Kotiolutta: Evil Hops Mehevä Nulikka NEIPA

0 kommenttia
 
Vantaan Pähkinärinteessä paneva Nils Krogell lähetti minulle kolme maistelupulloa, joista ensimmäisenä korkkaan tämän Mehevä Nulikka NEIPAn eli New England IPAn. Nilsin kotipanolaitteistoon kuuluu Klarstein Beerfest ja 14 litran vetoinen kattila. Lagerointi suoritetaan termostaatillisessa jääkaapissa. Nilsin harrastus lähti liikkeelle Reittausblogin pussimäskäysohjeilla vuoden 2016 helmikuussa ja sen jälkeen hän on tähän mennessä keittänyt 29 eri olutta. Hienoa! 

Mehevä Nulikka NEIPA
IBU 89, EBC 10, ABV 7,5%

Maltaat: Pale Ale, Pilsner, Wheat Munich, Cara Pale
Humalat: Simcoe, El Dorado, Galaxy, Citra
Sekalaiset: Kaura- ja vehnähiutale
Hiiva: Yeast Bay Vermont Ale

Tekijän kommentit: 
"Mäski pH:ta alennettu kipsillä, kalsiumkloriidilla ja magnesiumsulfaatilla. Mäskäys 90 min @66 °C. NEIPAlle epätyypillisen katkera, ihan tarkoituksella. Kolmessa vaiheessa kuivahumaloitu. Pullotettu 2.10.2017"
Tsekkaa myös kotisivut: http://evilhops.eu5.net 

Lasiin kaatuu sameaa, rusehtavaa olutta. Suoraan sanottuna en ole kyllä näin rumaa olutta nähnyt miesmuistiin, ruskeakaan ei ole kunnolla ruskeaa, vaan sellaista haalean kuraveden väristä. Ja tämä tietysti ilman hiivoja kaadettuna. Sameus kuuluu toki tyyliin, mutta kuvista näkemäni yksilöt ovat yleensä olleet vaaleampia. No, sisäinen kauneushan se on tärkeintä ja sitä ainakin tuoksun mukaan löytyy! Raikkaan sitrushedelmäinen, neulasmaisen mentholimainen ja mangososemainen tuoksu suorastaan ampuu lasista ylös. Olut laskeutuu kielen päälle melko täyteläisenä ja on aluksi aika pehmeänkin tuntuinen, jokseenkin suurikuplainen, mutta pehmeästi ja lempeästi - ainakin puolen sekunnin ajan. Sitten alkaa nimittäin katkeropuolella tapahtumaan ja se meno ei sitten hiljenekään ennen huomista. Pitkäkestoinen, greippinen ja neulasmainen vyöry valtaa alaa ja tuntuu vielä nielaisun jälkeenkin pitkään. Hedelmäisyyttä on alkumaussa ja keskivaiheilla eksoottisesti, mutta loppua kohti se tiivistyy yksioikoisempaan greippiseen purentaan. Tuoretta ja toimivaa, ai hemmetti! Kuravedestä kuoriutui todellinen kaunotar, oikea helmi. Kukkii se perunakin joskus, sanottiin aikoinaan. Alkuvedossa on toffeemaista maltaisuutta. Vehnämallas ja hiutaleet tekevät luullakseni tuon pehmeän pyöreän suutuntuman, joka on varsinkin alkumaussa pinnalla. Laatutaso priimaa ja reseptiikka toimii myös erittäin hyvin. Tässä on tosiaan sekä katkeroa- että aromikkuutta, mutta sellainen humalamehumainen tropiikki jää hieman taaemmas, suoraviivaisemman sitruksen ja neulasmaisen katkeron noustessa eteen. Ehkä siis maussa on sittenkin enemmän länsi- kuin itärannikkoa. Samapa tuo, sillä tämä toimii kyllä minulle aivan täysillä. Erinomainen olut!

Samalta tekijältä tulossa vielä maistoon Katala DIPLomaatti Double India Pale Lager ja Kuu Kaakaon Yllä Milk Stout, joka suositellaan nautittavaksi Oreo-keksin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.