Olutarvio: Anchor IPA

0 kommenttia
 

Anchor IPA

Panimo: Anchor Brewing, Yhdysvallat
Oluttyyli: India Pale Ale
Alkoholipitoisuus: 6,5%
Saatavuus: Tilattu Saveur-Biérestä

San Franciscon klassikkopanimo toi IPAn markkinoille vasta viime vuonna. Näin tämän hiljattain ranskalaisessa nettikaupassa ja otin tietysti heti koriin. Huikea panimo ja mikäli IPA on tasoltaan lähelläkään panimon klassista Liberty Ale APAa, on käsillä huippuolut. Panimon kotisivut tarjoavat oluesta kaikki tärkeimmät faktat ja mm. raaka-aineet on esimerkillisesti lueteltu:

 • Maltaat: Blend of Two-Row Pale, Munich & Caramel Barley Malt
 • Humalat (keittoon): Cascade, Bravo, Apollo
 • Kuivahumalat: Cascade, Apollo, Citra, Nelson Sauvin, Haas Experimental No. 431

 • Parasta ennen päiväys lienee 2 vuotta pullotuksesta eteenpäin ja tässä tapauksessa takaetiketissä seisoo 01/2017. Oletan pulloni olevan siis tammikuussa pullotettu ja täten jo selvästi elämänsä ehtoopuolella, vaikka päiväykseen toki matkaa onkin. Pullotuspäivä olisi parasta ennen päiväystä tärkeämpi tieto kuluttajalle, mutta harmittavan harvoin niitä oikeasti näkee.

   

  Kuparinen, kirkas, vaahdoltaan runsas ja runsaan pitsikäs olut. Tuoksu kertoo sen mitä värikin jo enteili, eli karamelliseen mallaspohjaan rakennetaan. Humalointi on kuitenkin greippisen kukkaista ja hieman sitrusmaista, mutta intensiivisyydessä jäädään kriittisesti tyylin parhaille – niille vaalean mallaspohjan omaaville. Tuoreus vaikuttaa pysyneen ihmeen hyvänä iästä huolimatta, mikäli siis tulkitsin iän oikein. Maku on makeahko, trooppishedelmäinen ja loppua kohti tiukempaan greippisyyteen kuivuva. Hyvät katkerot tarjoavat riittävästi kontrausta maltaan makeuteen. Maussa ei ehkä hedelmäisyys ole enää sitä ihan freeseintä enää, mutta oluen perimmäinen luonne taitaa silti tulla esille. Perinteinen Anchor tuntuu jääneen tai suosiolla jättäytyneen brutaaleimman, mutta samalla hekumallisimman hophead villityksen ulkopuolelle ja lasissa on tasapainoinen, mutta itselleni liian maltainen ja ”varman päälle” vedetty tulkinta tyylistä. Vastaavia tuotteita on markkinoilla paljon, mutta tämä  on kuitenkin klassikkopanimon statuksella ja satavarmalla laadulla valmistettu. Hyvä IPA, mutta vain hyvä.

  Yhteenveto

  Perushyvä IPA
  ARVOSANA: 8

  Ei kommentteja:

  Lähetä kommentti

  Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.