tuote on Lindenin muiden oluiden tapaan tasapainoinen ja harkittu. Panimon toimintatapa on ollut se, että koekeittojen kautta haetaan ensin resepti kohdalleen ja tuodaan olut myyntiin vasta sitten. Tämä on mielestäni parempi tapa kuin se, että tehdään heti isoilla odotuksilla ja isolla keitolla ja myydään sitten se mitä sattuu tulemaan - näitäkin esimerkkejä nimittäin panimoskenestä löytyy.

Monet panimot Suomessa ovat alkaneet siirtymään pienempään pullokokoon, niin myös Linden, jonka ensimmäisiä 0,33 litraisia pullotteita tämä Black IPA on. Pienempi pullo tarkoittaa pienempää hintaa ja vaikka litrahinta nousisikin, niin ostokynnys halvemmalle tuotteelle on kuitenkin pienempi. Yksi tärkeä seikka on sekin, että ravintolat ottavat mieluummin pienempää pulloa myyntiin.

Oluen tyylikkäässä etiketissä on mustamamba, jonka on loihtinut raumalaisen Needle Point Tattoon Jukka Joensuu, joka on kotipanijoita itsekin. Runkoa oluessa luo ohramaltaan lisäksi kaurahiutaleet ja paahteinen ruismallas (Chocolate Rye). Humalina klassikkojenkit Cascade, Centennial ja Citra. Kuivahumaloinnissa näiden lisäksi myös Amarillo.

Olut tullaan tulevaisuudessa näkemään myös Alkon valikoimissa.


Mustaa, valoa vasten läpikuultavan punertavaa olutta, jonka ylle rakentuu runsas vaahtokukka. Tuoksussa on runsaasti stoutmaisia piirteitä - tummaa suklaata, kahvimaisuutta ja paahteista karamellisuutta, mutta tuntuvasti myös jenkkihumalaa pehmeän hedelmäisesti ja sitrusmaisesti. Tuore, tuntuva ja runsas aromikkuus. Maku on myös kahvimainen, paahteisen stoutmainen ja melko runsasrunkoinen. Katkeruutta kerääntyy mukavan runsaasti ja humalien hedelmäiset piirteet ovat myös mukana heti alusta alkaen. Jälkimaussa kutittelee ruis. Monet Black IPAt ovat niin kepeärunkoisia ja runsaasti humaloituja, että aistin niistä kumimaisia tuoksuja ja karkeaa makua, mutta tässä runkoa on sen verran runsaasti, että olut muistuttaa enemmänkin voimakkaasti katkeroitua stoutia IPA-tyylisellä aromihumaloinnilla. Kyllä se hyvää siis on pullostakin ja mikä ettei olisi. Highlighteina tuoksun suklaisuus ja maun runko sekä katkerointi. Herkkuva!

Yhteenveto

Tukeva, tumma ja reilusti humaloitu
...jos jäi sellainen kuva, että tässä nyt vaan kehutaan oman kylän poikia, niin tsekkaa myös Arden kommentit oluesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.