Resepti: Reittausblogin Katajainen Ruis Ale

5 kommenttia
 

Tässä resepti omasta mielestäni erittäin onnistuneelle ja tasapainoiselle ruisoluelle. Mitään erityistä inspiraatiota ruisoluen tekemiseen minulla ei tätä joskus keväällä tehdessä ollut, mutta ajattelin käyttää sahdinteosta yli jääneet Weyermannin CaraRye -maltaat pois yhdessä parin muun vanhemman mallaspussukan kanssa ja kehittelin siltä pohjalta sitten tämän reseptin. Periaatteessa perusmaltaaksi riittäisi Sahtimallaskin, mutta käytin nyt noita mitä sattui löytymään.

Ruismaltaan rinnalle reseptiin otin sahdinteosta tutut katajat ja humalointiin lähdin jenkkityylisten hieman pihkaisten ja havuisten lajikkeiden voimin. Mielenmaisemissa suomalainen havumetsä katajineen kaikkineen. Tästä muodostui loppujen lopuksi niin onnistunut resepti, että tein heinäkuun alussa olleisiin sukujuhliimme oluen tämän pohjalta. Tämä alkuperäinen Katajainen Ruis Ale jäi kuitenkin vielä sukujuhlaoluttakin paremmaksi. Sukujuhlaolueen keittelin katajanoksia jo mäskäysveteen ja lisäilin kuivahumalaa yms. pientä kikkailua, jota en tässä tehnyt. Lopputuloksena tämä alkuperäinen oli hieman makeampi, pehmeämpi ja tasapainoisempi. 

Ulkopuolisten arviot: 

Tuopin Ääressä  (3,5/5p)
 "Harri on kyllä onnistunut tässä oluessaan niin nappiin, kuin näillä spekseillä mielestäni voi. Ei nörttikamaa, mutta tyylikäs, säähän ja suuhun sopiva olut. Olut joka voisi istua Alkonkin hyllyssä keveästi muiden kotimaisten rinnalla."

Katajainen Ruis Ale
Ruisolut

Speksit:

Original Gravity (OG):    1.058
Final Gravity (FG):       1.014
Alcohol by Volume (ABV):  5.77 %
Colour (EBC): 34.5
Bitterness (IBU):  48.9   (Average)

Mäskäys

Maltaat:
----------------
39.02% Viking Malt Pale Ale 
36.59% Viking Malt Pilsner
12.2% Weyermann CaraRye
12.2% Viking Malt Dark Ale

Yksinkertaisempi mallaspohjaversio on myös mahdollinen, siihen laittaisin 85% Viking Maltin Sahtimallasta ja 15% Weyermannin CaraRye mallasta.

Humalat

0.9 g/L Simcoe Pellet (11.7% Alpha) @ 60 Minutes
0.4 g/L Centennial Pellet (11.1% Alpha) @ 10 Minutes (Boil)
1 g/L Simcoe Pellet (11.7% Alpha) @ 10 Minutes (Boil)
1.8 g/L Centennial Pellet (11.1% Alpha) @ 2 Minutes (Boil)

Mausteet:

1.2 g/L Katajanmarjaa mäskäykseen
Pari katajanoksaa mäskäykseen
1.2 g/L Katajanmarjaa @ 10 Minutes (Boil)
Lisäksi katajanoksia "oman maun mukaan" @ 10 Minutes (Boil)

Mäskäys:
60 minuutin yksivaiheinen mäskäys @ 67°C

Käyminen:
Hiivana Safale US-05 kuivahiiva ja käymislämpötilana 20 astetta tai alle. Annetaan käydä loppuun ja pullotellaan. Jälkikäymissokeria oman maun mukaan, itse käytin 5g / litra. 

5 kommenttia:

 1. Käytitkö tuoreita katajanmarjoja? Itellä on kuivattuja maustepurkissa ja kiinnostais testata mausteena vehnä-ipaan. Mietin, että pitäisköhän niitä murskata ennen keittoa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän meni kuivattuja, ihan kaupan mausteosastolta "poimittuja". En ole itse murskannut, mutta epäilemättä silloin irtoaisi enemmän makua.

   Poista
 2. Hei, tosi hyvän kuuloinen ohje! Paljonko laitoit mallasta suhteessa veden määrään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on yleensä 4,5-5 kg mallasta ja 11-12 litraa vettä. Huuhteluun lisäks sitten joitakin litroja.

   Poista
 3. Hei! Mikä voisi olla pielessä kun en saa tällä ohjeella olueeseen yhtään vaahtoa? Kaksi yritystä takana ja molemmilla kerroilla sama homma. Maku on kyllä silti erinomainen ja olueeseen tulee kevyesti mutta riittävästi happoja, mutta vaahtoa en saa aikaiseksi edes huonosti kaatamalla.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.