Kotiolutta: Kosoolan IPA (#93A)

1 kommenttia
 

Kosoolan Panimon kotiolutta on kaatumassa lasiin ensi kertaa sitten tammikuun. Kävin pari viikkoa sitten Lohjalla moikkaamassa Juhani Palttalaa, jonka kotipanimo Kosoolan Panimo siis on. Laitteistona omakotitalon kellarin "panimossa" hurraa 50-litrainen Speidel Braumeister ja prosessi on viritetty ammattimaiseen kuntoon vedensäätöineen ja kaikkineen.

Kosoolan IPA
6,5%, 65 IBU

Maltaat: Pale Ale, Crystal 50
Humalat: Columbus (katkero), Amarillo, Simcoe
Hiiva: US-05

Spekseiltään mukavan simppeli, ei seitsemän eri maltaan kikkailua ja humalalajikkeitakin kokonaisuutena vain kolme. Katkeruuden ilmaiseva IBU -lukema on IPA:lle maltillisella tasolla, joskin monissa kaupallisissakin tyylin edustajissa liikutaan näillä samoilla lukemilla. Sen verran olen kuitenkin omissa kotipanimotouhuissa oppinut, ettei IBU -lukema suinkaan aina korreloi aistitun katkeruuden kanssa. Maistetaanpa!


Pullon ulkopuolelta tarkasteltuna hienosti kirkastunut. Hiivasakkaa on pullonpohjalla, kuten pullossa jälkikäyvässä oluessa pitääkin, mutta hyvin siisti ja vähäinen kakku. Hyvinkin kirkas olut, jolla on kauniin kuparinen väri. Tuoksussa on sitrusmaista hedelmää, persikkaisuutta ja pihkaistakin tuntua. Tuoksun lopussa mukaan hiipii saippuaisuutta, joka ei täysin sovi kuvioihin. Maltaisuuden tuntu tulee kepeän karamellimaisena ja hieman toffeemaisena. 

Suussa katkeruus hyppää kielelle heti ja jatkuu pitkäkestoiseen loppuvetoon asti. Yleisilme muodostuu miellyttävän kuivaksi, vaikka katkeruuden tuntu jää hieman matalaksi verrattuna "ihanne-IPA:n" tasoon. Maultaan tämä on enemmän havuinen kuin hedelmätykityksinen, loppuvedossa jopa yrttimäinen. Jonkinlaista pientä (tuhkaista?) karkeutta esiintyy maun loppumetreillä. Mallaspohja vaikuttaa toimivalta, mutta humaloinnissa on vielä säätövaraa - itse pitäisin hedelmäisemmästä otteesta. Hiiva vaikuttaa toimineen hyvissä olosuhteissa, sen suhteen maku on neutraali. 

Perustason IPA tällä kertaa, Juhani on pystynyt tässä tyylissä parempaankin.

Kiitos tästä oluesta Juhanille. Loput tämänkertaisesta Kosoolan maistelusetistä otetaan lähitulevaisuudessa myös maistoon, mutta niitä ennen hoidetaan kuitenkin yksi Tallinnan matka ensin pois alta.

1 kommentti:

  1. Kiitos arviosta. En tiedä onko humalointi vähän tippunut, kun tämä on pantu jo syyskuun alussa.

    Tämä oli kyllä myös tehty tarkoituksella "ei liian katkeraksi ja humalaiseksi". Nyt olisi pullossa jo seuraavakin IPA, jossa aromihumalointia on huomattavasti enemmän.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.